Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με Coca Cola, ΔΕΗ, Titan

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με Coca Cola, ΔΕΗ, Titan
Ισχυρή άνοδος για ΔΕΗ, Τιτάνα και Πειραιώς. Ράλι και νέα υψηλά για την Coca Cola.

Με πρωταγωνίστριες την Coca Cola, την Titan και τη ΔΕΗ, η αγορά κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα στοχεύοντας προς τις 1.550 μονάδες, με ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και διάχυση τους αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η αγορά έκλεισε σε υψηλό ημέρας με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 1,79% στις 1.544,49 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 148,79 εκατ. ευρώ. Άνοδος 2,03% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 3.763,26 μονάδες και 2,13% για τον τραπεζικό στις 1.396,64 μονάδες.

Εκ του συνολικού τζίρου, τα 79,14 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές στις τράπεζες (συστημικές και Κύπρου), με την Πειραιώς να «πατά γκάζι» με άνοδο 3,8% στα 4,40 ευρώ και τζίρο 19,04 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,38% για την Alpha, 2,28% για την Eurobank στα 2,373 ευρώ και 0,98% για την Εθνική στα 8,28 ευρώ. Ελαφρώς υψηλότερα η Κύπρου στα 4,97 ευρώ.

Ράλι 3,49% με τζίρο που ξεπέρασε τα 10,5 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ στα 13,35 ευρώ, με την Coca Cola στο 3,74% και νέα υψηλά, στα 35,50 ευρώ. Η ανοδική κίνηση της Coca Cola το τελευταίο διάστημα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην πορεία της αγοράς, καθώς στη διόρθωση αποτέλεσε αντίβαρο και στην αντίδραση υπεραποδίδει, έχοντας υψηλή στάθμιση σε δείκτες. Από κοντά και η Titan με κέρδη 3,46% στα 44,90 ευρώ, με φόντο την ολοκλήρωση του IPO.

Κέρδη 2,68% για την Viohalco, 1,42% για την Elvalhalcor στα 2 ευρώ και 2,19% για την Lamda στα 7 ευρώ πλέον. Με άνοδο που ξεπέρασε το 1% έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (18,50 ευρώ), ΟΤΕ (14,50 ευρώ), Jumbo (26 ευρώ), Aegean (10,40 ευρώ). Υψηλότερα μεν, αλλά σε μοτίβο υποαπόδοσης Metlen (33,44 ευρώ), Motor Oil (20,92 ευρώ) και Cenergy (9,26 ευρώ).

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών «φυσιολογικές έως και καλοδεχούμενες οι τάσεις κατοχύρωσης κερδών στις αρχές του Φλεβάρη σε μια ελληνική Αγορά που βρίσκεται σε υψηλά 14 ετών. Βέβαια, διαγραμματικό κλειδί για τη συνέχεια η διατήρηση των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη με κάθε κοστος. Πλέον όλα δείχνουν ότι το Trump trade παίρνει άγρια τροπή, με τον πλανητάρχη να δίνει καθημερινά... σόου και πολλούς επενδυτές να άγονται και να φέρονται με βάση τα τουίτερ, τις διαψεύσεις, τις επιβεβαιώσεις και τις... κωλοτούμπες.

Σε ένα τέτοιο χρηματιστηριακό περιβάλλον -ειδικά σε «ρηχές» κεφαλαιαγορές - συστήνεται τόσο η διατήρηση ψυχραιμίας στις ενδοημερήσιες αναμπουμπούλες που οφείλονται σε δασμολογικές και γεωπολιτικές ειδήσεις όσο και η αξιοποίηση των dip για την ενίσχυση αγοραστικών θέσεων σε θεμελιωδώς αξιόλογες εταιρίες η αποτίμηση των οποίων δεν πρέπει να συγχέεται με το αν ο Τραμπ έχει κέφια ή όχι. Ασφαλώς για τους επενδυτές υπάρχει και η λύση της αποχής εάν το στομάχι τους δεν αντέχει τις έντονες, ανεξέλεγκτες συγκινήσεις.

Διεθνώς οι δείκτες εμφανίζουν για την ώρα ανθεκτικότητα, με τον Eurostoxx 50 και τον S&P 500 σε επίπεδα ρεκόρ να μην έχουν... υψοφοβία, δημιουργώντας μας πάντως έντονα την εικόνα της «φούσκας» η οποία, μετά τα πολύ πρόσφατα μίνι κραχ λόγω DeepSeek και δασμολογικών απειλών απλά ψάχνει τη μεγάλη αιτία για την ολοκλήρωση του πολυετούς bull market. Σε κάθε περίπτωση, η νέα (μη) κανονικότητα θα μας κρατήσει σε εγρήγορση, με την ανάλυση των σημάτων που δίνουν τα ομόλογα και τα εμπορεύματα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την κατανόηση των πραγματικών εξελίξεων σε πληθωρισμό και διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Για την Ελλάδα το καθαρό τίμημα των δασμών θα είναι σημαντικό αλλά δεν είμαστε και... Γερμανία ή Κίνα στις εξαγωγές. Επίσης, δεν αποκλείουμε ο Τραμπ, παρά τις εντυπώσεις, να αποδειχθεί σε ένα βαθμό «σκυλί που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει», καθώς κάποια «μεγάλα κεφάλια» θα τον ξανασυμβουλέψουν σχετικά με τα δεινά που επιφέρουν οι εμπορικοί πόλεμοι σε επιχειρήσεις, δημοσιονομικά και καταναλωτές».

«Επιστρέφοντας και κλείνοντας με τη λεωφόρο Αθηνών, οι νέες εισαγωγές στο ταμπλό, οι φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και τα δυνατά εταιρικά θεμελιώδη συντηρούν το καλό επενδυτικό κλίμα και αυξάνουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον «μικρότερων» κωδικών. Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εξαγορές και επεκτάσεις εταιριών υψηλής ρευστότητας σε εγχώριους δυναμικούς κλάδους, οι οποίοι ακόμη αποτιμώνται σε discount, δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται ότι το discount θα κλείσει άμεσα ή μόνον λόγω υπεραντίδρασης των ξένων στην πτώση», αναφέρει ο Π. Στεριώτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider