Σε χαμηλά έξι μηνών κατρακύλησε το πετρέλαιο την Τρίτη μετά τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε αυξήσεις της παραγωγής με ισχύ από τον Απρίλιο, ενώ περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στις τιμές ασκήθηκαν από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα καθώς και από τα αντίποινα του Πεκίνου και της Οτάβα προς τις ΗΠΑ.
Τα futures του Brent υποχώρησαν 1%, στα 70,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά βυθίστηκε στα 69,75 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) απώλεσε 0,4%, στα 68,09 δολάρια. «Η τρέχουσα πτωτική τάση στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή και την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντάρεν Λιμ, αναλυτής εμπορευμάτων στη Phillip Nova.
Η αγορά ανησυχεί πως οι αμερικανικοί δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση «μαύρου χρυσού». «Με την αλλαγή στη στρατηγική του ΟΠΕΚ φαίνεται ότι δίδεται προτεραιότητα στην πολιτική έναντι της τιμής. Αυτές οι πολιτικές πιθανότατα συνδέονται με τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ», επεσήμανε ο Μπιαρνη Σίλτροπ, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB.
«Ενώ οι δασμοί Τραμπ στον Καναδά και το Μεξικό, ιδιαίτερα το χτύπημα 10% στις εισαγωγές καναδικού πετρελαίου, έχουν φτάσει στη φάση υλοποίησης, ο αντίκτυπος στα ισοζύγια της αγοράς του "μαύρου χρυσού" είναι ακόμα ασαφής και αδιευκρίνιστος», υπογράμμισαν με την σειρά τους οι αναλυτές της εταιρείας παροχής συμβουλών ενέργειας, Ritterbusch and Associates.