Πτώση από τα πολύμηνα υψηλά κατέγραψε το πετρέλαιο την Πέμπτη, αδυνατώντας να βρει νέο στήριγμα από την μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ και η εκεχειρία στη Γάζα ενέτεινε τις πιέσεις.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 0,9%, για να κλείσουν στα 81,29 δολάρια το βαρέλι, μετά από την χθεσινή άνοδο 2,6% που αποτέλεσε υψηλό από τις 26 Ιουλίου. Τα futures του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate απώλεσαν 1,7%, στα 78,68 δολάρια το βαρέλι, διαγράφοντας τα κέρδη 3,3% την Τετάρτη (υψηλό από τις 19 Ιουλίου).
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Τετάρτη μπαράζ κυρώσεων με στόχο το στρατο-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας με αποτέλεσμα οι κορυφαίοι πελάτες της Μόσχας να ψάχνουν πλέον για καύσιμα από άλλες χώρες, ενώ και οι τιμές στα ναύλα έχουν επίσης αυξηθεί.
Με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ για τη δεύτερη θητεία του τη Δευτέρα, η αγορά είναι σε φάση «βλέποντας και κάνοντας» και αναμένει την αντίδραση της επερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα των κυρώσεων, δήλωσε ο Τάμας Βάργκα από την πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM.
Το ακριβότερο πετρέλαιο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ του Τραμπ και του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακολουθήσει την προηγούμενη πολιτική που εφάρμοσε σαν ένοικος στον Λευκό Οίκο, τόνισε ο ιδρυτής του Commodity Context, Ρόρι Τζόνστον.
Παράλληλα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό 2,5 ετών, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν και οι εισαγωγές μειώθηκαν, ενώ καθοδικές πιέσεις στο «μαύρο χρυσό» άσκησε και η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.