Προς μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες - Στα μέσα Σεπτεμβρίου το κουπόνι για γρήγορο Internet

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες - Στα μέσα Σεπτεμβρίου το κουπόνι για γρήγορο Internet
Τι θα ισχύει για το νέο κουπόνι επιδόσεις. Η έκπτωση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η νέα πολιτική χονδρικής του ΟΤΕ και η ένταση του ανταγωνισμού.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ενίσχυσης της ζήτησης για συνδέσεις οπτικών ινών από πλευράς της κυβέρνησης ώστε η χώρα να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη, ενώ οι παρεμβάσεις που αναμένεται να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα στρώνουν το έδαφος και για μείωση των τιμών στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα στις συνδέσεις Internet μέσω οπτικής ίνας.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου ενεργοποιείται η πλατφόρμα του Gigabit Voucher

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται σύντομα, συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου, να ανοίξει η πλατφόρμα για το πολυαναμενόμενο κουπόνι επιδότησης για συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH), Gigabit Voucher. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, οι πάροχοι είναι έτοιμοι ώστε μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας από πλευράς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ξεκινήσουν οι προσφορές προς τους καταναλωτές.

Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη δράση, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα επιδοτεί μηνιαίως όλους όσοι σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τη σύνδεσή τους σε σύνδεση οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων, άνω των 200 Mbps. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά́ πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από́ δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Tην ενίσχυση από το Gigabit Voucher οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη δράση θα είναι κατά ένα μικρό μέρος της συμπληρωματικής του άλλου κουπονιού που τρέχει ήδη, και το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει ρυθμούς, Smart Readiness. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του Gigabit Voucher, χρηματοδοτείται κατά ένα 27 εκατ. από την ΕΕ και το υπόλοιπο από τα δημόσια ταμεία, η συμπληρωματικότητα με το Smart Readiness θα αφορά λιγότερο από το 30% των συνδέσεων. Να θυμίσουμε ότι το Smart Readiness επιδοτεί την αναβάθμιση της καλωδίωσης των κτηριακών υποδομών ώστε να μπορεί να προχωρήσει η αναβάθμιση των συνδέσεων FTTH.

Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής σε υπερυψηλές συνδέσεις

Παράλληλα με το κουπόνι που έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα ρίξει το κόστος για τις συνδέσεις τέτοιου τύπου, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Σύμφωνα με τον ίδιο η κίνηση αυτή στοχεύει εξίσου στην ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και της στήριξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα όμως αναμένεται να προσφέρει μια κάποια ελάφρυνση στους χρήστες που έχουν στραφεί σε τέτοιου τύπου συνδέσεις.

Νέα πολιτική χονδρικής του ΟΤΕ

Ενισχυτικά σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσει και η νέα πολιτική χονδρικής που εφαρμόζει ο ΟΤΕ -μετά τη σχετική συμφωνία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Η νέα πολιτική χονδρικής, θα μπορούσε να εισάγει νέα δεδομένα στις χρεώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται μέχρι και σήμερα έως το ισχυρότερο αντικίνητρο για την υιοθέτηση μιας σύνδεσης FTTH από τους καταναλωτές. Σημειωτέον ότι βάσει της νέας συμφωνίας για τις εκπτώσεις όγκου σε επίπεδο χονδρικής μίσθωσης των γραμμών FTTH (Fiber to the Home), προβλέπεται ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής οπτικής ίνας στο σπίτι, εφόσον υπάρχουν δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων. Στόχος, της νέας πρότασης, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο ΟΤΕ, είναι «να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι», με καλύτερη ενδεχομένως τιμή.

Αυξάνει ο ανταγωνισμός

Τέλος, στη μείωση των τιμών τέλος θα μπορούσε να συμβάλλει και η ένταση του ανταγωνισμού που αναμένεται μετά και τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ, σίγουρα στο πεδίο της χονδρικής, αν όχι και σε αυτό της λιανικής. Να υπενθυμίσουμε ότι το εναέριο δίκτυο FTTH αναπτύσσεται ταχύτατα και αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από το φθινόπωρο. Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ έχει δηλώσει επίσημα ότι θα δραστηριοποιηθεί στη χονδρική διάθεση αλλά πληροφορίες για επέκταση της και στη λιανική δεν έχουν επισήμως διαψευθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Ενεργοποιείται η αλλαγή παρόχου με ένα «κλικ» - Πρεμιέρα με web εφαρμογή

Dimand: Οι μισθωτές του «Hub 26», η ΔΕΘ, το SkyLine – Ετοιμάζει «έξοδο» από Πύργο Πειραιά

Τουρισμός: Κόφτης στα Airbnb και μέτρα για κορεσμένους προορισμούς στο «πακέτο» της ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider