ΧΑ: Η εβδομάδα που βάφτηκε κόκκινο - Σε ρεκόρ οι διεθνείς αγορές, μαζικές πωλήσεις σε Λ. Αθηνών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: Η εβδομάδα που βάφτηκε κόκκινο - Σε ρεκόρ οι διεθνείς αγορές, μαζικές πωλήσεις σε Λ. Αθηνών
Απαξίωση στο Χρηματιστήριο και ξεφόρτωμα χαρτιών από ξένους επενδυτές. Γυρνούν την πλάτη στο εγχώριο επενδυτικό στόρι.

Το επενδυτικό στόρι που είχε να πουλήσει η Ελλάδα και το ΧΑ φαίνεται πως φθίνει, με ξένα κεφάλαια να αποχωρούν μαζικά πλέον από τη ρηχή και άκρως χειραγωγούμενη αγορά.

Τι κι αν οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, με πολιτικές κρίσεις (βλ. Γερμανία, Γαλλία) και αδύναμες οικονομίες. Το ΧΑ - έχοντας μπροστά του εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη (Παπουτσάνης, Σαράντης, Metlen ανακοίνωσαν πρώτες ισχυρά αποτελέσματα) οικονομία που υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, δείκτη χρέους συνεχώς μειούμενο, εξαιρετικές αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα - βρίσκεται σε ένα πλαίσιο παρακμής και μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Η διοίκηση Κοντόπουλου έχει ως μόνιμη έννοια την αναβάθμιση του ΧΑ. Ποιανού ΧΑ; Αυτού που βουλιάζει καθημερινά όταν οι ξένες αγορές συνεχίζουν σε ανοδικό τέμπο, χωρίς να ασχολείται κανείς πραγματικά με τη δομική αναβάθμισή του, αφήνοντας φαινόμενα όπως συνέβη πρόσφατα με τη μετοχή της Attica που έφτασε να έχει κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη και από των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μαζί. Μάλλον, παράγοντες της αγοράς, κυβερνητικοί φορείς και ΕΚ θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πραγματικά ζητήματα της αγορά που αφορούν τον έλεγχο και την προστασία των επενδυτών, αλλά και την ενίσχυσης της εξωστρέφειας ώστε να προσελκύσουν μεγάλα ξένα κεφάλαια και όχι κερδοσκοπία που ρημάζουν την αγορά.

Το ΧΑ μόνο στην τρέχουσα εβδομάδα κατέγραψε απώλειες άνω του 3,7%, με τον τραπεζικό κλάδο να γκρεμίζεται κατά σχεδόν 7%, έχοντας σπάσει βίαια μια σειρά στηρίξεων. Και όλα αυτά όταν οι διεθνείς αγορές σπάνε ρεκόρ.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «το επικίνδυνο φλερτ του Γενικού Δείκτη με την κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων συνεχίζεται, με το σενάριο της καθοδικής διάσπασης να επιτείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η απουσία φρέσκων καταλυτών, που θα προσέλκυαν νέους αγοραστές λίγες μόλις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα πολυετή υψηλά της λεωφόρου Αθηνών, βάζει «φρένο» στις όποιες πρωτοβουλίες ανάληψης επιπλέον συστημικού και μη-συστημικού ρίσκου.

Σε ευρύτερο πλαίσιο ας μην ξεχνούμε ότι πολλοί θεσμικοί διαχειριστές «κλείνουν βιβλία» λίγο πριν το τέλος του έτους, τόσο για «κλειδώσουν» τα έως τώρα κέρδη μιας ακόμη ιδιαίτερα γενναιόδωρης χρονιάς στις παγκόσμιες Κεφαλαιαγορές όσο και διότι σωρεία υπαρκτών γεωπολιτικών κινδύνων δικαιολογημένα «τρομάζει» πολλά χαρτοφυλάκια. Στον αντίποδα, η αναμονή ενός ακόμη Santa Claus Rally δεν στερείται βάσης ενόσω η τάση σε σηματωρούς δείκτες και σε «πολυαγαπημένες» μετοχές τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ είναι συνολικά ανοδική.

Στα καθ'ημάς, η αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού δεκαετούς, η πορεία των ντόπιων εισηγμένων προς μια νέα χρονιά-ρεκόρ από άποψη κερδοφορίας, η «μεγάλη επιστροφή» των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα ευοίωνα εταιρικά outlook σε τμήματα του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της Οικονομίας δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριό μας στο «ραντάρ» όλο και περισσότερων θεμελιωδώς σκεπτόμενων επενδυτών.

Βέβαια, το αντεπιχείρημα που προτάσσει η συντηρητικότερη σχολή σκέψης είναι ότι το μεγάλο ράλι που «τριπλασίασε» την τιμή του ΓΔ την τελευταία πενταετία απαιτεί επιπλέον χρόνο και νεοεισερχόμενα κεφάλαια για να «χωνευτεί», ενώ οι μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα εταιρικές πράξεις που «αποστράγγισαν» ρευστότητα από τους συμμετέχοντες «ζορίζουν» την χαμηλής εμπορευσιμότητας λεωφόρο Αθηνών και φέρνουν στο επίκεντρο του trading μία στερούμενη φαντασίας και προοπτικής «ανακύκλωση» τίτλων».

«Τα γραφήματα τιμών «μιλούν», με τις ενδείξεις κόπωσης ή ακόμη και (ας μας επιτραπεί η χρηματιστηριακή αργκό) «χωσίματος χαρτιών» να μην περνούν απαρατήρητες. Τη στιγμή λοιπόν που κάποιοι επενδυτές «βλέπουν» μια νέα «επίσκεψη» της συνολικής Αγοράς και του τραπεζικού Δείκτη στα φετινά υψηλά τους, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι θεωρούν λογική μία σημαίνουσα διόρθωση, δίχως να είναι ξεκάθαρο το εάν αυτή θα αποτελέσει ξεκάθαρη αγοραστική ευκαιρία εν μέσω του ακάθεκτου δομικού ανοδικού market ή εάν η ισχύς της θα είναι τέτοια που θα βάλει την μακροπρόθεσμη τάση σε «περιπέτειες», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, οι τράπεζες και τα blue chips γκρεμίζονται με ξένα funds να αποχωρούν μαζικά πλέον, πυροβολώντας διαρκώς στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών. Οι πιέσεις είναι πολύ υψηλές πλέον, με τα placements να φανερώνουν πιθανώς και την ποιότητα των παικτών που συμμετείχαν σε αυτά.

Ο ΓΔ κατέγραψε πενθήμερο αρνητικό σερί 3,69% με τον FTSE 25 στο 4,78% και τον ΔΤΡ στο -7,2%.

Σήμερα ο ΓΔ πέρασε κάτω από τις 1.400 μονάδες με απώλειες 0,88% στις 1.390,25 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -1,14% και τον ΔΤΡ στο -1,3%. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ απόρροια του ξεπουλήματος σε τράπεζες και βαριά χαρτιά.

Η Metlen μετά τα αποτελέσματα βούλιαξε κατά 2,89% στα 32,30 ευρώ με τζίρο κοντά τα 7,22 εκατ. ευρώ. Σε χαμηλό 52 εβδομ. ΜΟΗ με νέα βουτιά 1,92% στα 19,95 ευρώ, με τη Cenergy στο -3,72% και τα 8,55 ευρώ.

Στις τράπεζες επικράτησαν κατά κράτος οι πωλητές με την Πειραιώς στο -1,93%, την ΕΤΕ στο -1,4% και την ΕΥΡΩΒ στο -1,05%. Απώλειες 0,92% για την Alpha στο -0,92% και -0,23% για Κύπρου. Ο τζίρος σε ΕΤΕ ξεπέρασε τα 33,49 εκατ. ευρώ και στην Πειραιώς τα 16,99 εκατ. Στα 10,53 εκατ. ο τζίρο στην ΕΥΡΩΒ και στα 8,44 εκατ. στην Alpha.

Απώλειες άνω του 1% με βίαιες και βιαστικές πωλήσεις στις δημοπρασίες σε ΟΤΕ (-1,57%), ΕΛΠΕ (-1,01%), ΔΕΗ (-1,18%), ΟΤΟΕΛ (-1,62%), ΒΙΟ (-1,65%).

Βαριές απώλειες επίσης για Aegean στο -2,4% και τα 10,15 ευρώ, με την Τιτάν στο -0,77%, ΜΠΕΛΑ στο -0,48%, ΟΠΑΠ στο -0,38%. Κρατήθηκε όρθια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με απώλειες 0,11% στα 17,48 ευρώ, όπως και ΕΕΕ στο -0,06% και ΤΕΝΕΡΓ στο -0,05%.

Ήπια ανοδικά με πενιχρό ενδιαφέρον και τζίρο η Lamda, η ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider