Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοίγει τον χορό των αναβαθμίσεων ο οίκος FTSE - Στον προθάλαμο για τις ανεπτυγμένες αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοίγει τον χορό των αναβαθμίσεων ο οίκος FTSE - Στον προθάλαμο για τις ανεπτυγμένες αγορές
Θετική έκπληξη επιφύλασσε ο οίκος FTSE για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τοποθετώντας το στον προθάλαμο για αναβάθμιση στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών. Σημαντική η συμβολή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Θετική έκπληξη επιφύλασσε ο οίκος FTSE για το Χρηματιστήριο Αθηνών, τοποθετώντας το στον προθάλαμο για αναβάθμιση στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών.

Στην ετήσια ανασκόπησή του ο ισχυρός index provider έκανε την αρχή θέτοντας το ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη. Με αυτή την κίνηση ο οίκος FTSE προηγήθηκε του MSCI που δεν έδωσε πριν από μερικούς μήνες το «πράσινο φως».

Σημαντική συμβολή στη επίτευξη του συγκεκριμένου ορόσημου έχει όπως φαίνεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες (διατηρεί μόνο το 8,39% της Εθνικής) και τα πρόσφατα placements σε ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen, που έχουν συμβάλει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των μετοχών που είναι σε ελεύθερη διασπορά (free float) ενώ και το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναζωογόνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets αποτελώντας τη μεγαλύτερη εισαγωγή από το 2000.

Mια αναβάθμιση θα οδηγούσε σε άνοιγμα της εγχώριας αγοράς σε μια σημαντικά μεγαλύτερη «δεξαμενή» κεφαλαίων όπως είναι αυτή των ανεπτυγμένων αγορών, επομένως αναμένεται να είναι θετική υπό τη βάση του flow. Μάλιστα στο διάστημα διαβούλευσης που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ώστε να προχωρήσει ο οίκος σε αναβάθμιση το ΧΑ θα δέχεται flow τόσο από funds που επενδύουν σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναδυόμενες αγορές.

Στην ανακοίνωση του ο οίκος αναφέρει πως η Ελλάδα θα προστεθεί στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση από το καθεστώς της προηγμένης αναδυόμενης σε ανεπτυγμένη αγορά.

«Η Ελλάδα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την ανάκτηση του καθεστώτος ανεπτυγμένης αγοράς εντός της των δεικτών FTSE

• τα είκοσι δύο κριτήρια ποιότητας των αγορών FTSE.
• τις ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιοποίησης αγοράς και πλήθους τίτλων με βάση τα στοιχεία κλεισίματος στις 28 Ιουνίου 2024 και
• έχει βαθμολογία σε κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (Atlas Method) «Υψηλό».

Σύμφωνα με τον οίκο FTSE, «η Ελλάδα διατηρεί αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «speculative» με βάση τη χαμηλότερη αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που έχει τεθεί στη χώρα από τους τρεις κύριους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Απαιτείται αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας βαθμού «Investment», με προοπτική που δεν βαθμολογείται ως «αρνητική» για μια αναταξινόμηση στην κατάσταση ανεπτυγμένης αγοράς.

Κατά συνέπεια, μετά τις συστάσεις που έλαβε από τις αρμόδιες επιτροπές το Συμβούλιο του δείκτη FTSE Russell αποφάσισε να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα παρακολούθησης ως μέρος της ετήσιας ανασκόπησης των αγορών μετοχών του Σεπτεμβρίου 2024 για πιθανή αναταξινόμηση από το καθεστώς «Προηγμένης Αναδυόμενης» σε «Ανεπτυγμένη Αγορά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στασιμότητα και δυσαρέσκεια στο ΧΑ - Εκτόξευση για Κύπρου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider