Υψηλές άμυνες και ανθεκτικότητα επέδειξε η εγχώρια αγορά στις έξωθεν πιέσεις και στο sell off που έλαβε χώρα στη Wall Street (ενεργοποιούνται σταδιακά οι long). H υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και η κινητοποίηση των αγοραστών (κυρίως σε Titan, ΟΤΕ με «σκούπισμα» της προσφοράς σε τράπεζες και επαναφορά σε υψηλότερα επίπεδα) στα επίπεδα των 1.440 μονάδων βοήθησαν στο να μην υπάρξουν επιθετικές πωλήσεις, υπό το φόβο νέων εγκλωβισμών, ενώ καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των buybacks από πολλές εταιρείες.
Από την άλλη, το γεγονός πως υπήρξε άμεση προσέγγιση των 1.470 μονάδων στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου, χωρίς να προηγηθεί μια διορθωτική κίνηση προς τις 1.435 μονάδες επανέφερε το σενάριο διαμόρφωσης διπλής κορυφής. Ωστόσο, η όποια ανοδική συνέχεια βασίζεται στη διατήρηση των τιμών πάνω από το επίπεδο των 1.412 μονάδων, με τις 1.440 μονάδες (μέχρι 1.435 μονάδες δε θα χαλούσε η εικόνα) που «χτύπησε» σήμερα η αγορά να αποτελούν σημείο αντιστροφής τάσης που με τη βελτίωση και του διεθνούς κλίματος μπορούν να οδηγήσουν την αγορά προς νέα πολυετή υψηλά.
Tο σκηνικό θα ξεδιαλύνει από εβδομάδα - μετά το πέρας του triple witching και του flow από το rebalancing του FTSE Russell στην αυριανή συνεδρίαση - και ακόμη περισσότερο από τις αρχές του έτους, όταν θα ξεδιπλώνονται οι στρατηγικές των διαχειριστών για την εγχώρια αγορά. Παράλληλα θα διενεργηθεί και rebalancing δεικτών Stoxx, όπου οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η Κύπρου θα προστεθούν στον δείκτη Stoxx Eastern Europe Market Large, από Mid Cap και οι ΟΛΠ και Prodea θα προστεθούν στον δείκτη Stoxx Eastern Europe Market Mid Index από Small Cap.
Η διαμόρφωση ενός πλέγματος μεικτών στρατηγικών με δόσεις υψηλού «growth», εξωστρέφειας, θεμελιωδών, ελκυστικών αποτιμήσεων και επιβράβευσης των μετόχων περνά στην πρώτη γραμμή, με γνώμονα όχι μόνο την «επίθεση» αλλά και την «άμυνα». Εκτός λοιπόν των τραπεζών που βρίσκονται μόνιμα στο ραντάρ των διαχειριστών, αναλυτές και διαχειριστές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ κλασικών επιλογών, που έχουν λιγοστέψει, μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως αναφέρει στο insider.gr ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, «οι εναπομείνασες συνεδριάσεις του έτους στη Λεωφόρο Αθηνών αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί να μην πληγεί (όσο αυτό είναι δυνατό) από το χθεσινοβραδινό μίνι - κραχ της Wall Street, η οποία «θορυβήθηκε» από τις ανακοινώσεις της Fed, που ουσιαστικά σηματοδότησαν μία πιο αργή διαδικασία μείωσης των βασικών επιτοκίων χρηματοδότησης στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των ελληνικών τίτλων θα δείξει πολλά σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες «αποσύνδεσης» από τα ξένα, την ισχύ της εποχικότητας και την επενδυτική διάθεση ενόψει του νέου έτους.
Οπωσδήποτε, για την ελληνική αγορά, η επίδειξη ψυχραιμίας και η παραμονή πάνω από τους μακροπρόθεσμους ανοδικούς δείκτες τάσης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελευταία «γεύση» που θα αφήσει σε ενεργά και μη χαρτοφυλάκια το τέταρτο διαδοχικό έτος ανόδου του Γενικού Δείκτη. Δεδομένων των συνθηκών πάντως (βλ. «γιορτινή» επενδυτική απραξία και απουσία ορατών βραχυπρόθεσμων θετικών καταλυτών), ο μεγάλος στόχος υπέρβασης των φετινών - πολυετών υψηλών του Γενικού Δείκτη παραπέμπεται στις... χρηματιστηριακές «καλένδες».
Πολλά και διάφορα συνέβησαν φέτος στην επιχειρηματική και την χρηματιστηριακή «πιάτσα», με το συνολικό πρόσημο από πλευράς ειδησεογραφίας και προοπτικών να είναι ως επί το πλείστον θετικό. Εκτιμούμε ότι το ΧΑ είναι «διχοτομημένο» μεταξύ όσων από τη μία πιστεύουν ότι η «επίσκεψη» στο ορόσημο των 1.500 μονάδων του ΓΔ το επόμενο διάστημα παραμένει εφικτή και όσων από την άλλη προβληματίζονται από την πλάγια κίνηση των τελευταίων μηνών, την καταφανή αδυναμία αρκετών τίτλων να ακολουθήσουν το bull market και τις ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν στο risk sentiment η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής Οικονομίας, ο «παράγοντας Τραμπ» και οι πολεμικές συγκρούσεις.
Μπαίνοντας στο 2025, η βαρύτητα του τραπεζικού τομέα επί των συναλλαγών αναμένεται - καλώς ή κακώς - να συνεχιστεί, με μεγάλο κομμάτι των επενδυτών να… «αγνοεί» λοιπούς αξιόλογους κλάδους και άλλες επιτυχημένες εισηγμένες. Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση «απεγκλωβισμού» των φίλιων προς τις νεοεκδοθείσες τραπεζικές μετοχές δυνάμεων θα κρίνει εν πολλοίς τη διαθέσιμη ρευστότητα καθώς και τη διάθεση/δυνατότητα για διάχυσή της σε νέα χρηματιστηριακά projects.
Αφού το θέμα της έκτακτης φορολόγησης των κερδών του κλάδου αποσαφηνίστηκε, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται:
- στο ύψος των τραπεζικών προμηθειών και χρεώσεων,
- στην ακολουθούμενη δανειοδοτική πολιτική,
- στην επίπτωση των χαμηλότερων παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ επί των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων,
- στα πλάνα διεθνούς εξωστρέφειας,
- στο ενδεχόμενο νέων μεγάλων εταιρικών πράξεων αναχρηματοδότησης κλπ.
Εντός του επόμενου έτους εξέχουσας σημασίας θα αποτελέσει και η προοπτική επανόδου του ΧΑ στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών, καθώς και το πόσα και τι είδους κεφάλαια θα κάνουν front running ή λόγω του καταστατικού τους θα εισέλθουν - εξέλθουν από τα ελληνικά μετοχολόγια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πιθανής αναβάθμισης. Προφανώς, με μία τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της τάξης των 100 δισ. ευρώ, η προσέλκυση ή η αποστροφή ποιοτικών ή... «γρήγορων» χαρτοφυλακίων θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία του ταμπλό».
«Για να μην ξεχνιόμαστε, η πλειονότητα των δημοσιευμένων θεμελιωδών στηρίζει την αισιοδοξία για τα εταιρικά outlook του 2025, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προεξόφληση των μελλοντικών αποτιμήσεων. Φυσικά, η επίτευξη (ή μη) των στόχων της κάθε εισηγμένης θα παραμείνει στο «μικροσκόπιο» των αναλυτών, πόσω μάλλον όταν ο «πήχης ανεβαίνει» διαρκώς και το διεθνές αλλά και το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον συνεχώς θέτουν νέες προκλήσεις», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε μέχρι και στις 1.440,24 μονάδες, προτού ενεργοποιηθούν αγοραστές, στέλνοντας την αγορά στις 1.456,28 μονάδες με οριακά θετικό πρόσημο (χαμηλός τζίρος στα 93,97 εκατ. ευρώ). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης έκλεισε οριακά θετικά στις 3.546,39 μονάδες, με τον τραπεζικό να κάνει τη διαφορά με άνοδο 0,62% στις 1.294,39 μονάδες.
Επιθετικό μάζεμα της προσφοράς στις τράπεζες, με την Eurobank να πατά γκάζι με άνοδο 1,13% στα 2,236 ευρώ, την Εθνική στο 0,88% και τα 7,778 ευρώ με τζίρο κοντά στα 21,5 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς στο 0,43% και τα 3,932 ευρώ. Ήπιες απώλειες για Alpha (-0,44%) στα 1,587 ευρώ και Κύπρου (-0,22%) στα 4,54 ευρώ (το insider.gr έχει αναφερθεί στο τεχνικό σκέλος των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς).
Τη διαφορά έκανε για πολλοστή φορά φέτος η Titan πατώντας στα 40 ευρώ με άνοδο 2,3%, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί με άνοδο 1,3% και την Jumbo με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οριακά υψηλότερα στα 25,38 και 18,42 ευρώ αντίστοιχα. Πιέσεις ασκήθηκαν από την άλλη, στον κλάδο ενέργειας, με τα ΕΛΠΕ να υποχωρούν κατά 0,88%, τη Motor Oil κατά 0,87%, τη Metlen κατά 0,82% και τη ΔΕΗ να σημειώνει απώλειες 0,68%. Απώλειες άνω του 1% για Coca Cola, ElvalHalcor, Cenergy.