Ελαφρώς τα πάνω τους πήραν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστήριο, ανεβάζοντας ρυθμούς σε επίπεδο trading, εξέλιξη που αποτυπώθηκε και στον όγκο συναλλαγών. Αιχμή για τους επενδυτές οι τράπεζες και κυρίως η Alpha αλλά και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές.
Παρ'ολα αυτά οι επενδυτές ως επί το πλείστον ακόμη κρατούν στάση αναμονής ενόψει και των αποτελεσμάτων τραπεζών, που ξεκινούν από αρχές Μάη.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,46% στις 1.709,63 μονάδες, με τοντ ζίρο πέριξ των 150 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,61% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,11% στις 1.595,18 μονάδες.
Στις τράπεζες κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα εις βάρος της η Alpha κλείνοντας με άνοδο 1,35% στα 2,178 ευρώ, με τζίρο 32,8 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,07% για Πειραιώς στα 5,022 ευρώ και 1,61% για Eurobank. Ηπιότερη άνοδο 0,71% για Κύπρου και 0,13% για ΕΤΕ.
Ισχυρά κέρδη και νέα ιστορικά υψηλά για τον ΟΠΑΠ στο 2,47% και τα 19,53 ευρώ, με τζίρο 13,37 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,14% για ΜΠΕΛΑ και 1,21% για Motor Oil. Αντίδραση ελατηρίου σε ΕΛΧΑ με κέρδη 3,3%, ενώ κατά 4,03% ενισχύθηκε η Ελλάκτωρ.
Θετικό βηματισμός για ΔΑΑ, Σαράντη και ΕΛΠΕ, ΟΤΕ. Απώλειες 1,53% για Metlen με τζίρο 15,53 εκατ. ευρώ στα 42,5 ευρώ, με την ΕΕΕ -0,81%. Κατά 1,01% υποχώρησε η Aegean και κατά 0,15% η ΔΕΗ. Στα 18,50 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως αναφέρει το insider.gr τις επιπτώσεις από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, όπως επίσης και τις απώλειες προμηθειών λιανικής, με πτώση των επιτοκιακών εσόδων και των εσόδων προμηθειών, αναμένεται να καταγράψουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που θα ανακοινώσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (6 Μαΐου η Τράπεζα Πειραιώς, στις 8 Eurobank και Εθνική και στις 9 η Alpha Bank). Στον αντίποδα, η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, όπως επίσης και η περαιτέρω πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συνακόλουθα των δεσμευμένων προβλέψεων για επισφάλειες, θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στη ζυγαριά των κερδών α' τριμήνου, το οποίο θα δείξει επαναλαμβανόμενη ισχυρή κερδοφορία. Το ενδιαφέρον των αναλυτών θα πέσει στην πορεία των εσόδων από τόκους και προμήθειες, τα οποία για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ανήλθαν το 2024 σε 8,667 δισ. ευρώ και 2,148 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή, τα βλέματα παραμένουν στραμμένα στην Metlen. Σημαντική ενίσχυση της απόδοσης κάθε υφιστάμενου business unit, αλλά και εκτίναξη του οικονομικού «αποτυπώματος» νέων δραστηριοτήτων, θα επιφέρει την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της Metlen στα 2 δισ. EBITDA μεσοπρόθεσμα, δηλαδή σε 3 με 5 χρόνια, όπως δήλωσε χθες στο Capital Markets Day o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον «ισχυρό άνδρα» της Metlen, αν στο μεταξύ υπάρξει κάποια κίνηση στον χώρο των Mergers & Acquisitions, τότε ο «πήχης» για τη λειτουργική κερδοφορία θα διαμορφωθεί πάνω από τα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες, η εταιρεία διαθέτει μεγάλη οικονομική «δύναμη πυρός» για μία σημαντική «τοποθέτηση» στις M&A.
Ευρύτερα, η αγορά δείχνει να ψάχνει βηματισμό ττην τελευταία εβδομάδα, έχοντας ωστόσο παίξει σημαντική άμυνα στη διόρθωση των ξένων αγορών. Η αγορά δεν ανταποκρίθηκε ούτε στα ευχάριστα νέα από τους index providers. Ένας ακόμη ισχυρός οίκος αυτός του Stoxx, προστέθηκε στους Standard & Poor’s και FTSE, βάζοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών σε watch list για αναβάθμιση στο γκρουπ των ανεπτυγμένων αγορών. Αργά και σταθερά η αγορά αναπτύσσεται και φρέσκο χρήμα εισέρχεται σε αυτή στη βάση των ισχυρών θεμελιωδών και των μάκρο.
Όπως αναφέρει η Fast Finance «τα εταιρικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής ενισχύουν την ανοδική τάση, ενώ οι σημαντικές αποκοπές μερισμάτων λειτουργούν ως επιπλέον κίνητρο για νέες εισροές κεφαλαίων. Σε διεθνές επίπεδο, η τρίμηνη παράταση στις συνομιλίες του εμπορικού πολέμου αυξάνει τις προσδοκίες για πιο ήπιες συμφωνίες, ενώ διαφαίνεται και πιθανότητα αποκλιμάκωσης στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. Παράλληλα, οι χαμηλές τιμές ενέργειας συνεισφέρουν στην υποχώρηση του πληθωρισμού, στηρίζοντας το επενδυτικό κλίμα».
Επιπλέον, το μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα δίνει περιθώρια τόσο για επιτάχυνση της αποπληρωμής του χρέους όσο και για φορολογικές ελαφρύνσεις, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης της οικονομίας κάτι που βοηθάνε και τα χαμηλά επιτόκια. Η προσγείωση των εντόκων στο 1,5% αλλά και το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν μερικά χρόνια σε σχέση με άλλες οικονομίες συνηγορούν στα πιο πάνω συμπεράσματα.
Στο τεχνικό σκέλος, σύμφωνα με την Fast Finance, «η αγορά διατηρεί την επιθετική μεσοπρόθεσμη τάση της όσο διατηρεί κλεισίματα άνω των 1.670 μονάδων σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Κατοχύρωση των 1.715 μονάδων σε μηνιαία βάση ανοίγει τον δρόμο για τον επόμενο μεγάλο στόχο, λίγο κάτω από τις 2000 μονάδες. Μόνο μία καθοδική διάσπαση θα μπορούσε να διαφοροποιήσει το θετικό σενάριο. Η φετινή πορεία μοιάζει να ακολουθεί τα βήματα του 2023, με προσωρινές αναταράξεις και σταθερή εισροή νέων κεφαλαίων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναμενόμενη επανένταξη της χώρας μας στις ανεπτυγμένες αγορές, μετά από 13 χρόνια».