Χρηματιστήριο: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάιο του 2023 - Ράλι 11,45% για ΔΤΡ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάιο του 2023 - Ράλι 11,45% για ΔΤΡ
Ράλι 11,45% για τις τράπεζες στην εβδομάδα. Ισχυρά κέρδη στο ΧΑ που βλέπει τις 1.500 μοναδες.

Η δυναμικότερη και πιο «πράσινη» εβδομάδα από τα τέλη Μαΐου του 2023 ολοκληρώθηκε στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 4,52% με βασικό μοχλό τον τραπεζικό κλάδο.

Η αγορά μετά από αρκετά ήπια pullbacks και μια πολύμηνη συσώρευση αρχίζει διστακτικά να βλέπει προς τις 1.500 μονάδες έχοντας μείνει πίσω βέβαια από τις διεθνείς αγορές που βρίσκονται με το πόδι στο γκάζι.

Με βασικό μοχλό την απελευθέρωση ρευστότητας από την Τέρνα Ενεργειακή και την αγορά ποσοστών από την Masdar στα 20 ευρώ, η αγορά πήρε σημαντικές δυνάμεις με κεφάλαια να τοποθετούνται στον υπόλοιπο 25άρη και τις τράπεζες. Με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται πιθανότατα μέχρι τη Δευτέρα (περαιτέρω ρευστότητα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ) θα ξεκινήσει η διαδικασία δημόσιας πρότασης.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών «με το δεξί» έχει μπει ο Δεκέμβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις προσδοκίες να επισκεφθεί και φέτος ο Άγιος Βασίλης τη Λεωφόρο Αθηνών να ευνοούν την βραχυπρόθεσμη επενδυτική ψυχολογία. Η πρόσφατη προϊστορία της ελληνικής Αγοράς υποστηρίζει το σενάριο της θετικής μηνιαίας εποχικότητας, ασχέτως του αν ο τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων του έτους ίσως πάει… «διακοπές».

Με ώθηση από το εκ των τραπεζών πυροδοτούμενο ράλι, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων υπερβαίνει και πάλι το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ. Πράγματι, οι επίσημες διαβεβαιώσεις για μη έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών έκλεισαν μία μεγάλη εκκρεμότητα.

Έχοντας πλέον μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το έτος που φεύγει και με τις προβλέψεις για το 2025 να είναι… της μόδας, είμαστε της άποψης ότι το δομικό bull market του ΧΑ παραμένει «ολοζώντανο», έστω και αν η πολύμηνη συσσώρευση της τιμής του ΓΔ σε οριζόντιο εύρος έχει «κουράσει». Η εντυπωσιακή κερδοφορία αποτελεί το «καύσιμο» που ουσιαστικά συντηρεί την θεμελιώδη αισιοδοξία για αρκετές εισηγμένες, ενώ το φετινό και πολυετές υψηλό των 1.502 μονάδων δεν βρίσκεται και σε… «απαγορευτική» απόσταση.

Ασφαλώς, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα – για το οποίο υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά – δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική Κεφαλαιαγορά, που ούτως ή άλλως «βλέπει με τα κιάλια» τα ιστορικά ρεκόρ σε Wall Street και DAX. Στην πράξη, ο ΓΔ καλείται να πάει βήμα-βήμα, διασπάζοντας σειρά βασικών αντιστάσεων (οι κυριότερες είναι στις περιοχές των 1.450 και 1.500 μονάδων), ενδεχόμενο το οποίο αφενός θα πείσει τους ήδη επενδεδυμένους να «παραμείνουν», αφετέρου θα φέρει νέο «ζεστό» και ελπίζουμε μεσομακροπρόθεσμης προοπτικής χρήμα στο ταμπλό.

Να υπογραμμίσουμε ότι η αναφορά μας στον ΓΔ προφανώς δεν σημαίνει ότι όλοι οι επιμέρους τίτλοι εμφανίζουν την ίδια διαγραμματική εικόνα: κάποιοι υποαποδίδουν ή και βρίσκονται σε πολύμηνο «ναδίρ» ακόμη και σε καθεστώς ευνοϊκών θεμελιωδών (cash flow, επίπεδα δανεισμού, μερισματική απόδοση), προβληματίζοντας τα μετοχολόγιά τους τα οποία δεν ξέρουν τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να… χαμογελάσουν.

Σε διεθνές επίπεδο, οι «προβολείς» στρέφονται στις επικείμενες συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Ευρωζώνης και ΗΠΑ (12 και 17-18 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα), με τα bets αναφορικά με το ύψος των επιτοκιακών μειώσεων να δίνουν και να παίρνουν. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παραβλέψει την πολιτική μεταβλητότητα στη Γαλλία αλλά και την αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας. Χαρακτηριστική η αύξηση της απόδοσης (yield) του γαλλικού δεκαετούς σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά της Αθήνας, με τις όποιες υπερβολές της ομολογιακής Αγοράς να αναδεικνύουν την αύξηση του country risk, του risk premium και της πιθανότητας για ανάφλεξη κρίσης χρέους στη Γαλλία. Η Federal Reserve από την πλευρά της εισέρχεται στην 2η προεδρία Τραμπ αναγνωρίζοντας την ανθεκτικότητα της αμερικάνικης οικονομίας αλλά και τις προκλήσεις που η επιβολή δασμών θα μπορούσε να δημιουργήσει σε μέτωπα όπως ο πληθωρισμός, η κυριαρχία του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα, οι εξαγωγές κλπ.

Στη Νέα Υόρκη η επενδυτική ευφορία – παρά τον σκεπτικισμό όσων αναλυτών μιλούν για «υπερθέρμανση» των αποτιμήσεων – οδηγεί τους δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά, με το εκεί Santa Claus ράλι να έχει λάβει «αξιοζήλευτες» διαστάσεις. Σε αυτά τα πλαίσια, «παλιά» και νέα γεωπολιτικά ρίσκα φαίνεται να περνούν σχεδόν απαρατήρητα – μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον. Πάντως, οι προ ολίγων ημερών αναταραχές στη Νότια Κορέα υπενθύμισαν ότι στον πλανήτη και στις Αγορές όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, γεγονός που οπωσδήποτε συνεπάγεται την ανάγκη τήρησης των αρχών διαχείρισης του επενδυτικού ρίσκου, την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου κλπ».

«Να κλείσουμε υπογραμμίζοντας την ιστορικής και συμβολικής σημασίας υπέρβαση του οροσήμου των 100.000 δολαρίων από το Bitcoin, με ό,τι αυτή αναδεικνύει για τον κλάδο των Κρυπτονομισμάτων στο «κατώφλι» της νέας χρονιάς», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Παράλληλα, θετικά παραμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο 2,4% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%.

Στήριξη στο ΑΕΠ τρίτου τριμήνου παρείχε η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη που αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια, ενώ οι δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 1,4% με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης της τελικής καταναλωτικής δαπάνη να διαμορφωθεί σε 1,3%. Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου που διαμορφώθηκε στο 0,3% από 3,7% και 2,6% που ήταν το δεύτερο και το πρώτο τρίμηνο του έτους αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε μια άκρως θετική εβδομάδα, με κέρδη 4,52%, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση με αρκετούς επενδυτές να επιλέγουν να κατοχυρώσουν κέρδη, η ορμή των αγοραστών κάπως περιορίστηκε. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,19% και ο τραπεζικός συνέχισε υψηλότερα με άνοδο 0,60% στις 1.280,83 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 11,45%.

Στις δημοπρασίες εμφανίστηκαν τόσο αγοραστές όσο και πωλητές σε επιμέρους μετοχές.

Στις τράπεζες η Πειραιώς παρότι κινούνταν εντός ενός στενού εύρους πέριξ των 3,835 ευρώ, εν τέλει έκλεισε με άνοδο 1,6% στα 3,876 ευρώ και τζίρο κοντά στα 18 εκατ. ευρώ, καθώς εμφανίστηκαν αγοραστές στις δημοπρασίες. Ισχυρή άνοδο 1,58% για την Κύπρου και 0,74% για την Alpha στα 1,643 ευρώ. Κέρδη 0,72% στα 2,236 ευρώ για την ΕΥΡΩΒ με τη μετοχή να πλησιάζει στα πρόσφατα πολυετή υψηλά της. Λύγισε στο τέλος η ΕΤΕ στα 7,46 ευρώ.

Σημαντική άνοδος για ΔΕΗ στο 0,94% και τα 11,87 ευρώ, με την Metlen στο 056% και τα 32,28 ευρώ. Η τελευταία κυνηγάει διάσπαση του 32,48 και μετέπειτα του 33,26 για να βγουν με φόρα αγοραστές.

Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και Cenergy Ελλάκτωρ. Από την άλλη έντονες πιέσεις πέρασαν στις δημοπρασίες σε ΜΟΗ (-2,33%), ΕΛΠΕ (-1,43%) και Aegean (-1,28%). Απώλειες 1,34% για το ΔΑΑ 1,11% για Lamda. Ήπια κατοχύρωση κερδών σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider