Σήμερα στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό - Τι προβλέπει

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό - Τι προβλέπει
Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει 104 άρθρα τα οποία αφορούν την κύρια ασφάλιση, την επικουρική, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις εισφορές των μισθωτών.

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει κλιμακωτές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και επαναφορά των επικουρικών συντάξεων στο επίπεδο που ήταν πριν από τις περικοπές του Ιουνίου 2016.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, περιλαμβάνει 104 άρθρα τα οποία αφορούν την κύρια ασφάλιση, την επικουρική, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις εισφορές των μισθωτών.

Σύνταξη με λιγότερα ένσημα

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του insider.gr, «παράθυρο» για συνταξιοδότηση με λιγότερα ένσημα ανοίγει διάταξη του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που αφορά περίπου 190.000 ασφαλισμένους οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος του εργασιακού τους βίου.

Η νέα διάταξη μειώνει τον αριθμό των ενσήμων που χρειάζονται τα πέντε τελευταία χρόνια πριν από τη σύνταξη, από 500 που είναι σήμερα σε 300 ένσημα, «ξεκλειδώνοντας» έτσι την σύνταξη για ασφαλισμένους που έχουν εγκλωβιστεί.

Η προϋπόθεση των 500 ενσήμων που ισχύει σήμερα δυσκολεύει ιδιαίτερα τους μακροχρόνια άνεργους που αδυνατούν να βρουν δουλειά για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα, αλλά και όσους εργάζονται περιστασιακά και δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα 100 ένσημα κάθε έτος.

Η προϋπόθεση αυτή ισχύει για την τελευταία πενταετία εργασίας, από το 58ο έως και το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Η μείωση των απαραίτητων αριθμών ενσήμων που απαιτούνται τα πέντε τελευταία χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος, αφορά περίπου 190.000 άνεργους οι οποίοι είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Ποιες συντάξεις θα αυξηθούν από φέτος

Αυξήσεις για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων και νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους που έχουν μεγάλο ασφαλιστικό βίο (άνω των 30 ετών) προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας οδηγεί σε αυξήσεις από 12 έως και 252 ευρώ για όσους έχουν πάνω από 30 και έως 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ ειδικά όσοι αποχωρούν με 40ετία έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τους νέους συντελεστές.

Αντίθετα, μετά τα 40 έτη η αύξηση της αναπλήρωσης μειώνεται σημαντικά και τα κέρδη φθίνουν, σε σύγκριση με το σημερινό ισχύον σύστημα.

Σύμφωνα με τον πίνακα των νέων ποσοστών αναπλήρωσης που υπάρχει στο σχέδιο νόμου, στα 33 έτη ασφάλισης ο συντελεστής από τα 30,63% (ν.Κατρούγκαλου) φτάνει στο 32,31%, ενώ στα 35 έτη ασφάλισης αγγίζει το 37,31%. Στα 40 έτη θα υπερβαίνει το 50%, από 42,80% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider