Ιταλία: Με 26% θα φορολογούνται τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιταλία: Με 26% θα φορολογούνται τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα
Φορολόγηση 26% επί των κερδών στα κρυπτονομίσματα αποφάσισε η Ιταλία και η κυβέρνηση της Τζόρτζιας Μελόνι.

Με φόρο 26% θα φορολογούνται τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα από το 2023 στην Ιταλία, σύμφωνα με νέο νόμο που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μελόνι και εγκρίθηκε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο.

Το Coindesk με δημοσίευμά του υπογραμμίζει πως ο συντελεστής του 26% εφαρμόζεται για τα κέρδη από κρυπτονομίσματα αν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το έτος.

Ο νόμος ορίζει τα κρυπτονομίσματα ως «μια ψηφιακή αναπαράσταση αξίας ή δικαιωμάτων, που μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί ηλεκτρονικά, χρησιμοποιούντας την τεχνολογία του κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger)».

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε χθες Πέμπτη οριστικά (107 ψήφοι υπέρ, 69 κατά) τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, τον πρώτο της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι, ο οποίος ενστερνίζεται σε αδρές γραμμές τη φιλοσοφία του προκατόχου της, του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προβλέποντας ιδίως μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών της απογείωσης των τιμών της ενέργειας και του υψηλού πληθωρισμού.

Δεν υπήρχε αμφιβολία πως το κείμενο —εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από την ιταλική Βουλή (221-152)— θα περνούσε, καθώς η κυβέρνηση το συνέδεσε με ψήφο εμπιστοσύνης. Αντίθετα με τη Βουλή, η Γερουσία μπορούσε να ψηφίσει τον προϋπολογισμό μόνο στο σύνολο, ενώ δεν υπήρξε πρακτικά συζήτηση για την ουσία των μέτρων που περιέχει.

«Αποστολή εξετελέσθη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι μετά την ψηφοφορία, τονίζοντας ότι ο νόμος κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών, των ευρωπαϊκών θεσμών και τελικά του ιταλικού κοινοβουλίου.

Στις αγορές επικρατούσε σταθερότητα χθες μετά την έγκριση του προϋπολογισμού. Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων δημοσίου υποχώρησε γύρω στο 4,5%, ενώ δείκτης των λεγόμενων blue chips του ιταλικού χρηματιστηρίου έκλεισε με άνοδο 1,2%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στα μέσα Δεκεμβρίου το περίγραμμα του σχεδίου προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης στη Ρώμη, αν και χαρακτήρισε κάποια από τα μέτρα που προβλέπει ασύμβατα με πρότερες συστάσεις που είχε κάνει στην Ιταλία.

Το κείμενο περιέχει διατάξεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ώστε να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας, ιδίως φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ. Προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ, από το 3,4% για το οποίο γινόταν λόγος τον Σεπτέμβριο.

Μια από τις διατάξεις του που επικρίθηκαν από κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν η κατάργηση του μέτρου πρόνοιας Reddito di Cittadinanza («εισόδημα των πολιτών»).

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως άφησε ελάχιστο χρόνο για να μελετηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού, κάτι που απέρριψε η συμπολίτευση επιχειρηματολογώντας ότι καθώς οι εκλογές έγιναν τον Σεπτέμβριο ήταν δεδομένο πως το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του νομοσχεδίου θα συρρικνωνόταν. Το κείμενο παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο.

Μεταξύ άλλων, μειώνει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης στα 62 έτη —τα συντάξιμα χρόνια πρέπει να είναι 41—, δίνει φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, δίνει φορολογικές αμνηστίες και ακυρώσεις ή μειώσεις προστίμων για εκπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο.

Οι μισθωτοί θα ωφεληθούν από τη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών κατά 2% για τα εισοδήματα ως και 35.000 ευρώ τον χρόνο, όπως επί κυβέρνησης Ντράγκι, και κατά 3% για τα εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ, ενώ η κατώτερη σύνταξη θα αυξηθεί στα 600 ευρώ για τους/τις δικαιούχους άνω των 75 ετών.

Η κυβέρνηση της κυρίας Μελόνι συμπεριέλαβε στο κείμενο αύξηση του πλαφόν για πληρωμές σε μετρητά από τις 2.000 στις 5.000 ευρώ, παρότι στη διάταξη αυτή είχε εναντιωθεί η Κομισιόν, θεωρώντας πως αυξάνει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυσοίωνο το 2023 για τις μετοχές μετά τις φετινές απώλειες 13 τρισ. δολαρίων

Η περιουσία του Πελέ: Τι αφήνει πίσω ο Βραζιλιάνος θρύλος

Εφιαλτική χρονιά για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς - Από το Champions League, στη δηλητηρίαση και τη «φτώχεια»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider