JP Morgan: Φορτσάρουν για αλλαγή πίστας οι ελληνικές τράπεζες με «όπλο» την επιβράβευση των μετόχων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
JP Morgan: Φορτσάρουν για αλλαγή πίστας οι ελληνικές τράπεζες με «όπλο» την επιβράβευση των μετόχων
Η επιτάχυνση της αποαναγνώρισης των υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) και οι υψηλοί κεφαλαιακοί δείκτες «ξεκλειδώνουν» υψηλότερα payouts για τις ελληνικές τράπεζες, με τη JP Morgan να περνά έμμεσα το μήνυμα αλλαγής πίστας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η επιτάχυνση της αποαναγνώρισης των υψηλών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs) και οι υψηλοί κεφαλαιακοί δείκτες «ξεκλειδώνουν» υψηλότερα payouts για τις ελληνικές τράπεζες, με τη JP Morgan να περνά έμμεσα το μήνυμα αλλαγής πίστας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ανοίγοντας το τραπεζικό Q3, η Τράπεζα Πειραιώς ανέβασε τον πήχη διανομής από τα κέρδη της φετινής χρήσης στο 35% (από 30% προηγουμένως) και στο 50% για την επόμενη χρήση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες απόσβεσης DTC, εξέλιξη που επιδεικνύει την άνετη κεφαλαιακή θέση της τράπεζας. Σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές με τις ανακοινώσεις του σετ αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν πως παρά την ισχυρή παραγωγή κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών χάραξαν μια αρκετά προσεκτική επικοινωνιακή γραμμή ως προς τα payouts, υποδεικνύοντας μια «σταδιακή ευθυγράμμιση» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα τα επόμενα χρόνια. Αυτή η στρατηγική είναι μεν κατανοητή (καθώς το 2024 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά από το 2008 που άνοιξε η στρόφιγγα της επιβράβευσης των μετοχών), αλλά δημιούργησε ένα πλαίσιο υστέρησης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένων των υγιών προοπτικών κερδοφορίας και των υψηλών δεικτών CET1 σε τράπεζες όπως η Εθνική (στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 έφτασε στο 18,3 %), με τους επενδυτές να εκφράζουν κατα καιρούς κάποιες ανησυχίες που συνδέονται με τα DTCs. «Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες αναθεωρήσεις σηματοδοτούν μια νέα φάση στις στρατηγικές επιστροφής κεφαλαίου», όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Πλαίσιο σύγκρισης αποτελεί για τους αναλυτές, ο σχεδιασμός της πορτογαλικής BCP για payout 75% για το 2025 - 2028 που αποτελεί θετική ένδειξη, ιδίως δεδομένων των ισχυρότερων σημείων εκκίνησης CET1 της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής. Η BCP έχει δείκτη DTC προς CET1 στο 27% και το πορτογαλικό πλαίσιο μοιάζει αρκετά με το ελληνικό.

Συνολικά, στη βάση των υψηλότερων payouts, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνολικές αποδόσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 10% το 2025, ευθυγραμμιζόμενες ως επί το πλείστον με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπροσθέτως, κάθε payout 10% που παρέχεται με τη μορφή επαναγοράς ιδίων θα ενισχύει κατά 2,1% τα κέρδη ανά μετοχή κατά μέσο όρο και ως εκ τούτου, οι επαναγορές μετοχών θα αποτελέσουν πιθανότατα βασικό τμήμα της επιβράβευσης των μετόχων το επόμενο έτος.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενες στο πλαίσιο των buybacks, καθώς η Eurobank προχώρησε σε επαναγορά του υπόλοιπου 1,4% των μετοχών ΤΧΣ το 2023 και η Alpha Bank «έσπασε» στα δύο την επιβράβευση των μετοχών (μέρισμα - buyback). Επιπλέον, η Εθνική έχει επισημάνει εδώ και καιρό τη φιλοδοξία της να ενεργοποίηση πλαίσιο επαναγοράς, ενώ η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε στα αποτελέσματα ότι θα υπάρξει ένα σημαντικό τμήμα επαναγοράς στο πλαίσιο επιβράβευσης της φετινής χρήσης. Υποθέτοντας ότι το ήμισυ του payout της φετινής χρήσης παίρνει τη μορφή buyback, θα υπάρξει αύξηση 4,1% - 4,6% στα EPS του επόμενου έτους (στο 4,1% Εθνική - 4,6% Εθνική).

Η JP Morgan διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες στις τρέχουσες αποτιμήσεις με δείκτη P/E στο 5,4x για το 2025 και P/TBV στο 0,6x για 12,1% δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE, και υψηλή δυναμική διανομής κερδών.

H πρόσφατη διόρθωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου προσφέρει ένα άκρως ελκυστικό σημείο εισόδου, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή δυναμική κερδοφορίας και τις συνεπείς ανοδικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή από τις αρχές του έτους, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις ομότιμες τράπεζες της αναπτυγμένης Ευρώπης.

Ο κλάδος υποαπέδωσε σε σχέση με τις τράπεζες του Stoxx Banks αλλά και της ζώνης CEEMEA από τον Μάρτιο, αντανακλώντας το «stock overhang» λόγω των placements καθώς και της φυγής επενδυτών από ευαίσθητα, στα επιτόκια, τραπεζικά «stories». Ωστόσο, τα αποτελέσματα που παρουσίασαν και παρουσιάζουν οι τέσσερις συστημικές ήταν και παραμένουν ισχυρά έχοντας καταγράψει τις υψηλότερες αναθεωρήσεις EPS στις τράπεζες που καλύπτει ο οίκος από τις αρχές του έτους, ήτοι +29% - +27% για τις χρήσεις 2024 - 2025 έναντι του Stoxx Banks που είναι στο +13% - +12% και της ζώνης CEEMEA στο +7% - +6%. Οι προσδοκίες του consensus για το δείκτη ROE ακολούθησαν στενά τη Νότια Ευρώπη (περίπου στο 13% κατά μέσο όρο για το 2025), ωστόσο με δείκτη P/TBV στο 0,6x και P/E στο 5,4x για το 2025 κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να «παίζουν» με υψηλά discounts.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider