Τελευταία ενημέρωση 19:29
Μικτά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή μετά το τριήμερο ανοδικό σερί που σημείωσαν, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών που δημοσιεύτηκαν χθες μετά το «καμπανάκι», ενώ παρακολουθούν τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό και δασμολογικό επίπεδο.
Προβληματισμούς προκάλεσαν στο επενδυτικό κοινό και οι νέες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο που εξελίσσεται με την Κίνα, με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Time.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,17% στις 40.023 μονάδες και ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 0,32% στις 5.502 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,69% στις 17.284 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 και ο Nasdaq σημειώνουν άνοδο 3,8% και 5,4% αντίστοιχα, ενώ ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 2%.
Την Πέμπτη οι δείκτες κατέγραψαν άνοδο, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική κερδοφόρα συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,23%,ο S&P 500 κέρδισε 1,96% και ο Νasdaq οδήγησε τα κέρδη με +2,74%.
Η σημερινή μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οφείλεται στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος στο περιοδικό Time, 100 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ, σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που δήλωσε ότι είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για το θέμα των δασμών.
Ο Τραμπ τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι πεπεισμένος ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι και ότι θα θεωρούσε «απόλυτη νίκη» αν οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να έχουν δασμούς ύψους 50% στις ξένες εισαγωγές σε ένα χρόνο από τώρα. Παράλληλα τόνισε πως αναμένει πως θα έχει ανακοινώσει μια πλήρη σειρά συμφωνιών μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Intel σημειώνει «βουτιά» 7,3% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των κερδών α' τριμήνου μετά το «καμπανάκι» της Wall Street, τα οποία μπορεί να ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο το guidance απογοήτευσε τους επενδυτές, όπως και σχέδια για μείωση των λειτουργικών και κεφαλαιουχικών δαπανών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 13 σεντς, έναντι 1 σεντ της εκτίμησης της LSEG. Τα έσοδα ήταν 12,67 δισ. δολάρια έναντι 12,3 δισ. δολαρίων της εκτίμησης. Η Intel δήλωσε ότι αναμένει έσοδα για το τρέχον τρίμηνο ύψους 11,8 δισ. δολαρίων στο μέσο του εύρους, χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών που ήταν 12,82 δισ. δολάρια.
Επιπλέον, η Alphabet κερδίζει 1,6%, καθώς κατέγραψε ισχυρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 2,81 δολάρια και έσοδα 90,2 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, επιδόσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη/μετοχή 2,01 δολάρια και έσοδα 89,2 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 46% στα 34,54 δισ. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 49%.
Η Tesla οδεύει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2024, με άλμα άνω του 9%. Οι επενδυτές φάνηκαν πιο αισιόδοξοι μετά τις δηλώσεις του CEO Έλον Μασκ πως θα αφιερώνει από τον Μάιο πολύ λιγότερο χρόνο στο να πιλοτάρει την επιτροπή για την «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» (DOGE) που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 28% από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό που σημειώθηκε στις 7 Απριλίου.
Η μετοχή της T-Mobile υποχωρεί κατά 11,4% αφότου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε λιγότερους συνδρομητές για το α' τρίμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις, σημειώνοντας 495.000 νέες συνδρομές καρτοκινητών τηλεφώνων έναντι της πρόβλεψης των αναλυτών για 504.000. Τα κέρδη και τα έσοδα, βέβαια, για το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.
Στα μάκρο της ημέρας, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Απρίλιο σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σε τριμηνιαίο επίπεδο από την ύφεση πριν από 35 χρόνια, καθώς οι φόβοι για ύφεση και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στις παγκόσμιες οικονομίες ολοένα και ενισχύονται.
Ειδικότερα, η τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για το δείκτη καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στο 52,2 τον Απρίλιο, από 57 τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας «βουτιά» 8%. Αν και αποτελεί μικρή βελτίωση από τον προκαταρκτικό δείκτη του 50,8, η πιο πρόσφατη μέτρηση του δείκτη είναι ο τέταρτος χαμηλότερος από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.