Η κατάρρευση του Terra και του σταθεροποιητικού token Luna, μέσα σε ένα χρόνο από την κατάρρευση του Iron Finance και του token TITAN, εγείρει και πάλι ερωτήματα σχετικά με τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αλγοριθμικών stablecoins, κλονίζοντας το συναίσθημα μεταξύ των επενδυτών κρυπτονομισμάτων, ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξαν μόνο περιορισμένες διαρροές σε άλλα stablecoins και η συνολική αξία σε άλλα projects DeFi πέρα από το Terra ήταν σχετικά ανθεκτική.
Σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan, η πορεία της χρηματοδότησης των ψηφιακών νομισμάτων θα είναι κρίσιμη στο μέλλον έτσι ώστε να αποφευχθεί ο «μακρύς χειμώνας» στην αγορά των crypto, όπως είχε συμβεί το 2018-2019.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι η χρηματοδότηση των ψηφιακών νομισμάτων έχει «στερέψει» μετά την κατάρρευση του Terra. Από τα 25 δισ. δολάρια χρηματοδότησης ψηφιακών νομισμάτων για το έτος μέχρι στιγμής, σχεδόν τα 4 δισ. δολάρια προήλθαν μετά την κατάρρευση του Terra.
Ως εκ τούτου, για το ευνοϊκό σενάριο της, η JPMorgan επισημαίνει πως η χρηματοδότηση ψηφιακών νομισμάτων θα συνεχιστεί και ένας «μακρύς χειμώνας» παρόμοιος με το 2018-2019 θα αποφευχθεί.
Η διόρθωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων του προηγούμενου μήνα μοιάζει περισσότερο με «συνθηκολόγηση» παρόμοια με εκείνη του περασμένου Ιανουαρίου/Φεβρουαρίου, επισημαίνει η έκθεση, προβλέποντας στο μέλλον επάνοδο για το bitcoin και τα crypto γενικότερα.
Παράλληλα, η JP επιβεβαιώνει προηγούμενη πρόβλεψη της πως η αναλογία όγκου bitcoin προς χρυσό θα σταθεροποιηθεί στο 4x φέτος, θέτοντας τιμή στόχο τα 38 χιλιάδες δολάρια, σημαντικά ανώτερο επίπεδο πάνω από την τρέχουσα τιμή του στα περί τα 29 χιλιάδες δολάρια.
Τα crypto ως θεσμική κατηγορία assets
Η JPMorgan αναφέρει πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρήθηκε η εδραίωση των κρυπτονομισμάτων ως θεσμικής κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων, απαριθμώντας τέσσερις λόγους πίσω από αυτό.
Πρώτον, η πανδημία προκαλώντας αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές και ενισχύοντας την προσφορά χρήματος δημιούργησε πρόσθετη ζήτηση για ένα «εναλλακτικό» νόμισμα. Μετά την κρίση της Lehman Brothers, ο χρυσός έπαιξε τον ρόλο ενός «εναλλακτικού» νομίσματος. Μετά την κρίση του κορονοϊού, αυτόν τον ρόλο έπαιξε τόσο το bitcoin όσο και ο χρυσός.
Δεύτερον, το γεγονός ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα επιβίωσαν του «μακρύ χειμώνα» του 2018-2019 και η αξία τους δεν μηδενίστηκε, όπως προέβλεπαν πολλοί επικριτές τους, αύξησε την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών ότι υπάρχει αρκετή υπολειπόμενη ζήτηση για να αποδώσει αξία στα crypto.
Τρίτον, ο εταιρικός «εναγκαλισμός» του bitcoin που άρχισε να εμφανίζεται το καλοκαίρι του 2020 με τις Microstrategy, Square, PayPal, Tesla ενίσχυσε περαιτέρω την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στο bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα.
Τέταρτον, η πανδημία επιτάχυνε τη στροφή προς την ψηφιοποίηση και τα κρυπτονομίσματα επεκτείνονται παράλληλα με την υιοθέτηση της Τεχνολογίας Κατανεμημένης Λογιστικής (DLT) καθώς αντιπροσωπεύουν το «καύσιμο» για τα δίκτυα DLT.
Αυξάνεται η συσχέτιση μεταξύ bitcoin και τεχνολογικών μετοχών
Η διόρθωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο «δείχνει» πως η τυπικά θετική συσχέτιση μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και των μετοχών τεχνολογίας αυξάνεται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αναφέρει η έκθεση.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου, η συνολική αγορά του «σύμπαντος» των ψηφιακών assets είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή του Νοεμβρίου, πέφτοντας από 3 τρισ. δολάρια στις αρχές Νοεμβρίου σε χαμηλό 1,5 τρισ. δολάρια προς τα τέλη Ιανουαρίου και 1,2 τρισ. δολάρια μέχρι τα μέσα Μαΐου, θυμίζοντας την παρόμοια διόρθωση του Μαΐου/Ιουνίου 2021, όταν το ανώτατο όριο της αγοράς crypto είχε μειωθεί από 2,5 τρισ. δολάρια στις αρχές Μαΐου σε 1,25 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου, αν και με πιο απότομο τρόπο εκείνη την εποχή.
Όπως εκτιμά η JPMorgan, η πτώση του Nasdaq και των τεχνολογικών μετοχών που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο πιθανότατα πυροδότησε τη διόρθωση των τελευταίων έξι μηνών στις αγορές κρυπτονομισμάτων, καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θεωρούνται ότι παρέχουν πρόσβαση στην τεχνολογία των DLT και ως εκ τούτου μια θετική συσχέτιση με τις μετοχές τεχνολογίας είναι φυσική.
Στην πραγματικότητα, η τράπεζα επισημαίνει πως αν και είχαμε μια παρόμοια διόρθωση σε μετοχές τεχνολογίας τον Μάιο του 2021, η οποία επιβάρυνε και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό στην πρόσφατη διόρθωση είναι η πολύ υψηλή συσχέτιση των κρυπτονομισμάτων με τις μετοχές σε επίπεδα ακόμη υψηλότερα από ό,τι τον Μάρτιο του 2020 στην κορύφωση της διόρθωσης της πανδημίας.
Η συσχέτιση με τις μετοχές αυξάνεται σταθερά από τον περασμένο Σεπτέμβριο στα υψηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020, αμφισβητώντας έτσι την ιδέα ότι το bitcoin ή τα κρυπτονομίσματα γενικότερα προσφέρουν διαφοροποίηση σε παραδοσιακά χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων.