Σύσταση «marketweight» θέτει για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs στη στρατηγική της για τις αναδυόμενες αγορές ενόψει τις έλευσης του νέου έτους.
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ως «ταβάνι» τις 1.475 μονάδες, εκτίμηση που βασίζεται στη μείωση των EPS (κέρδη ανά μετοχή) των εισηγμένων κατά 4% το 2025, ελαφρώς πιο χαμηλά έναντι του consensus (μείωση κατά 3%), προτού υπάρξει ήπια ανάκαμψη το 2026, με ενίσχυση κατά 2%. Από την άλλη, το Χρηματιστήριο ξεχωρίζει μεταξύ των αναδυόμενων αγορών σε επίπεδο μερισματικής απόδοσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 7%, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μετά την αγορά της Κολομβίας. Συνεπώς, η τελική καθαρή προβλεπόμενη απόδοση της αγοράς σε όρους δολαρίου διαμορφώνεται στο 8%.
Ωστόσο, σημειώνουν πως οι αναδυόμενες αγορές με ισχυρά εγχώρια μικροοικονομικά θεμελιώδη, που είναι σχετικά πιο απομονωμένες - «κλειστές» από τους διεθνείς κινδύνους και συνδυαστικά με μια υποστηρικτική πολιτική είναι σε καλύτερη θέση για να υπεραποδώσουν.
Οι αναλυτές προτιμούν για το 2025 τις αγορές της Κίνας, Ινδονησίας, Φιλιππίνων, Σαουδικής Αραβίας, Νότιας Αφρικής και της Χιλής στις οποίες θέτει και σύσταση «overweight». Αντιθέτως, αποφεύγει τις αγορές της Τουρκίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας (εντάσσονται στη ζώνη CEEMEA όπως και η Ελλάδα), Ταϊλάνδης, Βραζιλίας, Κολομβίας και του Μεξικού.
Η Goldman Sachs αναμένει μέτριες αποδόσεις, με γνώμονα τα κέρδη στη ζώνη των αναδυόμενων αγορών. Προβλέπει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 10% - 10% το 2025 - 2026, με την εκτίμησή της για τα EPS να είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το consensus. Αναμένει ότι ο δείκτη MSCI EM θα φτάσει τις 1.200 μονάδες έως τα τέλη του 2025, με EPS στα 100 δολάρια και δείκτη P/E στο 12x.