Dimand: Οι μισθωτές του «Hub 26», η ΔΕΘ, το SkyLine – Ετοιμάζει «έξοδο» από Πύργο Πειραιά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dimand: Οι μισθωτές του «Hub 26», η ΔΕΘ, το SkyLine – Ετοιμάζει «έξοδο» από Πύργο Πειραιά
Πώς κινείται η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στη Β. Ελλάδα. Ποια είναι τα projects, τι γίνεται με τη ΔΕΘ και τα ακίνητα του SkyLine. Μιλάει με Siemens, 3Ε, ΔΕΗ και Metlen για τα γραφεία. Τι έρχεται στον Piraeus Tower.

Η ανάπλαση του ακινήτου της ιστορικής ζυθοποιίας Φιξ, επένδυση εκτιμώμενης αξίας 150 εκατ. ευρώ, αλλά και η δημιουργία μεγάλου logistics center σε πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ στη Β. Ελλάδα, το skyline, αποτελούν κάποια από τα επενδυτικά πλάνα της Dimand για τη συνέχεια. Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης, υπό τον Δ. Ανδριόπουλο, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις φορείς με στόχο την έξοδο της, μέχρι το τέλος του έτους, από το project του Πύργου Πειραιά.

Σε σχέση με τις επενδύσεις της στη Θεσσαλονίκη, όπως και πρόσφατα ανέδειξε το insider.gr, αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο αστικής ανάπλασης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα, αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κτηριακού έργου «HUB 26». Επίσης, η Dimand εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στο διαγωνισμό για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) διαδικασία που έχει αναλάβει να προωθήσει και φέρει εις πέρας η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF – Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως επισημαίνεται από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, εφόσον η διακήρυξη του μεγάλου αυτού έργου ανάπλασης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει λογικούς όρους και απευθύνεται στην αγορά, η Dimand θα δώσει το παρόν.

Σε σχέση με την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας Φιξ, όπως έχει ανακοινωθεί, με χρηματοδότηση από την Πειραιώς και στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας με προαναφερόμενη Τράπεζα, θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Η επένδυση περιλαμβάνει την αποκατάσταση των τριών διατηρητέων συγκροτημάτων της πρώην ζυθοποιίας καθώς και την ανέγερση δύο νέων κτιριακών όγκων με δύο κοινά υπόγεια χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του συγκροτήματος. Η αγορά του ακινήτου από την εταιρία ολοκληρώθηκε, αν και χρειάσθηκαν 5 χρόνια, και οι διαδικασίες ωρίμανσης του ακινήτου των 23 στρεμμάτων είναι ήδη σε εξέλιξη. Στο ακίνητο σχεδιάζεται να αναπτυχθούν κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχείο, εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου εγκαινιάσθηκε το βιοκλιματικό συγκρότημα σύγχρονων γραφειακών χώρων στη Θεσσαλονίκη υπό την ονομασία Hub 26 επί των οδών 26ης Οκτωβρίου, Νικηφόρου Ουρανού, Φρίξου και Λήμνου, απέναντι από την ζυθοποιία Φιξ. Την ανάπτυξη του έργου έχει αναλάβει ειδικότερα η Ourania A.E., μια κοινοπραξία του ομίλου Dimand και της Prodea ΑΕΕΑΠ με ποσοστό συμμετοχής 65% και 35% αντίστοιχα. Πρόκειται για μία επένδυση της οποίας η ακαθάριστη αξία (GDV) αναμένεται να ξεπεράσει τα 56 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 4 κτίρια εκ των οποίων τα τρία έχουν ήδη μισθωθεί (συνολικό εμβαδό ανωδομής και υπογείων 31 χιλ. τ.μ.).

H αμερικάνικη εταιρία τεχνολογίας TaskUs μίσθωσε το ένα και θα στεγάσει εκεί 800 εργαζόμενους. Μισθωτής είναι επίσης η Alpha Bank και μια ακόμα συστημική τράπεζα. Για το τέταρτο κτίριο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Dimand με τέσσερις ομίλους, ειδικότερα τους Siemens, 3Ε, ΔΕΗ και Metlen, για να καταλήξει με δύο. Ως γνωστόν, στο Hub 26 κατασκευάζεται και ένα πέμπτο κτίριο το οποίο έχει πουληθεί στην Παρευξείνια Τράπεζα. Σημειώνεται ότι τα μισθώματα στη Θεσσαλονίκη για σύγχρονους γραφειακούς χώρους κινούνται στην περιοχή 16,5 – 18 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα.

Στο ακίνητο της Βαλκάν Έξπορτ στη Θεσσαλονίκη που έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Dimand θα κατασκευαστούν, σε δύο φάσεις, εγκαταστάσεις σύγχρονων αποθηκών. Συνολικά θα αναπτυχθούν 120 χιλ. τ.μ., αρχικά τα 55 χιλ. τ.μ. και στη συνέχεια τα 65 χιλ. τ.μ.. Ακίνητα προς αξιοποίηση στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει για τη Dimand και το Project Skyline, όπως κτίριο γραφείων συνολικά 3.200 τ.μ. δίπλα από την αγορά Μοδιάνο, που σήμερα είναι κενό. Ειδικότερα, εξετάζεται η ανακατασκευή του με χρήσεις ξενοδοχείου και κατοικιών. Από τα 573 ακίνητα, διαφόρων χρήσεων του Project Skyline περίπου 70 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Γενικά για το Skyline τα ακίνητα θα μεταβιβαστούν στο νέο σχήμα σε 4 δόσεις, ενώ 30 Οκτωβρίου παραλαμβάνονται περί τα 200 ακίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΘ και τράπεζες - Η απορία για αναλυτές - Σε αναμονή ο φορέας

Τράπεζες: Ανάσα στη στεγαστική πίστη θα δώσει το «Σπίτι μου 2» - Δάνεια 405 εκατ. από το αρχικό πρόγραμμα μέχρι τέλος Ιουλίου

Σιδηρόδρομος: Πώς προχωρά το «λίφτινγκ» στην Βόρεια Ελλάδα – Τα πρώτα βήματα και η έλλειψη χρηματοδότησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider