Με ευρεία αναγνώριση της προόδου αλλά και προβληματισμό για τις προκλήσεις που παραμένουν στην Κολομβία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε την κατάσταση στη χώρα, εστιάζοντας στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ειρήνης του 2016 και τις τρέχουσες προκλήσεις στη διαδικασία ειρήνευσης.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα και επικεφαλής της Αποστολής Ελέγχου, Κάρλος Ρουίζ Μασιέ υπογράμμισε ότι «η Κολομβία είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα» συγκριτικά με τα χρόνια πριν από τη συμφωνία, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα. Όπως επεσήμανε, η συμφωνία οδήγησε στον τερματισμό της μεγαλύτερης αντάρτικης εξέγερσης στη χώρα και άνοιξε τον δρόμο για ένα πιο συμμετοχικό πολιτικό σύστημα και για νέους μηχανισμούς αντιμετώπισης χρόνιων ανισοτήτων, όπως η αδικία στην κατανομή γης.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Μασιέ σημείωσε ότι περίπου 12.000 πρώην μαχητές της οργάνωσης FARC-EP συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα επανένταξης, με τη στήριξη τριών διαδοχικών κυβερνήσεων. Παράλληλα, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις απώλειες στις τάξεις τους, με 23 καταγεγραμμένες δολοφονίες φέτος και κάλεσε για ενίσχυση των μέτρων προστασίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, στην έκθεση του επεσήμανε ότι η κρίση στην περιοχή Κατατούμπο κατέδειξε τη συνεχιζόμενη αδυναμία του κράτους να εδραιώσει την παρουσία του σε πρώην ζώνες συγκρούσεων, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη επίσπευσης της συνολικής αγροτικής μεταρρύθμισης, που είναι ο ένας εκ των βασικών πυλώνων της συμφωνίας.
Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, εξέφρασε την εκτίμηση του για τη δέσμευση της κυβέρνησης στην ειρηνευτική συμφωνία του 2016, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία και τόνισε ότι ο πολιτικός διάλογος με τις ένοπλες ομάδες θα πρέπει να γίνεται πρωτίστως με τους φορείς που είναι πραγματικά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία.
Εξήρε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση της Κολομβίας, ιδιαίτερα ως προς την προστασία των αμάχων και την ανθρωπιστική ανταπόκριση.
Ο κ. Σέκερης υπογράμμισε την ανάγκη εστίασης του πολιτικού διαλόγου στους ένοπλους δρώντες που επιδεικνύουν πραγματική βούληση για ειρήνη, με ταυτόχρονη ενίσχυση της κρατικής παρουσίας και της οικονομικής ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές. Τόνισε τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διανομής γης, παράλληλα με την επανένταξη των πρώην μαχητών και τάχθηκε υπέρ της προστασίας των παιδιών στην Κολομβία, ιδίως από τη στρατολόγηση και τη χρήση τους από ένοπλες ομάδες. Επίσης τόνισε την ανάγκη για πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης και σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Εξέφρασε δε, την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Αποστολή Ελέγχου του ΟΗΕ στην Κολομβία και στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στις προσπάθειές τους για την προώθηση της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τόσο ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα όσο και τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη τους στην Αποστολή Ελέγχου του ΟΗΕ στην Κολομβία και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους υπέρ της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικοδόμησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ειρηνικής τάξης στην Κολομβία.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ