Ολοένα και πληθαίνουν οι επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών τα τελευταία χρόνια, καθώς παραμένει «θερμό» το ενδιαφέρον για την υλοποίηση νέων επιχειρηματικών κινήσεων και τη σύναψη ισχυρών επενδυτικών συμφωνιών. Οι προοπτικές μάλιστα παραμένουν τεράστιες, με το βλέμμα στις συνέργειες, ενώ όπως επιβεβαιώνουν οι καλά γνωρίζοντες τα της αγοράς, η ίδια «ζέση» για ακόμη περισσότερα deals αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Με κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 20 δισ. ευρώ και εξαγωγές που φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ, η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί κλάδο-κλειδί για την εγχώρια επιχειρηματικότητα, ενώ ενδεικτικό της μεγάλης δυναμικής που παρουσιάζει είναι ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2025 ανακοινώθηκαν συνολικά 15 μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες, στις οποίες μάλιστα συμμετέχουν μερικά από τα ηχηρά ονόματα του κλάδου, «παίκτες» που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η Ideal Holdings και η Motor Oil, αλλά και ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα funds που επενδύουν στην εγχώρια αγορά τα τελευταία χρόνια.
Δεσμευτική προσφορά για τη Δωδώνη κατέθεσε η Ελληνικά Γαλακτοκομεία
Tη Μεγάλη Πέμπτη, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.
Η Δωδώνη από κοινού με τη Δέλτα εκπροσωπούν τον βραχίονα γαλακτοκομικών της Vivartia, την ώρα που ο βασικός μέτοχος, ήτοι το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, έχει ήδη ξεκινήσει –μεθοδικά και βήμα βήμα – να χαράσσει τη νέα εποχή του ομίλου. «Η δεσμευτική πρόταση θα μελετηθεί», επιβεβαιώνουν πηγές του ομίλου Vivartia.
Κατά τις πληροφορίες, η κατάθεση της δεσμευτικής προσφοράς ήρθε μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου της Δωδώνη που πραγματοποίησαν τα αδέλφια Σαράντη της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, ενώ το τίμημα για την εξαγορά κυμαίνεται πέριξ των 200 εκατ. ευρώ.
Η πλήρης απορρόφηση της Δωδώνη από τη Vivartia έλαβε χώρα στα τέλη του 2023. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το CVC είχε αποκτήσει το 78% της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας από το 2021, με τη ρωσική SI Foods να προχωρά τελικά δύο χρόνια αργότερα στην πώληση και των υπόλοιπων μετοχών της Δωδώνη στη Vivartia, σηματοδοτώντας το τελικό βήμα σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης η οποία διήρκεσε περί τα 10 χρόνια. H SI Foods είχε αποκτήσει τη Δωδώνη το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.
Βασική στόχευση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας παραμένει πάντοτε η παραγωγή φέτας που αποτελεί και το κεντρικό της προϊόν, αλλά και στο οποίο κατέχει ηγετικά μερίδια στην αγορά, ωστόσο την ίδια ώρα εμπλουτίζει συνεχώς το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και στον τομέα του γιαουρτιού, αλλά και στην κατηγορία των φυτικών προϊόντων.
«Μπήκε» στη Megas Yeeros το νέο fund Ταμβακάκη
Όπως ανακοινώθηκε στις 11 Απριλίου, η Megas Yeeros αποτελεί την πρώτη επένδυση του δεύτερου growth fund της EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και δη του EOS Hellenic Renaissance Fund II (EHRF II).
Ειδικότερα, το EHRF II προχώρησε στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στη Megas Yeeros, κορυφαία ελληνική βιομηχανία τροφίμων με ισχυρή διεθνή παρουσία στον κλάδο των αυθεντικών ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων κρέατος. Η Megas Yeeros, με έδρα την Αθήνα, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους παίκτες στον κλάδο των ethnic τροφίμων, με κάθετη παραγωγή στην Ελλάδα και σοβαρή εργοστασιακή παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο όμιλος διαθέτει υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, εξυπηρετώντας κανάλια HoReCa και λιανικής σε 23 χώρες.
Το 2024, η Megas Yeeros κατέγραψε έσοδα περίπου 66 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 6,3 εκατ. ευρώ , ενώ περίπου 42% των πωλήσεων της προέρχεται από αγορές του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας τον έντονα εξαγωγικό της χαρακτήρα και τη διεθνή αναγνώριση των προϊόντων της.
Η συμμετοχή από το EHRF II θα υποστηρίξει την υλοποίηση του πενταετούς στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για αυτοματοποίηση, αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας και είσοδο σε νέα προϊόντα υψηλής ανάπτυξης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, όπου ο όμιλος επενδύει σε νέες γραμμές παραγωγής προψημένου γύρου και στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με διανομείς και αλυσίδες εστίασης.
Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των επενδύσεων του EHRF II, εμώ προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες επενδύσεις από το ίδιο fund σε ηγετικές επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας, με έμφαση στη δημιουργία αξίας, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Ανεβάζει στο 35% το ποσοστό της στη Mailo's η VG Holding
Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος VG Holding ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία του με την εταιρεία Mailo's the Pasta Project, προχωρώντας στην εξαγορά επιπλέον ποσοστού 15% της εταιρείας, ανεβάζοντας έτσι τη συνολική συμμετοχή του στο 35%. Η νέα αυτή κίνηση της VG Hodling έρχεται λίγους μήνες μετά την αρχική απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Mailo’s, σε άσκηση δικαιώματος αγοράς επιπλέον ποσοστού που προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.
Ήταν Οκτώβριος του 2024 όταν έγινε γνωστό ότι o Bλάσσης Γεωργάτος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας VG Holding, προχώρησε στην απόκτηση του 20% της ανερχόμενης αλυσίδας ζυμαρικών.
Η Μailo's, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Μουτσουρούφη, ιδρύθηκε το 2020 και μετρά ήδη 42 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ 10 νέα σημεία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Η αλυσίδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, έχοντας ήδη «κλειδώσει» στρατηγικές συνεργασίες για την επέκτασή της στο εξωτερικό, με την τρίτη κατά σειρά χώρα να ξεκινάει στα μέσα της χρονιάς.
Στα 10 εκατ. ευρώ «έκλεισε» το deal της Jackaroo με τη Vivartia
Στα 10 εκατ. ευρώ «έκλεισε» το deal για την εξαγορά του 60% της αλυσίδας εστίασης Jackaroo από τον όμιλο Vivartia.
Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της Vivartia είναι το αμερικανικό fund CVC Capital Partners που στοχεύει στη δημιουργία ενός πανίσχυρου «παίκτη» που θα πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις της επόμενης μέρας στην ευρύτερη αγορά τροφίμων και εστίασης.
Mε την εξαγορά, ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω το αποτύπωμά του στον κλάδο της εστίασης, όπου δραστηριοποιείται ήδη μέσω του ομίλου Goody’s. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2021 υλοποιήθηκε η συγχώνευση των εταιρειών Goody’s, Everest, La Pasteria και Evercat, θυγατρικών της Vivartia, από την οποία προέκυψε ο όμιλος Goody’s. Η συγχώνευση πραγματοποιήθηκε μέσω απορρόφησης των Everest, La Pasteria και Evercat από τη Goody’s, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σήμα.
Tο Jackaroo ξεκίνησε το ταξίδι του στον χώρο της εστίασης πριν από περίπου επτά χρόνια, ενώ πολύ γρήγορα έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως μια γνήσια αλυσίδα street food. Tην εταιρεία ίδρυσε ο Μιχάλης Ματζουράνης.
Στα «χέρια» της Μινέρβα 4 brands της Flora Food Group
Σε μια κίνηση ματ, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, προχώρησε στα τέλη Μαρτίου η Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Τροφίμων ΑΕ. Η αρχαιότερη ελαιουργική εταιρεία της χώρας κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία με την εταιρεία Flora Food Group για την απόκτηση των εμπορικών σημάτων ελαιολάδου Άλτις και Ελάνθη, καθώς και λοιπών ελαίων Φλώρα και SOL, ενώ η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών τελεί υπό την αίρεση της έκδοσης σχετικής εγκριτικής απόφασης από τις Αρχές Ανταγωνισμού.
Η εν λόγω συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη Μινέρβα. Και αυτό γιατί το εν λόγω deal αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στον κλάδο του ελαιολάδου και λοιπών ελαίων και να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών της σημάτων, την ώρα που η εταιρεία είναι γνωστό, εδώ και καιρό, πως αναζητά αγοραστή.
Ο βασικός της μέτοχος, το fund Diorama Investments Sicar, έχει ήδη ολοκληρώσει τον δεκαετή επενδυτικό του κύκλο και αναπόφευκτα θα προχωρήσει σε πώληση των συμμετοχών του στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το Diorama Investments Sicar είναι συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ενώ ρόλο αποκλειστικού διαχειριστή κατέχει η Deca Investments. Το Diorama ελέγχει ένα ποσοστό της τάξης του 66,7% της Μινέρβα, ενώ από ένα ποσοστό 16,6% περίπου κατέχουν το EOS Capital, συμφερόντων Απόστολου Ταμβακάκη και το fund Elikonos. Diorama, EOS Capital και Elikonos απέκτησαν τη Μινέρβα το 2019, καταβάλλοντας τίμημα της τάξης των 45 εκατ. ευρώ στην PZ Cussons.
Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι τι θα περιλαμβάνει το νέο κεφάλαιο για τη Μινέρβα, μια ιστορική εταιρεία που μετρά ήδη 121 επιχειρηματικής διαδρομής και διαχειρίζεται εμβληματικά brands και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε είδη διατροφής - προϊόντα τομάτας, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ξύδι, αρτύματα - με υψηλά μερίδια στις επιμέρους αγορές. Υπό τη σκέπη της βρίσκονται γνωστές και καθιερωμένες μάρκες όπως το Μινέρβα, το Pummaro, το ΤΟΠ, το Φαστ, το Brava, το Σαβόι.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Ιωσήφ Βυθούλκα, Country Director για την Ελλάδα και την Κύπρο της Flora Food Greece, «η πώληση των εμπορικών σημάτων (σ.σ. στη Μινέρβα) αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής απόφασης να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των βασικών μας προϊόντων επάλειψης και στις κατηγορίες μη γαλακτοκομικών προϊόντων (κρέμες και τυριά) καθώς και υγρών μαργαρινών για μαγειρική χρήση».
Η εταιρεία συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία στην Ελλάδα, με τις γνωστές μάρκες Vitam, Becel, ProActiv, Φυτίνη και Super Fresco.
Στην Άροσις η εταιρεία οσπρίων Προϊόντα Γης Βοΐου
Στα μέσα Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι η Άροσις, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των βιολογικών και συμβατικών οσπρίων προχώρησε στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου στην εταιρεία οσπρίων ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ, με έδρα στο νομό Κοζάνης.
Μητρική εταιρεία της Άροσις είναι η Amitos, στην οποία στρατηγική μετοχική συμμετοχή έχει αποκτήσει το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη. Η συνεργασία των δύο απολύτως συμπληρωματικών εταιρειών δημιουργεί έναν ισχυρότερο «παίκτη» στην αγορά συμβατικών και βιολογικών οσπρίων, τοποθετημένο στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής, τη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους στοχεύοντας στη στήριξη και την περαιτέρω ενίσχυση μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης με τους Έλληνες παραγωγούς, την περαιτέρω ανάπτυξη των δυο εταιρειών, ενισχύοντας τη διανομή των προϊόντων τους στα σούπερ μάρκετ, στη μικρή λιανική και στο εξωτερικό, καθώς και στην άμεση υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος άνω των 5 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ομίλου στην Καστοριά, αξιοποιώντας εγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο. Στόχος της επένδυσης είναι να αυξηθεί και να αναβαθμιστεί η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου, να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιοτική επεξεργασία της πρώτης ύλης και να δημιουργηθούν σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι.
Οι μέτοχοι της εταιρείας ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΗΣ ΒΟΪΟΥ Αλέξης Κωτούλας, Ιωάννης Ζιμπιλίδης και Αλέξανδρος Ζιμπιλίδης παραμένουν στη διοίκηση της εταιρείας.
Στην Cavino η Κουρτάκης
«Αυτό το deal κρύβει εκπληκτικές συνέργειες», δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο στο insider.gr ο οικονομικός διευθυντής της Cavino, Νέστορας Δρίτσας, κληθείς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου, συμφερόντων των αδελφών Γιάννη και Θεόδωρου Αναστασίου, προχώρησε στην εξαγορά της ιστορικής οινοποιίας Ελληνικά Κελλάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη.
«Οι συνέργειες θα φανούν τόσο σε εμπορικό επίπεδο, αφενός λόγω της βαρύτητας που φέρει το ιστορικό όνομα Κουρτάκης στον κλάδο του κρασιού και αφετέρου λόγω του ισχυρού δικτύου των καναλιών διανομής, αλλά και σε παραγωγικό επίπεδο, λόγω των εγκαταστάσεων της ιστορικής οινοποιίας που περνούν στην Cavino», σημείωνε.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Δρίτσας στο insider.gr, οι υπογραφές μεταξύ της Cavino και της Κουρτάκης για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη «έπεσαν» την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, μετά από συζητήσεις που διήρκησαν 100 ημέρες.
Εν μέσω ραγδαίων ανακατατάξεων στον οινικό χάρτη της χώρας τα τελευταία χρόνια, η Οινοποιία – Ποτοποιία Αιγίου από πλευράς κύκλου εργασιών βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση του εγχώριου κλάδου του κρασιού με ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Μέσω δε της απόκτησης της Κουρτάκης διασφαλίζει τη θέση της στην κορυφή του χώρου. «Όραμα της Cavino είναι για πρώτη φορά στα χρονικά να δημιουργηθεί ένας μεγάλος, ενιαίος πυλώνας. Ένας ολοκληρωμένος όμιλος επιχειρήσεων που θα καλύπτει τον χώρο των οίνων, των ελληνικών ποτών και των αποσταγμάτων και θα μπορεί να σταθεί με αξιώσεις δίπλα στις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ευρώπης», σημείωνε ο κ. Δρίτσας, επισημαίνοντας δε πως η Cavino αποκτά πλέον ολοκληρωμένη παρουσία στο σύνολο της επικρατείας.
Η ΙΟΝ απέκτησε εκ νέου πρώην θυγατρική της στη Βουλγαρία
Όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις στο ΓΕΜΗ περί τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η ΙΟΝ προχώρησε στην απόκτηση της βουλγαρικής εταιρείας Interion με έδρα στο Kostinbrod, έναντι τιμήματος ύψους 10 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι από το 2022 πλειοψηφικό πακέτο στην ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ κατέχει η Bespoke SGA Holdings, συμφερόντων του προέδρου του ΣΕΒ Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Να σημειωθεί ότι η Interion, με έτος ίδρυσης το 2001 και δραστηριότητα που αφορά στην παραγωγή, διάθεση και διανομή προϊόντων σοκοπάστας (όπως Nucrema) ήταν θυγατρική της ΙΟΝ μέχρι το deal της δεύτερης με τη Bespoke, ωστόσο το 2022 πουλήθηκε στους τότε βασικούς μετόχους της σοκολατοβιομηχανίας. Και αυτό γιατί η δραστηριότητα της σοκοπάστας είχε μείνει εκτός της συμφωνίας ΙΟΝ – Bespoke.
Ωστόσο, με βάση το εν λόγω deal, η βουλγαρική Interion επανέρχεται στην «αγκαλιά» της ION μετά από δύο και πλέον χρόνια.
Οι business της Motor Oil στη λιανική
Στην περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας του στη λιανική, στην οποία «χτίζει» σημαντική θέση το τελευταίο διάστημα, μέσα από στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις, προσβλέπει ο όμιλος Motor Oil.
Τελευταία στρατηγική κίνηση η απόκτηση, μέσω της θυγατρικής του Core Innovations, της Taresso Artisan Coffee Roasters, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής ποιότητας καφέ στην Ελλάδα. Με την εν λόγω εξαγορά, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, η Core Innovations πετυχαίνει καθετοποίηση του coffee business και ενισχύει την τεχνογνωσία της στο σύνολο της αλυσίδας αξίας του καφέ, παραμένοντας πιστή στο όραμά της να κατακτήσει ηγετικά μερίδια στον χώρο του λιανικού εμπορίου.
Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ στις 23 Δεκεμβρίου 2024, η Core Innovations απέκτησε το 60% της Τaresso IKE, έναντι 760.000 ευρώ. Παράλληλα, διαχειριστής της εταιρείας ορίζεται ο Ελευθέριος Γιαννακουδάκης «ο οποίος θα ενεργεί όλες τις αναγκαίες πράξεις προς επίτευξη του σκοπού της εταιρείας».
Η Taresso δημιουργήθηκε το 2014 στην Κόρινθο με στόχο να προσφέρει εξειδίκευση στην παραγωγή καφέ υψηλής ποιότητας. Ιδρυτές της εταιρείας ήταν ο Ευάγγελος Κορνάρος, ο Βασίλης Τάρταρης και η Κατερίνα Χαλουλάκου, ενώ ήδη από τα πρώτα της βήματα ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με καλλιεργητές (coffee farmers) για την προμήθεια πράσινου καφέ, παρέχοντας εγγύηση στην ποιότητα, ιχνηλασιμότητα και βιωσιμότητα. Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Κόρινθο, ενώ διαθέτει γραφεία και αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σημαντικό δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, διαθέτει δύο καταστήματα σε Κολωνάκι (Σκουφά 33) και Λεωφόρο Κηφισίας, ενώ προσφέρει μεγάλη ποικιλία προϊόντων specialty καφέ και αξεσουάρ, παρέχοντας στους συνεργάτες της πλήρη εξοπλισμό, ώστε να μυήσει τους καταναλωτές στην κατηγορία του specialty coffee.
Και οι κινήσεις ματ δεν σταματούν εδώ. Λίγο νωρίτερα και δη στα μέσα Ιανουαρίου, η Core Innovations ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της απόκτησης και της αλυσίδας καταστημάτων Twenty 4 Shopen. Την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου της αλυσίδας Twenty 4 Shopen είχε γνωστοποιήσει από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο όμιλος Motor Oil. Η δε Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της για την εν λόγω εξαγορά στις 20 Δεκεμβρίου 2024.
Με την ολοκλήρωση του deal, υπό τη «σκέπη» της Motor Oil θα βρίσκονται πάνω από 100 σημεία λιανικής πώλησης, καθώς η αλυσίδα Twenty 4 Shopen διατηρεί ένα δίκτυο άνω των 25 καταστημάτων, ενώ την ίδια ώρα ο ενεργειακός όμιλος αναπτύσσει περισσότερα από 80 σημεία πώλησης που φέρουν το σήμα του Smartshop. Η πλειοψηφία εξ αυτών φιλοξενούνται στα πρατήρια με το σήμα Shell που ανήκουν επίσης στον όμιλο Motor Oil, ωστόσο υπάρχουν και δύο αυτόνομα σημεία πώλησης, επίσης με την επωνυμία Smartshop, εκτός του εύρους των πρατηρίων καυσίμων. Το πρώτο βρίσκεται στην Ηλιούπολη επί της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου και λειτούργησε την άνοιξη το 2023, ενώ ακολούθησε ακόμη ένα στη Νέα Σμύρνη.
Η Twenty 4 Shopen, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Ισηγόνη, ιδρύθηκε το 2010 και πλέον λειτουργεί περισσότερα από 25 καταστήματα, προσφέροντας προϊόντα παντοπωλείου, καφέ, αρτοσκευάσματα και είδη περιπτέρου. Η πλειοψηφία των καταστημάτων βρίσκεται στην Αττική, αλλά και σε επιλεγμένες επαρχιακές πόλεις όπως Βόλος, Ιωάννινα, Πύργος κ.α. Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας αποφασίστηκε η απόσχιση του κλάδου της λιανικής και η εισφορά του σε νέα εταιρεία.
Μέσω των εξαγορών αυτών, η Core Innovations επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ευκολίας, συνδέοντας απρόσκοπτα φυσικά και ψηφιακά κανάλια, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος convenience stores, γνωστών και ως καταστημάτων ευκολίας. Αυτό το ολοκληρωμένο οικοσύστημα της Core Innovations συνδυάζει προϊόντα παντοπωλείου, καφέ, φαρμακείου, ειδών καθημερινής ανάγκης, φροντίδας αυτοκινήτου και ηλεκτρονικό εμπόριο, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή, απλοποιώντας ταυτόχρονα την καθημερινότητα του. Με τον τρόπο στοχεύει να κάνει πιο εύκολη την καθημερινή ζωή με μια ποικιλία από εξυπνότερες, πιο γρήγορες και πιο προσιτές λύσεις, διεκδικώντας μερίδια από μια «πίτα» αξίας 5 δισ. ευρώ (μίνι μάρκετ, περίπτερα, είδη ψιλικών κ.α.).
Στην Ideal Holdings η Μπάρμπα Στάθης
Στις 23 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ότι «έκλεισε» η συμφωνία πώλησης της Μπάρμπα Στάθης, θυγατρικής της Vivartia και μιας από τις πιο εμβληματικές εταιρείες στην ελληνική αγορά εδώ και 55 χρόνια, στην Ideal Holdings.
Το τίμημα για ένα από τα μεγαλύτερα deal που έχουν σημειωθεί στην εγχώρια αγορά τροφίμων τα τελευταία χρόνια ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου.
Από το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, τα 91,3 εκατ. ευρώ προήλθαν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας ενώ τα 38,7 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν με τραπεζικό δανεισμό.
Όπως ορίζει η τελική συμφωνία, στην «αγκαλιά» της Ideal Holdings πέρασαν το 100% της Μπάρμπα Στάθης, καθώς και το 90% της Χαλβατζής Μακεδονική, θυγατρικής εταιρείας της Μπάρμπα Στάθης. Το δίχως άλλο, η εν λόγω εξαγορά αποτελεί μια συμφωνία ορόσημο για την Ideal Holdings, καθώς αποτελεί την πρώτη επένδυση της εταιρείας στον κλάδο των τροφίμων, μέσα δε από ένα ιστορικό όνομα της ελληνικής βιομηχανίας.
Στην Premia η Σεμέλη Οινοποιητική
Στις 20 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε επισήμως ότι έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Premia Properties και της Lyktos Holding συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα, ώστε η πρώτη να αποκτήσει από τη δεύτερη το Κτήμα Σεμέλη.
Ειδικότερα, τα δύο εμπλεκόμενα μέρη υπέγραψαν τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Σεμέλη Οινοποιητική ΑΕ, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής -συμπεριλαμβανομένου και μέρους αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων) - να ανέρχεται σε 10,6 εκατ. ευρώ. Βάσει της συμφωνίας, η Premia θα αποκτήσει κτήρια συνολικής επιφάνειας 6.850 τετραγωνικών μέτρων και δη το οινοποιείο στη Νεμέα Κορινθίας 5.512 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων αποθηκευτικών χώρων, 10 σουιτών με χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων 1.338 τμ, καθώς και αγροτεμάχια έκτασης 278 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται αμπελώνες 232 στρεμμάτων στη Νεμέα και στην Αρκαδία.
Να σημειωθεί εδώ ότι η δομή της συναλλαγής περιλαμβάνει το διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας από την οινοποιητική/εμπορική δραστηριότητα. Τα ακίνητα -οινοποιείο, σουίτες και αμπελώνες- θα μεταβιβαστούν στην Premia ΑΕΕΑΠ και θα εκμισθωθούν μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης στην υφιστάμενη εταιρεία Σεμέλη Οινοποιητική ΑΕ, ενώ οι μετοχές της Σεμέλη ΑΕ θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία συμμετοχών Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ μαζί με την οινοποιητική και την εμπορική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων και των απαιτήσεων και υποχρεώσεων.
Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, οι Ελληνοσουηδοί επιχειρηματίες Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης, επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικοί μέτοχοι της Premia Properties, έχουν ιδρύσει την Ελληνικά Οινοποιεία, μια εταιρεία συμμετοχών που αποτελεί ορμητήριο για φιλόδοξες επενδύσεις στον κλάδο του ελληνικού κρασιού. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή και εμπορία καινοτόμων προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Βασικό πυλώνα των Ελληνικών Οινοποιείων αποτελεί η ιστορική οινοποιία Μπουτάρη, την εξυγίανση της οποίας ανέλαβε από τον Απρίλιο του 2022 η Premia Properties, ενώ εδώ και σχεδόν δύο χρόνια η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον χώρο του εμφιαλωμένου νερού, αποκτώντας τον Φεβρουάριο του 2023 την επιχείρηση και το brand του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Επενδύει στην Georgoudis SA – Parthenon η AG Olives Group
Στις 16 Ιανουαρίου ο όμιλος AG Olives Group, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως με παρουσία σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ισπανία, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ελληνική εταιρεία Georgoudis S.A. – Parthenon, την παλαιότερη εταιρεία επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα.
Αυτή η στρατηγική συνεργασία ολοκληρώνει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου, ενσωματώνοντας τις παγκοσμίου φήμης premium ελληνικές ελιές ειδικής καλλιέργειας στο χαρτοφυλάκιό του, παρέχοντας πρόσβαση σε νέες αγορές παγκοσμίως μέσω του εκτεταμένου δικτύου logistics και πελατών του AG Olives Group.
Πρόκειται για μια συνεργασία υψηλής προστιθέμενης αξίας, που στοχεύει στην επέκταση του επενδυτικού προγράμματος στη μονάδα παραγωγής στον Βόλο, ενισχύοντας την παραγωγική ικανότητα, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και τη γεωργική παραγωγή. Η συνεργασία αυτή ενισχύει τις δυνατότητες προμήθειας και παραγωγής του ομίλου, ο οποίος αριθμεί περισσότερους από 800 εργαζόμενους, λειτουργεί εγκαταστάσεις παγκοσμίως και έχει παραγωγική ικανότητα άνω των 80.000 τόνων για την προμήθεια προϊόντων σε περισσότερες από 60 χώρες.
Η Georgoudis S.A. – Parthenon, που ιδρύθηκε το 1897, είναι ηγέτης στις premium ελιές ειδικής καλλιέργειας, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον Βόλο και πάνω από 100 αφοσιωμένους εργαζόμενους, ενώ διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με πελάτες και παραγωγούς που εκτείνονται στο βάθος γενεών.
Στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία η Κάμπος Χίου
Το πρώτο deal στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων για το 2025 ανακοινώθηκε στις 14 Ιανουαρίου, με την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, γνωστό κυρίως για το εμπορικό σήμα Όλυμπος, που φιγουράρει στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με δεκάδες προϊόντα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, φέτα, χυμοί, τσάι, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό, φυτικά προϊόντα και ροφήματα, η νέα εξαγορά έχει επίκεντρο τον χώρο των χυμών, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μεριδίων αγοράς έναντι του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Με την ολοκλήρωση δε του deal, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ενισχύει έτι περαιτέρω το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο στην κατηγορία των ροφημάτων, καθώς οι χυμοί Όλυμπος και Κλιάφα αποκτούν ένα ακόμη «αδελφάκι» στα ψυγεία της οργανωμένης λιανικής τροφίμων και δη τους χυμούς Κάμπος Χίου.
Η Κάμπος Χίου είναι μια εταιρεία με έδρα τη Χίο, οι χυμοί της οποίας κατέχουν περίοπτη θέση στα σούπερ μάρκετ εδώ και χρόνια. Κι όμως η χιώτικη επιχείρηση αντιμετώπιζε σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες, ενώ οι τελευταίες χρήσεις της ήταν ζημιογόνες.
Πλέον η Ελληνικά Γαλακτοκομεία «δεσμεύεται να διαφυλάξει τα ίδια υψηλά ποιοτικά πρότυπα παραγωγής των προϊόντων που παραλαμβάνει, αξιοποιώντας τα αγνά φρούτα και την εξαιρετική πρώτη ύλη της Χίου», αλλά και να «επενδύσει περαιτέρω στην καινοτομία και το όραμα των μετόχων της Κάμπος Χίου, ώστε αναδείξει την εταιρεία σε σημείο αναφοράς στην κατηγορία των χυμών, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του ιστορικού νησιού».
Avramar
Την απόκτηση της Avramar, του ισχυρότερου «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 2025 η αραβικών συμφερόντων Aqua Bridge, επισημοποιώντας κάτι που ήταν γνωστό εδώ και μήνες, αφού είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία της εταιρείας.
Με ανάρτησή του στο LinkedIn, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Aqua Bridge, Mohammad Tabish επισφράγισε με επίσημο τρόπο πως ο όμιλος γίνεται ο νέος «ιδιοκτήτης» της Avramar, διατυπώνοντας ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στις διεργασίες και προαναγγέλλοντας το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά της, οραματιζόμενος έναν «ηγέτη του κλάδου», με σεβασμό πάντοτε στην «κληρονομιά» που κουβαλά ήδη η εταιρεία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τρεις υποψήφιοι επενδυτές είχαν προχωρήσει στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την Avramar και δη το ισπανικό fund Atitlan, η Philosofish που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου με βασικό μέτοχο το fund Diorasis και η αραβική Aqua Bridge, με την τελευταία τελικά να προκρίνεται ως προτιμητέος επενδυτής.
Τις διαδικασίες πώλησης της Avramar είχαν αναθέσει οι πιστώτριες τράπεζες στη Deloitte, σε μια διαγωνιστική διαδικασία ύψιστης σημασίας, καθώς η διάσωση της Avramar θεωρείται καθοριστική για τη διασφάλιση της ισορροπίας σε ολόκληρο τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο που συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό προμηθευτών, η παραγωγή του αγγίζει τις 55.000 με 60.000 τόνους, ενώ απασχολεί περί τους 2.000 εργαζόμενους.
O χρόνος άλλωστε για τη διάσωση της Avramar πιέζει ασφυκτικά, καθώς τα επίπεδα ρευστότητάς της κινδυνεύουν να εξαντληθούν κι ενώ οι υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Καλά γνωρίζοντες τα της αγοράς μιλούν για γενναίο «κούρεμα» των δανείων της εταιρείας, μένει ωστόσο να φανεί πού θα κάτσει η «μπίλια» τελικά.
Ο όμιλος Aqua Bridge έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλο το φάσμα του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας διεθνώς. Πρόεδρός του είναι ο Sheikh Ahmad bin Manna Al Maktoum.