Wall Street: Τεχνολογία και πετρέλαιο έβαλαν φρένο στα ρεκόρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τεχνολογία και πετρέλαιο έβαλαν φρένο στα ρεκόρ
Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 0,98% μετά την βουτιά των ASML και Nvidia

Απώλειες κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη στην Wall Street, με τους επενδυτές να μην μένουν ανεπηρέαστοι από το συνεχιζόμενο sell off του πετρελαίου όπως και την «τεχνολογική βουτιά» της ASML, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούσαν να αναλύσουν τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών.

Οι τρεις κύριοι δείκτες των ΗΠΑ κατέγραφαν πτώση λίγη ώρα μετά το άνοιγμα, και παρέμειναν σε κόκκινο έδαφος όλη τη συνεδρίαση, με τον S&P 500 και τον Dow να υποχωρούν από τα υψηλά ρεκόρ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,75% ή 324,80 μονάδες στις 42.740 μονάδες ενώ ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε 0,76% στις 5.815 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 0,98% στις 18.322 μονάδες.

Η ολλανδική ASML είδε τη μετοχή της να βουτάει άνω του 16% καθώς ο τομέας των ημιαγωγών σημείωσε απώλειες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προειδοποίησε για «επιφυλακτικότητα» και είπε ότι «η ανάκαμψη είναι πιο σταδιακή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως». H Nvidia υποχώρησε κατά 4,5% μετά την είδηση πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συζήτησαν τον περιορισμό πωλήσεων προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από την Nvidia και άλλες αμερικανικές εταιρείες σε συγκεκριμένες χώρες, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο Bloomberg. Πτώση ύψους 5,2% κατέγραψε και η AMD.

Στο ταμπλό η μετοχή της UnitedHealth Group υποχώρησε άνω του 8% μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της για το 2025 θα είναι έως και 30 δολάρια ανά μετοχή, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που έβλεπαν 31,18 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν ένα μπαράζ αποτελεσμάτων. Πιο, συγκεκριμένα η BofA, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών τα κέρδη και έσοδα γ' τριμήνου, αν και ανακοίνωσε μειωμένα καθαρά κέρδη κατά 12% σε ετήσια βάση στα 6,9 δισ. δολάρια ή 81 σεντς ανά μετοχή. Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη στα 77 σεντς ανά μετοχή. Η μετοχή της ενισχύθηκε 0,55%.

Η Citi ανακοίνωσε κατέγραψε έσοδα 20,32 δισ. δολαρίων, έναντι των εκτιμήσεων για 19,84 δισ. δολάρια, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια ή 1,51 δολάρια ανά μετοχή, από 3,5 δισ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Η μετοχή της υποχώρησε 5,11%.

Κέρδη και έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Goldman Sachs, με τα τριμηνιαία κέρδη να ανέρχονται σε 2,99 δισ. δολάρια ή 8,4 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένα κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 6,89 δολ / μτχ. Η μετοχή της ενισχύθηκε οριακά.

Εκτός του τραπεζικού τομέα, άνω των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Johnson & Johnson για το τρίτο τρίμηνο, με ώθηση από τις αυξανόμενες πωλήσεις του αντικαρκινικού φαρμάκου Darzalex. Ειδικότερα, ο όμιλος υγειονομικής περίθαλψης κέρδισε 2,42 δολάρια ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας πτώση 9% σε σχέση με το 2023 αλλά ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 2,21 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Ο τριμηνιαίος τζίρος ανήλθε στα 22,5 δισ. δολάρια, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 22,16 δισ. δολάρια. Η μετοχή της κέρδισε 1,51%.

H μετοχή της αλυσίδας φαρμακείων Walgreens εκτινάχθηκε σχεδόν 16% αφού ανακοίνωσε την Τρίτη κέρδη καλύτερα από το αναμενόμενο για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 αλλά και ένα 3ετές πλάνο που περιλαμβάνει «λουκέτο» σε 1.200 καταστήματα, εκ των οποίων τα 500 μέσα στο 2025. Τα έσοδα της Walgreens αυξήθηκαν κατά 6% στα 37,55 δισ. δολάρια ή 39 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 35,8 δισ. δολάρια ή 36 σεντς ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα η αγορά είχε στραμμένη την προσοχή της και στο πετρέλαιο. Περισσότερο από 4% υποχώρησε το αμερικανικό αργό την Τρίτη, μετά το δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Τζο Μπάιντεν ότι σχεδιάζει να πλήξει τον ιρανικό στρατό και όχι πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider