Αδυνατεί να ισορροπήσει το Χρηματιστήριο, πόσω μάλλον να ορθοποδήσει και να βγάλει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση. Έτσι με το πενθήμερο αρνητικό σερί έκαψε όχι απλά όλα τα κέρδη που είχε βγάλει με πάρα πολύ κόπο από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχοντας φτάσει μέχρι τις 1.475, αλλά κινείται πλέον και χαμηλότερα.
Βίαια επιστροφή κάτω και από τις 1.420 μονάδες όταν οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να παίζουν σε υψηλό τέμπο παρά τις μικροδιορθώσεις και μάλιστα σε άλλα πολλαπλάσια. Άλλωστε δε μιλάμε για κάποια αγορά με άμυνες και γερά πορτοφόλια, αλλά για μια αγορά που αρέσκονται να τοποθετούντα κυρίως κερδοσκοπικά funds των αναδυόμενων αγορών. Γιαυτό και υπάρχει αυτή η χαώδης διαφορά με τις αποδόσεις και τη στιβαρότητα των μεγάλων αγορών. Κάθε φορά το ταμπλό της Λ. Αθηνών υπεραντιδρά σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, αλλά «σέρνεται» στις μεγάλες ανοδικές κινήσεις.
Για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες οι πωλήσεις έρχονται απ'έξω καθώς μετά τις 16:00 εντείνεται αισθητά ο όγκος της προσφοράς που βγαίνει σε πολλές μετοχές, έχοντας πιθανότατα τριμάρει θέσεις στα υψηλά ημέρας.
Τι κι αν οι ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές αναβαθμίζουν διαρκώς, οικονομία, τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Οι επενδυτές δεν ακούν απολύτως τίποτα, με το ταμπλό να παραμένει εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες σε ένα πολύ στενό εύρος.
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «θετικό για τον Γενικό Δείκτη το συνολικό φετινό πρόσημο, με την απόδοσή του να ταλαντώνεται πέριξ του 10%. Έχοντας μπει στο γεμάτο προκλήσεις αλλά και ελπίδες για ένα ελληνικού τύπου χρηματιστηριακό “Santa Claus Rally” τελευταίο τρίμηνο του έτους, στόχος του ΓΔ είναι να «γράψει» την τέταρτη σερί κερδοφόρα χρονιά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διατήρηση της εμπιστοσύνης των ενεργών χαρτοφυλακίων και την προσέλκυση νέων.
Παρ’ όλα αυτά θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν επισημαίναμε τις ανησυχητικές τάσεις «κορεσμού» που το ΧΑ δείχνει λίγο κάτω από το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων. Μετά από το πρόσφατο, διάρκειας ενός και κάτι μήνα «άνευρο» trading σε στενό εύρος 1.400-1.450 το οποίο τελικά ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά σκορπώντας «χαμόγελα» σε momentum traders και αναλυτές της αγοράς, εσχάτως «επανήλθε» εντός αυτού, μετατρέποντας για την ώρα την υπέρβαση των 1.450 σε ύπουλη «αγοραστική παγίδα» (bull trap) και τις 1.400 σε στήριξη-«κλειδί».
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο ΓΔ δεν αντανακλά πλήρως την πορεία όλων των τμημάτων της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο Δείκτης της οποίας «παλεύει» να κρατηθεί στο «συν» για το σύνολο του 2024, τη στιγμή όμως που σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται τίτλοι με ευοίωνο επιχειρηματικό outlook και προοπτικές χρηματιστηριακής ανατίμησης.
Στη «ρηχή» ούτως ή άλλως Λεωφόρο Αθηνών οι «προβολείς» στρέφονται στην επικείμενη προσφορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. Οι ενδείξεις για την άνετη υπερκάλυψη του placement οπωσδήποτε στηρίζουν την επενδυτική ψυχολογία αλλά -για να τα λέμε όλα- δεν δείχνουν να προκαλούν και «κύματα» αγοραστικού ενθουσιασμού στο τραπεζικό και μη «ταμπλό», ενώ δεν είναι σαφές αν η απαιτούμενη εισερχόμενη ρευστότητα θα είναι «φρέσκια» ή αν το χρήμα θα «ανακυκλωθεί» από επενδυτικές θέσεις σε άλλες εγχώριες εισηγμένες, καθώς και τι φύσεως και «υπομονής» θα είναι οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα αυτό της ΕΤΕ».
«Σε διεθνές πλαίσιο, όπως έχουμε αναφέρει, τη στιγμή που οι «Αμερικάνοι» και ο «Γερμανός» δείκτης «παλεύουν με νύχια και με δόντια» να διατηρήσουν τα κεκτημένα ιστορικά υψηλά τους, η ελληνική κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε άλλη «συχνότητα», μη μπορώντας για την ώρα να «κοιτάξει στα μάτια» το φετινό «στρογγυλό» υψηλό των 1.500 μονάδων το οποίο έχει αρχίσει να «στοιχειώνει».
Βάζοντας όλους τους παράγοντες στη «ζυγαριά», προφανώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί το πώς θα πάει ο «τελευταίος γύρος» (βλ. τρίμηνο) του 2024. Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή, οι ενδείξεις αποδυνάμωσης των μεγάλων Οικονομιών και το αναπόφευκτο profit taking σε ξένους δείκτες και μετοχές-«πρωταγωνίστριες» από τη μία πλευρά, ενώ από την άλλη τα περισσότερο από ικανοποιητικά θεμελιώδη επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων, η αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ και οι επιδόσεις της ελληνικής μακροοικονομίας αποτελούν τα επιχειρήματα «Αρκούδων» και «Ταύρων», αντίστοιχα, για τη συνέχεια. Η ετυμηγορία στους επενδυτές», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Χάος στη μετοχή της ΕΤΕ, με τη ζώνη των 7,55 ευρώ που διενεργήθηκε το placement να σπάει αρχικώς εύκολα από το γρήγορο χρήμα που αποχωρεί και μένει να φανεί ποιοι μεγάλοι παίκτες τράβαγαν το χαρτί στα όρια των 7,48 με 7,52 περίπου. Εγχώρια χαρτοφυλάκια που λειτουργούν σταθερά με όρους «αέρα» και συμμετείχαν επίσης στο ελληνικό βιβλίο φαίνεται να πίεσαν και σήμερα κάποιες μετοχές προκειμένουν να έχουν τα κεφάλαια ώστε να λάβουν τα χαρτιά.
Κάηκαν ξανά οι πρωινοί αγοραστές σε βαριά χαρτιά που συνέχισαν χαμηλότερα. Η Metlen έφτασε αρχικώς μέχρι τα 34,50 ευρώ για να κλείσει πτωτικά στα 33,70 ευρώ και σε χαμηλό ημέρας, συμπληρώνοντας έτσι αρνητικό 5/5 με απώλειες που ξεπερνούν το 6,4%. Βαριές απώλειες για Τιτάν, ΜΠΕΛΑ, που έφτασαν στο -2,58% και στο -2,26% αντίστοιχα. Βαριές απώλειες επίσης για Cenergy στο -2,04% αλλά και για ΕΕΕ στο -1,24%.
Ο ΓΔ έχασε και τις 1.420 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 810,2 εκατ. ευρώ λόγω των μετοχών που πέρασαν σε ξένους στην ΕΤΕ. Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.418,42 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,77% και τον ΔΤΡ στο -0,99% και στις 1.207,35 μονάδες πλέον.
Νέα απότομη προσγείωση για τράπεζες, με την ΕΤΕ στο -1,31% και την Πειραιώς στο -0,89% και στα 3,687 ευρώ. Στα 713,8 εκατ. ευρώ ο τζίρο στην ΕΤΕ καθώς πέρασαν οι μετοχές στους ξένους επενδυτές. Από Δευτέρα περνάνε οι μετοχές στους Έλληνες.
Απώλειες 1,27% για την ΕΥΡΩΒ στα 1,95 ευρώ, με την Κύπρου και την Optima σταθερές.
Υπεραπέδωσαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κέρδη 0,84% και 0,19% αντίστοιχα, ενώ κατά 0,56% ενισχύθηκε η Σαράντης. Κέρδη για ΑΡΙΑΓ, ΤΕΝΕΡΓ και ΟΤΟΕΛ.