Μέσω της τακτικής του stock picking συντηρήθηκε το ΧΑ στα όρια των 1.390 μονάδων, με τον τζίρο να υποχωρεί σημαντικά καθώς πολλοί επενδυτές επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε κάποια κίνηση αγοράς ή πώλησης λίγο πριν τις προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ. Πειραιώς, Eurobank, ΕΕΕ, ΔΕΗ και Τιτάν κράτησαν την αγορά με τις δύο πρώτες να προσπαθούν να βρουν σταδιακά ρυθμό και δυναμική.
Με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να έχουν φθάσει στην τελική ευθεία εν μέσω μίας διελκυστίνδας αλληλοκατηγοριών που έχει πολώσει το εκλογικό σώμα περισσότερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, το τοπίο της επόμενης ημέρας παραμένει ιδιαίτερα θολό, αφού οι πολιτικές της Κάμαλα Χάρις και πολύ περισσότερο του Ντόναλντ Τραμπ αφήνουν κενά, ασάφεια και πολλά ερωτηματικά για την οικονομία, το εμπόριο, την αμυντική και την εξωτερική πολιτική.
Οι αγορές συνεπώς προετοιμάζονται εντατικά και παραμένουν σε εγρήγορση για το τι θα βγάλει η κάλπη.
Στα εγχώρια, οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο καθώς με τα δυνατά αποτελέσματα της Πειραιώς, ακολουθούν στις 7 Νοεμβρίου, ΕΤΕ και Eurobank και στις 8 η Alpha. Η επιτάχυνση της αποαναγνώρισης των υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) και οι υψηλοί κεφαλαιακοί δείκτες «ξεκλειδώνουν» υψηλότερα payouts για τις ελληνικές τράπεζες, με τη JP Morgan να περνά έμμεσα το μήνυμα αλλαγής πίστας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «η εβδομάδα που πέρασε κατάφερε να κλείσει οριακά θετική για τον ΓΔ και με σημαντικά κέρδη από τον ταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο. Στην παρούσα το 1.380 τίμησε την τεχνική του ιστορία και το πώς θα κινηθεί της επόμενες μέρες θα μας δείξει αν είναι ικανό να είναι ένα σημαντικό χαμηλό. Ο Νοέμβριος στατιστικά είναι μήνας που δίνει αποδόσεις με τα περισσότερα funds να σπεύδουν να κάνουν windows dressing στα χαρτοφυλάκια τους. Να θυμίσουμε ότι μόνο από τα τελευταία placements οι απώλειες είναι πολύ σημαντικές. Χρονικά πέφτουμε πάνω στις Αμερικανικές εκλογές που σίγουρα θα φέρουν αναταράξεις θυμίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε ανάποδο βηματισμό από τις ξένες αγορές. Παρόλα αυτά οφείλουμε να βλέπουμε τα δικά μας οικονομικά και τεχνικά δεδομένα και να μην κινούμαστε με βάση το τι κάνουν οι ξένες αγορές».
«O τζίρος στην αντίδραση είναι χαμηλότερος του μέσου όρου του τελευταίου διαστήματος αν και αυτό είναι λογικό αν θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των funds να τελείωσαν τις πωλήσεις τέλος του Οκτωβρίου. Από την άλλη και όπως κινηθήκαμε, οι αντιστάσεις είναι αρκετές και κοντινές και είναι δεδομένο ότι θα βγάλουν πωλήσεις. Μένει αν δούμε αν τα χέρια που μάζεψαν την προσφορά έχουν την διάθεση να σπρώξουν σε πρώτο χρόνο τις τιμές και πάλι ανοδικά αν φυσικά θεωρήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους βλέπει την αγορά μεσομακροπρόθεσμα. Το λογικό σε ένα τέτοιο γράφημα είναι αυτό μιας και ουσιαστικά δεν δίνουν τον χρόνο στους υποψήφιους αγοραστές να τοποθετηθούν στην αγορά σε τιμές χαμηλές».
Στο ταμπλό, ο ΓΔ κατάφερε στις δημοπρασίες να κλείσει οριακά υψηλότερα στις 1.390,65 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει προς τα 67,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,10% και ο ΔΤΡ 0,38% στις 1.175,21 μονάδες.
Στις τράπεζες ξεχώρισαν Πειραιώς και Eurobank με την πρώτη στο 1,93% και τα 3,598 ευρώ και τη δεύτερη στο 1,09% και τα 1,94 ευρώ. Οριακή άνοδος για Alpha και Κύπρου στο 0,48%. Απώλειες από την άλλη για ΕΤΕ στο -0,89% και τα 7,31 ευρώ. Και οι τέσσερις συστημικές παραμένουν εξαιρετικά φθηνές στα τρέχοντα επίπεδα έναντι τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των τραπεζών του ΕΜ.
Κέρδη για την ΔΕΗ στο 1,26% και τα 12,03 ευρώ, με την ΕΕΕ στο 1,35% και το ΔΑΑ στο 0,90%. Κέρδη άνω του 1% για την Τιτάν στα 32,75 ευρώ, με την ΜΠΕΛΑ στο 0,74%.
Βαρίδι για την αγορά η μετοχή του ΟΤΕ με απώλειες 1,42%, ενώ κατά 2,8% διολίσθησε ο ΟΠΑΠ λόγω αποκοπής μερίσματος. Μάζεψε τις απώλειες η Metlen κλείνοντας στο -0,31% και τα 31,94 ευρώ με τζίρο 6,08 εκατ.
Βαριές απώλειες για Cenergy στο -2,12%, Ελλάκτωρ στο -1,83% αλλά και Aegean στο -1,46% και χαμηλό 52 εβδομ. στα 9,755 ευρώ. Στα 11 ευρώ η Σαράντης με τη Lamda σταθερή στα 7,37 ευρώ.