Ηλεκτρισμός: Ωριμάζει η δεύτερη διασύνδεση με Ιταλία - Στα 1,85 δισ. ευρώ η συνολική επένδυση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ηλεκτρισμός: Ωριμάζει η δεύτερη διασύνδεση με Ιταλία - Στα 1,85 δισ. ευρώ η συνολική επένδυση
Αντίστροφη μέτρηση για τις μελέτες βυθού, που θα οριστικοποιήσουν την όδευση του υποθαλάσσιου τμήματος του έργου, ενώ ήδη έχουν υλοποιηθεί οι μελέτες κόστους – οφέλους. Πιθανότατα επιμερισμός 50-50% της επένδυσης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στα συστήματά τους.

Προχωρά η ωρίμανση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει τη δυνατότητα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στα συστήματα των δύο χωρών, αυξάνοντας στα 1.500 MW τη δυναμικότητα των «ηλεκτρικών λεωφόρων» που τις διασυνδέουν, από 500 MW που είναι τώρα.

Για την υλοποίηση της νέας διασύνδεσης, οι δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και TERNA) έχουν ήδη ολοκληρώσει τις μελέτες κόστους - οφέλους. Επίσης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι μελέτες βυθού, οι οποίες θα οριστικοποιήσουν την όδευση του υποθαλάσσιου τμήματος του έργου.

Η όδευση επίσης θα «κλειδώσει» εν πολλοίς και το κόστος του έργου, το οποίο εκτιμάται στα 1,85 δισ. ευρώ. Η αρχική προσέγγιση των Διαχειριστών είναι πως το κόστος αυτό θα επιμεριστεί κατά 50-50% στις δύο χώρες, με την οριστική ποσόστωση να οριστικοποιείται στην πορεία και να υποβάλλεται προς έγκριση στις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας των δύο κρατών.

Μήκος 240 χλμ.

Η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας αφορά στην ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής που θα κουμπώνει στη Θεσπρωτία στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα και στην Γαλατίνα στο ιταλικό. Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σύγκλιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών και να συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.

Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ. ενώ τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 χλμ. Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος (HVDC) με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τεχνολογία μετατροπέων τάσης (Voltage Source Converters), η οποία χρησιμοποιείται επίσης στο καινοτόμο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ.

Οι δύο Διαχειριστές έχουν προχωρήσει από κοινού στην υποβολή αιτήματος για την ένταξη του πρότζεκτ (GR.ITA II) στον 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI/PMI), στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψήφιων έργων PCI/PMI που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20 Μαρτίου 2025.

Ολοκλήρωση το 2031

Το ενεργειακό έργο που προωθούν οι δύο Διαχειριστές είναι στρατηγικής σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο και έχει ήδη ενταχθεί στο πιο πρόσφατο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης Δικτύων του ENTSO-E. Η ένταξη της διασύνδεσης σε καθεστώς PCI/PMI είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα της εξασφαλίσει την απαραίτητη αδειοδοτική επιτάχυνση και τους αναγκαίους κοινοτικούς πόρους χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθεί.

Στο 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO-E (Ευρωπαϊκoύ Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς), όπου δίνει το «παρών» η διασύνδεση, καταγράφεται το 2031 ως ενδεικτικός χρόνος ολοκλήρωσής της. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ENTSO-E ανανεώνεται σε διετή βάση, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο», οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.

Οι εθνικοί Διαχειριστές, αλλά και ιδιώτες φορείς που προωθούν ανάλογες υποδομές, υποβάλλουν τα έργα τους για ένταξη, τα οποία αξιολογεί ο ENTSO-E με κριτήρια το μέγιστο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρή δυναμική για τις εξαγωγές πριν την καταιγίδα των δασμών Τραμπ - Προς αναζήτηση νέων αγορών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider