Με το ράλι της Alpha Bank και την ισχυρή άνοδο των Eurobank, Πειραιώς, Cenergy και Metlen, ο ΓΔ του ΧΑ κατάφερε να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάσει. Και αυτό διότι οι αγοραστές κινούνται αρκετά προσεκτικά προς ώρας φοβούμενοι τυχόν νέους εγκλωβισμούς, καθώς η προσφορά παραμένει ακόμη υψηλή.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως επενδυτές που είχαν μπει σε υψηλότερα απεγκλωβίζονται από μετοχές που διόρθωσαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Το ΧΑ φάνηκε πως δε μπορεί να τρέξει στο διεθνή επενδυτικό στίβο έχοντας μείνει πίσω στις διάφορες φάσεις του ράλι τόσο της αμερικανικής αγοράς όσο και των ευρωπαϊκών που χθες αντέδρασαν δυναμικά. Το ΧΑ παρέμενε καθηλωμένο σε ένα στενό εύρος με σειρά δεικτοβαρών μετοχών παρά την ισχυρή κερδοφορία τους να διατηρούνται σε μια πλαγιοπτωτική κίνηση, προσπαθώντας ωστόσο να βγάλουν μια δυναμική και πειστική αντίδραση (βλ. Metlen, διυλιστήρια).
Δυνατά αποτελέσματα, μετά την Πειραιώς ανακοίνωσαν και οι Εθνική, Eurobank και Alpha. Μέρισμα που μπορεί να είναι υψηλότερο του 40% και μπορεί να φτάσει έως 50% το 2025, από τα κέρδη του 2024, καθώς και επαναγορά ιδίων μετοχών, προανήγγειλε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 9μήνου της ΕΤΕ στους αναλυτές.
Από την άλλη, σε νέα δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφία της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο θα προχωρήσει η Eurobank, νωρίς μέσα στο 2025 (όχι νωρίτερα από την 8η Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης), καθώς μέσω δύο συναλλαγών προχώρησε σε επαύξηση του ποσοστού της στην κυπριακή τράπεζα στο 68,81% από 55,962%. Με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσεως 2024 του Ομίλου, τον Φεβρουάριο, η Eurobank πρόκειται να ανακοινώσει και νέο business plan (2025 – 2027) για την Ελληνική Τράπεζα.
Επιπλέον, πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα κέρδη για το 2024 και αναβαθμισμένους στόχους σε σχέση με αυτούς που έδωσε τον Αύγουστο, για τη χρήση 2024, ανακοίνωσε στους αναλυτές η Διοίκηση της Alpha Bank κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Πλέον, ο στόχος για τα συνολικά έσοδα ανεβαίνει στα 2,2 δισ. ευρώ, η πρόβλεψη για τον δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλώνει σε κάτω του 39%, το κόστος πιστωτικού κινδύνου μειώνεται στις 65 από 70 μονάδες βάσης, ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ενισχύεται σε άνω του 14%, το ύψος των ενσώματων κεφαλαίων αυξάνει στα 7 δισ. ευρώ και ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων fully loaded CET 1 αναμένεται μεγαλύτερος του 16%.
Όπως ανέφερε ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής «τα «ψέματα τελειώνουν» και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος καλείται να αποφασίσει για το αν τελικά οι 1.400 μονάδες μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για ένα δυναμικό κλείσιμο του χρηματιστηριακού έτους ή αν οι 1.500 μονάδες αποδεικνύονται εκ των υστέρων «απόρθητο φρούριο», με τις εύλογες αναβαθμίσεις της Οικονομίας και τις συστάσεις "buy" επιμέρους τίτλων να μην αρκούν πλέον για τη συνέχιση του δομικού ράλι.
Σε μια κρίσιμη χρονικά και ποιοτικά συγκυρία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η βιωσιμότητα της ισχυρής κερδοφορίας των τελευταίων εξαμήνων αποτελεί το καλύτερο «φάρμακο» των εισηγμένων τίτλων ενάντια στις τάσεις κορεσμού που φαίνεται να ταλανίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στη λεωφόρο Αθηνών το τελευταίο διάστημα. Στον αντίποδα, παρότι η συνέχιση των εύρωστων μερισματικών διανομών και των πολλαπλασιαστών της τιμής σε σχέση με καίρια λογιστικά μεγέθη όπως κέρδη, book value κλπ. δείχνει να είναι «στο χέρι» των καλών εισηγμένων, αυτό δεν συνεπάγεται γραμμικά την άμεση απεικόνιση νέων υπεραξιών στο ταμπλό. Ενώ δηλαδή αρκετοί τίτλοι παραμένουν θεμελιωδώς και διαγραμματικά ελκυστικοί, αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν υπάρχουν σοβαρά χαρτοφυλάκια τα οποία «ευελπιστούν» σε μια μεγαλύτερη αναδίπλωση της Αγοράς ώστε να συμμετάσχουν ενεργότερα στο επόμενο «κύμα» του ανοδικού market μέσω χαμηλότερων τιμών εισόδου.
«Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, στόχος παραμένει το εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τον απλό κινητό 200 ημερών που βρίσκεται στις 1.425 μονάδες, με επόμενη αντίσταση την περιοχή των 1445. Κρίσιμη στήριξη προσφέρουν οι 1.375 μονάδες, απώλεια των οποίων θα επιδείνωνε την ψυχολογία και θα έστρεφε την προσοχή προς τα χαμηλά του Αυγούστου», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 0,33% στις 1.413,09 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 132 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,75% και ο ΔΤΡ 1,51% στις 1.230,10 μονάδες.
Στις τράπεζες απόλυτη πρωταγωνίστρια η Alpha Bank που εκτινάχθηκε κατά 5,37% στα 1,502 ευρώ και τζίρο κοντά στα 22 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,87% για την Eurobank στα 2,045 ευρώ, με την Πειραιώς στο 2,09% και τα 3,81 ευρώ. Απώλειες από την άλλη για ΕΤΕ και Κύπρου κατά 1,49% και 1,82% αντίστοιχα.
Αντίδραση από Metlen με άνοδο 1,5% στα 32,58 ευρώ, αλλά μακριά από το υψηλό ημέρα των 32,88 ευρώ. Με αποφασιστική υπέρβαση των 32,80 ευρώ ανοίγει ο δρόμο για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Κέρδη 1,24% για τη ΔΕΗ στα 12,20 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 0,41% και τα 19,78 ευρώ. Βαριές απώλειες για ΟΤΕ στο -1,32% αλλά και για ΕΛΠΕ στο -1,09%. Ήπιες απώλειες για ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και Titan.
Από την άλλη, άνοδο κατέγραψε η Cenergy στο 1,41% η ΕΛΧΑ στο 1,16% και η Lamda στο 1,26%. Κατά 0,91% ενισχύθηκε η Σαράντης 3,49% η Ελλάκτωρ με χαμηλό τζίρο και 0,46% η Aegean που παραμένει σε χαμηλά 52 εβδομ.