Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και προκαλεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και ανησυχίες στις διεθνείς αγορές οι οποίες πυροδοτούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, τη στάση αναμονής του ΟΠΕΚ στο θέμα της αύξησης της παραγωγής και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κινας.
Η πιθανή μείωση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης προκαλεί ανησυχία στις αγορές με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να εξακολουθούν να κινούνται σε ανοδική τροχιά ενώ το βράδυ έφθασαν στο υψηλότεερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφονται στα 81,39 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 19 σεντς ή 0,2%.
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφονται στα 72,18 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 10 σεντς ή 0,1%.
Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 33% έως το 2040, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Μοχάμεντ Μπαρκίντο κατά τη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης στη Μαδρίτη.
Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να έχει κυρίαρχο ρόλο στο ενεργειακό μίγμα στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο Μπαρκίντο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ισπανική εταιρία πετρελαίου και αερίου Cepsa.
Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να στέλνουν σήμα κινδύνου σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase ανέφεραν πρόσφατα ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας θα οδηγήσει σε απότομες εταιρικές απώλειες και πτώση στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, η Fed (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) ακολουθεί σταθερή πολιτική αύξησης των επιτοκίων καθιστώντας πιο ακριβό τον δανεισμό σε όλο τον κόσμο προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στα υπόλοιπα νομίσματα. Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου είχε καταστροφικές συνέπειες για την Αργεντινή και την Τουρκία, με ελαφρώς μικρότερη αλλά ακόμη σημαντική νομισματική αναταραχή στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική, τη Ρωσία και μια σειρά άλλων αναδυόμενων αγορών. Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες κρίσεις του χρέους, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αποπληρώσουν το χρέος τους και οι εταιρείες «αγκομαχούν» από τις υποχρεώσεις τους σε δολάρια.