Φόβοι για εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού μέχρι και κατά 30 δολάρια το βαρέλι υψηλότερα από τα τρέχοντα βλέπουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, εξετάζοντας μια σειρά από διάφορα σενάρια υπό το σκηνικό κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή.
1. Βραχυπρόθεσμη διακοπή προσφοράς πετρελαίου
Εάν υπάρξει ξαφνική, βραχυπρόθεσμη διακοπή (π.χ. μερικές εβδομάδες), οι τιμές του Brent ενδέχεται να σημειώσουν άμεση και απότομη άνοδο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Μια απώλεια περίπου 750.000 έως 1,5 εκατομμυρίων ημερήσιας παραγωγής βαρελιών (ο τρέχων εκτιμώμενος όγκος εξαγωγών του Ιράν) θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές κατά περίπου 5-10 δολάρια ανά βαρέλι, δεδομένου ότι η αγορά θα αντιδρούσε άμεσα στην πιο περιορισμένη προσφορά. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές θα ανταποκρίνονταν έντονα στις πρώτες ειδήσεις, αλλά ενδέχεται να σταθεροποιηθούν εάν η διαταραχή επιλυθεί γρήγορα ή εάν ο ΟΠΕΚ+ αντισταθμίσει τη χαμένη προσφορά.
2. Παρατεταμένη διακοπή 1-3 μηνών ή περισσότερο
Εάν η παραγωγή του Ιράν τεθεί εκτός ή μειωθεί σημαντικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (1-3 μήνες ή περισσότερο), οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, πιθανώς κατά 10-20 δολάρια το βαρέλι ή ακόμη υψηλότερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ικανότητα άλλων παραγωγών να αναπληρώσουν τη χαμένη προσφορά. Μια διαρκής διαταραχή περίπου 2-3 εκατομμυρία βαρέλια ημερησίων (κοντά στη συνολική παραγωγική ικανότητα του Ιράν) θα είχε ουσιαστική επίδραση στην παγκόσμια προσφορά, ιδιαίτερα εάν συμβεί σε μια περίοδο ήδη μιας στενής αγοράς ή υψηλής ζήτησης.
3. Γεωπολιτικές εντάσεις και ευρύτερη σύγκρουση
Εάν η διαταραχή συνδέεται με γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ (από το οποίο διέρχεται σημαντικό μέρος της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου), ο αντίκτυπος στις τιμές του Brent μπορεί να είναι σοβαρός. Σε αυτό το σενάριο, οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20-30 δολάρια ανά βαρέλι ή περισσότερο, ειδικά εάν υπάρχει κίνδυνος ευρύτερης σύγκρουσης που θα διαταράξει τις πρόσθετες ροές πετρελαίου από άλλες χώρες του Κόλπου. Η τιμή του Brent πιθανότατα θα υπήρχε ένα «ασφάλιστρο κινδύνου», το οποίο θα διατηρούσε τις τιμές υψηλές έως ότου η αγορά αντιληφθεί ότι η απειλή έχει υποχωρήσει.
4. ΟΠΕΚ+ και παγκόσμια ανταπόκριση
Εάν οι χώρες του ΟΠΕΚ+, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν αρκετή πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα και είναι πρόθυμες να αυξήσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την απώλεια από το Ιράν, ο αντίκτυπος στην τιμή του Brent θα μπορούσε να είναι πιο περιορισμένος, ίσως στο εύρος των 5-15 δολαρίων ανά βαρέλι. Ωστόσο, ακόμη και υπό το σενάριο μιας ταχείας ανταπόκρισης, ενδέχεται να υπάρξει μια περίοδος αστάθειας και υψηλότερων τιμών πριν σταθεροποιηθεί η αγορά. Στρατηγικά αποθέματα όπως το SPR (Strategic Petroleum Reserve) των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων, αν και αυτό μπορεί να είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση, σύμφωνα με την Deutsche Bank.