Κατά πόδας ακολουθεί το γενικότερο αρνητικό κλίμα των αγορών το πετρέλαιο την Δευτέρα, υποχωρώντας 4%, καθώς κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο η εμπορική ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, πυροδοτώντας περαιτέρω τους φόβους για ύφεση που θα μείωνε τη ζήτηση για αργό, την ίδια ώρα που ο OPEC+ ετοιμάζεται για αύξηση της προσφοράς.
Οι δείκτες αναφοράς Brent και WTI υποχωρούν και οι δύο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent διαπραγματεύονται στο -4,3% στα 62,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate υποχωρούν 4,5%, στα 59,20 δολάρια.
Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 7% την Παρασκευή, καθώς η Κίνα αύξησε τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, κλιμακώνοντας έναν εμπορικό πόλεμο που οδήγησε τους επενδυτές σε τιμές με μεγαλύτερη πιθανότητα ύφεσης. Την περασμένη εβδομάδα το Brent και το WTI έχασαν 10,9% και 10,6% αντίστοιχα.
«Η αβεβαιότητα γύρω από την τιμολογιακή πολιτική, παραμένει ιδιαίτερα παρούσα. Έχετε μια σειρά από τράπεζες της Wall Street που μειώνουν τις οικονομικές προοπτικές και επικαλούνται πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες ύφεσης», δήλωσε ο Harry Tchilinguirian στην Onyx Capital Group. «Αυτό είναι που πραγματικά οδηγεί το συναίσθημα», τονίζει.
Η Goldman Sachs προέβλεψε τη Δευτέρα 45% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες και έκανε αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου. Η JPMorgan δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει 60% πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.
Απαντώντας στους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλει πρόσθετους φόρους 34% στα αμερικανικά προϊόντα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επενδυτών ότι έχει ξεκινήσει ένας πλήρης παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.
Οι εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και διυλισμένων προϊόντων έλαβαν εξαιρέσεις από τους νέους σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ, αλλά οι πολιτικές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό, να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να εντείνουν τις εμπορικές διαμάχες, επιβαρύνοντας τις τιμές του πετρελαίου.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι νέοι δασμοί του Τραμπ είναι «μεγαλύτεροι από ό,τι αναμενόταν», κάτι που επίσης αναμένει να είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις τους.
Προσθέτοντας την πτωτική δυναμική, η ομάδα ΟΠΕΚ+ που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του αποφάσισε να προωθήσει σχέδια για αύξηση της παραγωγής. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Καζακστάν, η Αλγερία και το Ομάν επανεξέτασαν τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, καταλήγοντας σε συμφωνία για αύξηση της συλλογικής παραγωγής κατά 411.00 βαρέλια την ημέρα, πολύ περισσότερο από τα 135.000 βαρέλια την ημέρα που είχαν αρχικά προγραμματίσει.