Τελευταία ενημέρωση: 15:13
Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην συνεδρίαση της Τρίτης, με τους επενδυτές να αναλύουν μία πληθώρα από οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, όπως και την είδηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα κινήσεις για τη μείωση του αντίκτυπου των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι αμερικανικές εταιρείες που πληρώνουν δασμούς 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν πρόσθετους δασμούς, όπως αυτούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η κίνηση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες φέρεται ότι θα λάβουν αποζημίωση για τους επιπλέον δασμούς που έχουν ήδη καταβάλει.
Στον απόηχο αυτής της είδησης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,35% στις 525,04 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κινείται πλέον flat μετά την αρχική πτώση. Η μετοχή της Volvo σημειώνει απώλειες -8,6%, μετά την ανακοίνωση σχεδίου περικοπής κόστους ύψους 18 δισ. σουηδικών κορόνων (1,87 δισ. δολ.) καθώς τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν απότομα τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Η Volvo ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη πρώτου τριμήνου ύψους 1,9 δισ. κορόνων, μειωμένα σε σύγκριση με τις 4,7 δισ. κορόνες την ίδια περίοδο πέρυσι.
H μετοχή της Porsche υποχωρεί επίσης πάνω από 6% -έφτασε και στο -7%- μετά την είδηση πως μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις και το περιθώριο κέρδους, επικαλούμενη εν μέρει τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών. Η εταιρεία δήλωσε ότι πλέον αναμένει έσοδα από πωλήσεις μεταξύ 37 δισ. ευρώ (42,1 δισ. δολάρια) και 38 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2025, μειωμένα από προηγούμενη πρόβλεψη 39 δισ. έως 40 δισ. ευρώ. Το περιθώριο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας διαμορφώθηκε στο 16,5% σε 18,5%, μειωμένο από 19% σε 21%.
Ο Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και επέστρεψε σε ετήσια άνοδο παρά τις απώλειες τον Μάρτιο και τις αρχές Απριλίου. Τα εταιρικά αποτελέσματα θα μπορούσαν τώρα να μπερδέψουν ή να φωτίσουν την εικόνα που θα έχει ο δείκτης τις επόμενες εβδομάδες
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,80% στις 22.434 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,10%, στις 7.566 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 κινείται στο +0,34% στις 8.446 μονάδες, προσπαθώντας να διευρύνει το μεγαλύτερο ανοδικό του σερί από το 2019 με 11 τις συναπτές συνεδριάσεις που σημείωσε χθες. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 γύρισε αρνητικός στο -0,61%, στις 13.365 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά κατά 0,60% στις 37.688 μονάδες.
Ασθενέστερα από το αναμενόμενο ήταν τα καθαρά κέρδη της BP για το α' τρίμηνο του 2025. Ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας ανακοίνωσε υποκείμενα κέρδη αντικατάστασης κόστους, που χρησιμοποιείται ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη ύψους 1,38 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,6 δισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα η BP είχε καταγράψει κέρδη 2,7 δισ. δολάρια και 1,2 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Η μετοχή υποχωρεί σχεδόν 3,3%.
Υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη κατέγραψε το α' τρίμηνο η Deutsche Bank, παρά τις ευρύτερες αναταραχές στην αγορά που προκαλεί η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ. Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 39% σε ετήσια βάση και πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για περίπου 1,64 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη 106 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο του Δεκεμβρίου. Τα έσοδα της Deutsche Bank ανήλθαν σε 8,524 δισ. ευρώ στο εξεταζόμενο διάστημα, αυξημένα κατά 10% σε ετήσια βάση. H μετοχή ενισχύεται σχεδόν 4%.
Έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατέγραψε το α' τρίμηνο του 2025 η HSBC, ενώ επιπλέον, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως και 3 δισ. δολάρια το οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει πριν την δημοσίευση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων του 2025. Πιο αναλυτικά, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 9,48 δισ. δολάρια έναντι 7,83 δισ. δολάρια που αναμενόταν, ενώ τα έσοδα βρέθηκαν στα 17,65 δισ. δολάρια έναντι 16,67 δισ. δολάρια που αναμενόταν. H μετοχή ενισχύεται σχεδόν 2%.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασαν μεικτή εικόνα την Τρίτη, με τους επενδυτές να περιμένουν κι εκείνοι πως θα κινηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο πεδίο των δασμών σχετικά με τα αυτοκίνητα, ενώ παρακολούθησαν στενά τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών της περιοχής.
Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας υποχώρησε κατά 0,17%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 0,36% λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Ο δείκτης Shanghai υποχώρησε κατά 0,05%, ενώ ο SZSE Component έχασε 0,06%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,65%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κατέγραψε κέρδη 0,98%.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,92%.
Οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.