Wall Street: Ράλι 8% για τον Dow Jones στο τρίμηνο - Νέο ρεκόρ ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ράλι 8% για τον Dow Jones στο τρίμηνο - Νέο ρεκόρ ο S&P 500
S&P και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 5,5% και 2,6% αντίστοιχα από τις αρχές Ιουλίου.

Με μικρά κέρδη -παρά τις απώλειες που κατέγραφαν σχεδόν στο σύνολο της συνεδρίασης της Δευτέρας- έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, «αποχαιρετώντας» με θετικό πρόσημο τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και το γ' τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις νεότερες δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τις επόμενες κινήσεις στο ζήτημα των επιτοκίων.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη 17 μονάδων ή 0,04% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 42.330 μονάδων, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί ως και 220 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος μπαίνει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους με νέα ιστορικά υψηλά στις 5.762 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,42%. Στα πράσινα και ο τεχνολογικός κλάδος, με τον δείκτη Nasdaq να κλείνει υψηλότερα κατά 0,38% στις 18.189 μονάδες.

Σε επίπεδο Σεπτεμβρίου, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,9%, ο S&P 500 κατά 2% και ο Nasdaq κατά 2,7%, λαμβάνοντας ώθηση από την «γενναία» μείωση των επιτοκίων από την Fed την προηγούμενη εβδομάδα, στην πρώτη αντίστοιχη κίνησή της από το 2020.

Σε επίπεδο τριμήνου, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε άνω του 8% από τις αρχές Ιουλίου, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 5,5% και 2,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με το CNBC.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στο Τενεσί, ενώπιον της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων, τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται προεξοφλημένο πως οι μελλοντικές μειώσεις της Fed θα είναι αντίστοιχα «επιθετικές» με την τελευταία, ενώ διαβεβαίωσε πως εκείνος και οι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με την στήριξη της αγοράς εργασίας και θα αφήσουν τα δεδομένα να καθοδηγούν τις μελλοντικές τους κινήσεις.

«Κοιτώντας μπροστά, εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, η οικονομική πολιτική θα αποκτήσει σταδιακά μία πιο ουδέτερη χροιά. Ωστόσο δεν βρισκόμαστε σε καμία προκαθορισμένη πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο κίνδυνος είναι αμφίπλευρος και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση».

Αναφερόμενος στην απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ο αξιωματούχος της Fed σχολίασε ότι εκφράζει τις πεποιθήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ότι ήρθε η ώρα για μια «αναπροσαρμογή» που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις τρέχουσες συνθήκες.

«Η απόφαση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη αυτοπεποίθησή μας ότι με την κατάλληλη προσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί σε ένα περιβάλλον με σταθερή οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός να κινείται σταθερά προς τον στόχο μας», δήλωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Bουτιά» 17% στο γ' τρίμηνο για το πετρέλαιο

Δυνατό τρίμηνο (+13%) για τον χρυσό παρά τις απώλειες της Δευτέρας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider