Πτώση στην Wall Street μετά τα ιστορικά υψηλά

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πτώση στην Wall Street μετά τα ιστορικά υψηλά
Ο Dow Jones υποχωρεί 0,67% στις 42.985 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,28% στις 5.848 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 0,02% στις 18.486 μονάδες.

Tελευταία ενημέρωση 20:28

Απώλειες καταγράφονται στην Wall Street την Δευτέρα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά το διπλό ρεκόρ που πέτυχαν την Παρασκευή ο Dow Jones και ο S&P 500, στην έκτη διαδοχική «πράσινη» εβδομάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones υποχωρεί 0,67% στις 42.985 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει 0,28% στις 5.848 μονάδες και ο Nasdaq χάνει 0,02% στις 18.486 μονάδες.

Το αν οι μετοχές μπορούν να διατηρήσουν τα κέρδη που έχει επιτύχει το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα εξαρτηθεί από το αν τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εν μέσω του «χορού» αποτελεσμάτων. Περίπου το 1/5 των εισηγμένων του S&P 500 πρόκειται να ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους μέχρι την Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής, η εικόνα είναι συγκρατημένα θετική: Από το 14% των εισηγμένων του S&P 500 που έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, το 79% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με τον Τζον Μπάτερς του FactSet, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει πως τα πιο κρίσιμα μεγέθη δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη.

Το πρόσφατο ράλι έχει πέσει τους επενδυτές ότι οι μετοχές έχουν ακόμη δρόμο ανόδου. Ωστόσο, έχουν επίγνωση ότι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να φέρουν νέες αναταραχές και να προκαλέσουν τριγμούς στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Πάντως, είναι σχεδόν απίθανο κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs, οι αμερικανικές μετοχές να διατηρήσουν τη δυναμική που έχουν αναπτύξει την τελευταία δεκαετία, με άνω του μέσου όρου επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς άλλα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, για να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις. Ο S&P 500 αναμένεται να σημειώνει ετήσια απόδοση μόλις 3% για τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση, σε σύγκριση με το 13% της προηγούμενης δεκαετίας και τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 11%. Επιπλέον, δίνει 72% πιθανότητα οι αποδόσεις του S&P 500 να υπολείπονται των κρατικών ομολόγων και 33% πιθανότητα να μην ξεπεράσουν τον πληθωρισμό.

Η επικεφαλής της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, υποστηρίζει μία νέα μείωση επιτοκίων, αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί μια υπομονετική προσέγγιση. «Εάν η οικονομική εικόνα όπως αναμένω επί του παρόντος, μια στρατηγική σταδιακής μείωσης των επιτοκίων προς ένα πιο φυσιολογικό ή ουδέτερο επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων και στην επίτευξη των στόχων μας», υπογράμμισε.

«Ωστόσο, οποιοσδήποτε αριθμός κραδασμών θα μπορούσε να επηρεάσει το πώς θα μοιάζει η πορεία προς την κανονικότητα, πόσο γρήγορα θα πρέπει να κινηθεί η πολιτική και πού θα πρέπει να κλειδώσουν τα επιτόκια. Κατά την άποψή μου, η FOMC θα πρέπει να παραμείνει ευκίνητη και πρόθυμη να προσαρμοστεί εάν χρειάζεται». Ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην CFRA Research διεμήνυσε πως: «εάν δεν λάβουμε πραγματικά την επιβεβαίωση ότι η αγορά αξίζει να έχει είναι σε bull market, θα δούμε τις αποτιμήσεις των μετοχών να ξεφουσκώνουν αρκετά σύντομα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lufthansa: Παρατείνει την αναστολή των πτήσεων προς Τελ Αβίβ έως και τις 10 Νοεμβρίου

Intrakat: Διαψεύδει κατηγορηματικά σενάρια περί εξαγοράς

Η EBRD επενδύει 24 εκατ. ευρώ στη Famar

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider