Ισορροπία δυνάμεων στα όρια των 1.460 μονάδων με κινήσεις αναδιάρθρωσης και επιλεκτικό ενδιαφέρον καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.
Εκ των πρωταγωνιστών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόσο σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας, όσο και σε επίπεδο περαιτέρω ενίσχυσης της αποτίμησης. Σχεδόν 2,775 εκατ. μετοχές της κατασκευαστικής (στα 18 ευρώ - οκτώ πακέτα) άλλαξαν χέρια μεταξύ της Latsco και ξένων funds, insiders, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Γ. Περιστέρη και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής. Ουσιαστικά, μερίδα ξένων επενδυτών αποεπένδυσε από την Τέρνα Ενεργειακή μετά τη συμφωνία με τη Masdar και κινήθηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ απορροφώντας και ποσοστό της Latsco. Ιδιαιτέρως σημαντική και ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου χαρακτηρίζεται η κίνηση του Γ. Περιστέρη για απόκτηση 600 χιλ. μετοχών (από το τριμάρισμα θέσης της Latsco).
Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την εξαγορά του 70% της Τέρνα Ενεργειακής από τη Masdar και η δρομολογούμενη δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 30%, απελευθερώνει ρευστότητα κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι Έλληνες θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές που σταδιακά θα διοχετεύσουν τα αντληθέντα κεφάλαια προς το υπόλοιπο τμήμα της αγοράς.
Πέραν των συναλλαγών στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αγορά έδειξε περισσότερο μια διάθεση αφομείωσης των τρέχοντων επιπέδων προτού περάσει στο επόμενο βήμα, με τον τραπεζικό και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν ενεργοποιήσει σχηματισμούς για υψηλότερα επίπεδα. Η εικόνα στο ταμπλό στέλνει μεικτά μηνύματα, καθώς από τη μία συνεχίζονται κάποιες ρευστοποιήσεις - κατοχύρωση κερδών, αλλά από την άλλη προκύπτουν ενδείξεις buyer's market (οι αγοραστές «σκουπίζουν» στις τιμές που θέλουν, ως ότου κτίσουν τις θέσεις τους) εν μέσω αναδιάρθρωσης θέσεων.
Παράλληλα, την επόμενη Παρασκευή (20 Δεκεμβρίου) διενεργείται το triple witching δηλαδή η λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές που ενισχύει τη μεταβλητότητα στις αγορές. H μετακύλιση θέσεων στα συμβόλαια φαίνεται πως έχει ξεκινήσει προκαλώντας πιέσεις στη spot (και λόγω arbitrage).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα της μετοχής της HelleniQ Energy. Σύμφωνα με τον Αντώνη Κοφινάκο, Financial Trading Tutor, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας & University of Essex, τα ΕΛΠΕ στις 9 Ιουλίου σημείωσαν την πρόσφατη τοπική κορυφή (8,42 ευρώ), ενω στην συνέχεια διολίσθησαν με δομή 5 υποκυμάτων. Στις 19 Νοεμβρίου η μετοχή κατέγραψε χαμηλό στα 6,62 ευρώ. Έπειτα ακολούθησε μια ανοδική κίνηση 5 υποκυμάτων δηλαδή ενα κύμα Α ή κύμα 1. Αυτή η ανοδική κίνηση ενεργοποίησε και ενα σχηματισμό διπλού πυθμενα.
Συμφωνα με την θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci (μπλε χρώμα). Επιπρόσθετα η θεωρία των διορθωτικών κυμάτων αναφέρει ότι διορθώνουν, την προηγούμενη προωθητική κίνηση απο 38,2% μέχρι και 61,8%. Στο 61,8% (μαύρο Fibonacci), διακρίνουμε ότι βρίσκεται και το 200% της θεωρίας του διπλού πυθμένα.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες 0,08% στις 1.457,60 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει υψηλός λόγω ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, φτάνοντας στα 140,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55,29 έγιναν στην πρώτη και τα 45 εκατ. ευρώ σχεδόν στις τέσσερις συστημικές και την Κύπρου. Οριακές απώλειες επίσης για τραπεζικό και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ξεχώρισαν ανοδικά Metlen (1,10%) στα 33,08 ευρώ που κυνηγά πλέον τη διάσπαση των 33,42 ευρώ για να δώσει κίνηση για υψηλότερα επίπεδα και αλλαγή του μομέντουμ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,98%) στα 18,58 ευρώ, αλλά και οι Lamda (1,82%) στα 7,26 ευρώ, ΕΥΔΑΠ (1,57%) στα 5,84 ευρώ και Σαράντης (0,93%) στα 10,80 ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν σε ΔΕΗ (1,99%), Jumbo (2,41%) με τους αγοραστές να τραβούν χαμηλότερα την προσφορά.
Στις τράπεζες ανοδικά έκλεισε μόνο η Πειραιώς στα 3,85 ευρώ, ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισε Eurobank (0,18%), Εθνική (0,13%), Alpha (0,37%) και Κύπρου (0,22%).