Τελ. ενημέρωση 12:55
Βαρύ κλίμα επικρατεί στις διεθνείς αγορές και κυρίως στην αμερικανική αγορά, εν μέσω φόβων ότι οι δασμοί Τραμπ θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση και κατά συνέπεια θα επιβραδύνει και τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες.
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για πληθωρισμό - καταναλωτική εμπιστοσύνη επανέφεραν τους φόβους του... στασιμοπληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός PCE διαμορφώθηκε στο 0,37% τον Μάρτιο, με πολύ υψηλότερες μετρήσεις για αγαθά και υπηρεσίες, ενώ οι δαπάνες ήταν χαμηλότερες από το αναμενόμενο. Επιπλέον, τα στοιχεία του University of Michigan (έχε εξελιχθεί σε έναν λιγότερο αξιόπιστο δείκτη μέτρησης της συμπεριφοράς των καταναλωτών) έδειξαν πως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, πως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό 5-10 ετών αυξήθηκαν στο 4,1%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών.
Το ΧΑ αν και αυτονομήθηκε, πλέον με βάση το διεθνές σκηνικό διορθώνει άμεσα και αρκετά βίαια, περνώντας χαμηλότερα από τις 1.700 μονάδες με τα επίπεδα των 1.660 και 1.600 μονάδων λειτουργούν ως ισχυρά στηρίγματα, σύμφωνα με την Fast Finance. Είναι λογικό σε περίπτωση που ο S&P δεν καταφέρει να ισορροπήσει και να αντιδράσει από την ζώνη του 5500 τότε οι πιθανότητες να βγάλει διόρθωση και η Ευρώπη μετά από τόσο σημαντικά κέρδη που καταγράφει είναι αυξημένες.
Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, τα flows συνεχίστηκαν και την εβδομάδα που πέρασε, με αποτέλεσμα να κλείσουμε με κέρδη της τάξεως του 2,5%. Ο τραπεζικός δείκτης βρήκε εύκαιρους πωλητές και έκλεισε με κέρδη 1,2%. Τη διαφορά έκανε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία κατέγραψε άνοδο 3,5%, καθώς η ρευστότητα κατευθύνθηκε προς αυτήν λόγω των υψηλών και γρήγορων αποτιμήσεων σε αρκετούς τίτλους. Αυτοί, με τη σειρά τους, έδωσαν σημαντική ρευστότητα σε πολλούς επενδυτές. Όσοι περίμεναν διόρθωση συνειδητοποίησαν ότι η αγορά κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, οπότε σταδιακά, ή σε κάποια μελλοντική διόρθωση, αναγκαστικά θα εισέλθουν σε αυτήν. Το επόμενο διάστημα, σίγουρα το volatility θα πρωταγωνιστήσει, ενώ ο Γενικός Δείκτης (ΓΔ) ενδέχεται να διαδραματίσει δευτερεύοντα ρόλο στην κίνηση δεύτερων τίτλων».
Επόμενη σημαντική ημερομηνία που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το αξιόχρεο της χώρας και να μας φέρει πιο κοντά στην είσοδο στις αναπτυγμένες αγορές είναι η ετυμηγορία του S&P στις 18 Απριλίου. Τα κεφάλαια που εισρέουν στην Ελλάδα προεξοφλούν τη συνέχιση των αναβαθμίσεων, γεγονός που θα προσελκύσει νέους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος θα μοιράσει σημαντικά μερίσματα μετά από χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα ύστερα από 15 έτη. Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί την «ατμομηχανή» της αγοράς, με τη ρευστότητα να αναζητά διεξόδους και σε άλλους τίτλους.
Στα επιχειρηματικά νέα, στην τρίτη κατά σειρά φετινή της στρατηγική κίνηση στο πεδίο των εξαγορών (Flexfin, Astrobank) προχωρά η Alpha Bank, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, η τράπεζα εξαγοράζει την επενδυτική Axia Ventures.
Σύμφωνα με πηγές, θα δημιουργηθεί μια νέα οντότητα υπό τη σκέπη της οποίας θα περάσουν και θα συγχωνευτούν οι Axia, Alpha Finance και το τμήμα investment banking του τραπεζικού ομίλου, με επικεφαλής τον Γιώργο Λινάτσα, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Axia Ventures. Η συμφωνία αναμένεται να έχει επίπτωση περίπου 20 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της τράπεζας, ήτοι περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ η δομή αυτής συνδέεται και με το στελεχιακό δυναμικό της επενδυτικής και την επίτευξη στόχων σε βάθος τριών έως πέντε ετών.
Παράλληλα, μνημόνιο Αποκλειστικής Συνεργασίας (MoU), υπέγραψαν η Metlen και η Iveco Defence Vehicles (IDV), εγκαινιάζοντας μια συνεργασία για την από κοινού συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ανανέωση του στόλου στρατιωτικών φορτηγών – θωρακισμένων και μη – των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία μεταξύ της IDV, ενός εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων κατασκευαστών στρατιωτικών φορτηγών και οχημάτων μάχης, και της Metlen, μέσω του πρόσφατα ανακοινωθέντος αμυντικού της κόμβου στον Βόλο, αποσκοπεί στον συνδυασμό της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των δύο εταιρειών για την παροχή προηγμένων λύσεων άμυνας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και δυνητικά στις ένοπλες δυνάμεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στο ταμπλό, επικρατεί φόβος με βάση το σκηνικό στις ΗΠΑ, με τον ΓΔ να βουλιάζει κατά 2,52% στις 1.691 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -1,73% και στις 4.218,94 μονάδες. Ισχυρές απώλειες στις τράπεζες που βουλιάζουν κατά 2,58% στις 1.622,59 μονάδες.
Κατά 5,04% βουλιάζει η Alpha στα 2,222 ευρώ, με την Πειραιώς στο -5% και τις ΕΥΡΩΒ στο -4,28%. Απώλειες 3,88% για την ΕΤΕ., ενώ μόλις κατά 1,02% υποχωρεί η Κύπρου.
Όλο το ταμπλό σχεδόν βάφεται κόκκινο με την Metlen στο -3,95%, τη ΔΕΗ στο -3,84%, την ΜΟΗ στο -3,58%. Βαριές απώλειες άνω του 3,5% - 4% για ΒΙΟ, ΕΛΧΑ και CENER. Μόνο ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ προσπαθούν κάπως να παίξουν άμυνα.
Στο κόκκινο ΓΕΚ, Aegean, Ελλάκτωρ.