Σε τροχιά για νέα ρεκόρ μέσα στο 2024 το bitcoin - Ο ρόλος των ETFs και του halving

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά για νέα ρεκόρ μέσα στο 2024 το bitcoin - Ο ρόλος των ETFs και του halving
Ολοταχώς προς την κατάρριψη νέων ιστορικών υψηλών οδεύει το Bitcoin, σύμφωνα με ανάλυση της CCData που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, καθώς εκτιμάται πως το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα θα βρεθεί πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ των 73.700 δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024.

Ολοταχώς προς την κατάρριψη νέων ιστορικών υψηλών οδεύει το Bitcoin, σύμφωνα με ανάλυση της CCData που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, καθώς εκτιμάται πως το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα θα βρεθεί πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ των 73.700 δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024.

Πιο αναλυτικά, στην έρευνα των αναλυτών της CCData επισημαίνεται πως με βάση τα στοιχεία από τους προηγούμενους κύκλους ανόδου της τιμής του bitcoin, ο τρέχων κύκλος ανατίμησης -που πυροδοτήθηκε από την έγκριση διαπραγμάτευσης των ETFs στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο- δεν έχει φτάσει ακόμα στο αποκορύφωμά του. Τα ETF επιτρέπουν στους επενδυτές να αγοράσουν ένα προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του bitcoin χωρίς να κατέχουν το υποκείμενο κρυπτονόμισμα.

Σημειώνεται πως το crypto, έπιασε νέα ιστορικά υψηλά τον Μάρτιο, ωστόσο έκτοτε διαπραγματεύεται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 59.000 και 72.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με την CCData, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, κεφάλαια περίπου 14,41 δισ. δολαρίων έχουν εισρεύσει στην αγορά του bitcoin.

Ως «κύκλο», οι αναλυτές προσδιορίζουν την περίοδο που μεσολαβεί από την επίτευξη ενός νέου ιστορικού υψηλού ως την είσοδο του crypto σε μια bear market, όταν δηλαδή χάσει περίπου 20% από τα ιστορικά του υψηλά. Σύμφωνα με την ανάλυση της CCData, μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τρεις τέτοιοι κύκλοι από την στιγμή που το bitcoin κυκλοφόρησε στην αγορά, ακολουθώντας και οι τρεις ένα αντίστοιχο μοτίβο.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στις διακυμάνσεις των τιμών διαδραματίζει και το halving, μία διαδικασία κατά την οποία η ανταμοιβή για τους miners μειώνεται στο μισό, μειώνοντας συνεπακόλουθα και την προσφορά bitcoin στην αγορά.

«Ιστορικά, οι κύκλοι κορυφώνονται 12 έως 18 μήνες μετά το halving του bitcoin, που έλαβε χώρα για τελευταία φορά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, επομένως αυτά τα ιστορικά χρονοδιαγράμματα δεν έχουν ακόμη περάσει», τονίζουν οι αναλυτές της CCData

Συνήθως, το halving συμβαίνει μήνες πριν το bitcoin φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών για τον κύκλο. Ωστόσο, ο τρέχων κύκλος ήταν διαφορετικός. Το Bitcoin σκαρφάλωσε στο τελευταίο υψηλό ρεκόρ λόγω της ανοδικής τάσης γύρω από τα ETFs στις ΗΠΑ πριν υποχωρήσει τους επόμενους μήνες.

Με τις συναλλαγές bitcoin εντός εύρους μετά το υψηλό όλων των εποχών, πολλοί αμφισβήτησαν εάν το κρυπτονόμισμα έφτασε στην κορυφή του τρέχοντος κύκλου.

Η έκθεση της CCData, η οποία εξέτασε τις ιστορικές κινήσεις των τιμών του bitcoin, υποδηλώνει ότι μπορεί να φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η εταιρεία δεδομένων και ερευνών είπε ότι οι ιστορικές τάσεις έδειξαν ότι το γεγονός της κατά το halving πάντα προηγήθηκε μία περίοδος αύξησης των τιμών που μπορεί να διαρκέσει από 366 έως 548 ημέρες.

«Επιπλέον, παρατηρήσαμε μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε κεντρικά χρηματιστήρια για σχεδόν δύο μήνες μετά το γεγονός της κατά το ήμισυ σε προηγούμενους κύκλους, κάτι που φαίνεται να αντικατοπτρίζει αυτόν τον κύκλο. Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρέχων κύκλος θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω έως το 2025», αναφέρει στην ανάλυσή της η CCData.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

General Motors: Ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το 2020

Πάουελ για μείωση επιτοκίων: Η Fed έχει κάνει πρόοδο στον πληθωρισμό αλλά θέλει να πειστεί κι άλλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider