«Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει» είναι μια αρχή που επιβεβαιώνεται περίτρανα στις αγορές και το Bitcoin δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού μέσα σε έναν μήνα έχασε το μισό της αξίας του, «φρενάροντας» στα 9.483 δολάρια την Τετάρτη.
Σήμερα, Πέμπτη, ανακάμπτει κατά 1,33% στα 11.289 δολάρια στις 12:00, βρίσκοντας αντίσταση στα χθεσινά χαμηλά. Αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν στο CNBC ότι η «κατηφόρα» του κρυπτονομίσματος δεν σταματά εδώ και εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει ως τα 5.600 δολάρια.
Ακριβώς έναν μήνα πριν, στις 17 Δεκεμβρίου, το αμφιλεγόμενο κρυπτονόμισμα έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα 20.000 δολάρια, σημειώνοντας υψηλό 19.343 δολαρίων, και προκαλώντας φρενίτιδα στην επενδυτική κοινότητα αλλά και τους θεσμικούς φορείς που δεν χάνουν ευκαιρία να «αναθεματίσουν» το ψηφιακό νόμισμα.
Το Bitcoin σημείωσε απώλειες 30% την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ διψήφια ποσοστά πτώσης κατέγραψαν και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα. Οι διακυμάνσεις στις τιμές τους δεν φαίνεται να διέπονται από θεμελιώδη μεγέθη, καθώς εξ ορισμού πρόκειται για assets που δεν συνδέονται με συγκεκριμένες υποκείμενες αξίες και θελεμιώδη μεγέθη. Στην ουσία, τα ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο κερδοσκοπίας, και όχι ως συναλλακτικό μέσο, και αυτός είναι ο λόγος που έχουν χαρακτηριστεί ως «φούσκα» από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και διάσημους οικονομολόγους, όπως ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.
«Η αγορά [κρυπτονομισμάτων] παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα και δεν υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για να σταθεροποιηθεί», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ντάρεν Φρανσεσίνι, γενικός διευθυντής της Blockchain Technologies Consulting.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα κρυπτονομίσματα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών, με τελευταίο παράδειγμα τις κινεζικές αρχές οι οποίες, έχοντας ήδη κλείσει τα επίσημα ανταλλακτήρια, έχουν βάλει στο στόχαστρο τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τις εφαρμογές για κινητά που λειτουργούν ως ανταλλακτήρια, σύμφωνα με πηγές του διεθνούς πρακτορείου.
Τον Νοέμβριο, ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. «Μια ειδικότερη πλευρά που πρέπει να συζητηθεί…είναι το ερώτημα του κατά πόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος αρμόζει εδώ», δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη Τύπου.
Πράγματι, το Bitcoin έχει διχάσει όσο λίγα assets τον επενδυτικό κόσμο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ προειδοποίησε ότι ότι τα κρυπτονομίσματα δε θα έχουν αίσιο τέλος. «Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, γενικά, μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν θα έχουν καλό τέλος».
Στον αντίποδα, βέβαια, διεθνή χρηματιστήρια και επενδυτικοί κολοσσοί έχουν ανακοινώσει την ένταξη του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων στην πλατφόρμα τους, σε μια προσπάθεια να «καβαλήσουν το κύμα» της τεράστιας ζήτησης που σημειώνεται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Χρηματιστήριο Παραγώγων του Σικάγο, καθώς και η εταιρεία Nasdaq Inc που ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει futures του Bitcoin το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το 2017, το Bitcoin κατέγραψε πρωτοφανές άλμα 2000%, από τα 900 στα 19.343 δολάρια, αν και το δεύτερο 15μερο του Δεκεμβρίου υπέστη μια επώδυνη διόρθωση από τα 19.343 δολάρια (16 Δεκεμβρίου) στα 12.629 δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου 2017 –για να ξαναπάρει την ανιούσα από το νέο έτος.