Το πτωχευμένο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης FTX κατέθεσε μήνυση κατά της Binance και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τσανγκπένγκ Ζάο, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει σχεδόν 1,8 δισ. δολάρια, επικαλούμενο μια «δόλια» συμφωνία μετοχών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κατάθεση σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ, η FTX αναφέρεται σε συναλλαγή του 2021 στην οποία οι Binance, Ζάο και άλλοι αποχώρησαν από την επένδυσή τους στην FTX, πουλώντας μερίδιο 20% στο πλατφόρμα και 18,4% στην οντότητά West Realm Shires που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Ο Μπάνκμαν-Φριντ πλήρωσε για την επαναγορά μετοχών χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από το ανταλλακτικό κουπόνι FTT της FTX και τα νομίσματα BNB και BUSD με το σήμα Binance, αξίας 1,76 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την κατάθεση.
Η FTX ισχυρίζεται ότι η επαναγορά μετοχών χρηματοδοτήθηκε από το τμήμα Alameda Research της FTX μέσω ενός συνδυασμού των συμβολαίων ανταλλαγής της εταιρείας και της Binance, καθώς και του σταθερού νομίσματος της Binance που συνδέεται με το δολάριο.
«Η Alameda ήταν αφερέγγυα τη στιγμή της επαναγοράς της μετοχής και δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή», υποστηρίζει η αγωγή, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία που συμφωνήθηκε με τον συνιδρυτή της FTX, Μπάνκμαν-Φριντ - ο οποίος εκτίει τώρα ποινή 25 ετών για απάτη, μια «εποικοδομητική δόλια μεταφορά».
Η FTX κατηγόρησε επίσης τον Ζάο ότι δημοσίευσε μια σειρά από «ψευδή, παραπλανητικά και δόλια tweets» λίγο πριν από την κατάρρευση της FTX, το περιεχόμενο των οποίων ήταν «κακόβουλα υπολογισμένο για να καταστρέψει τον αντίπαλό του». Ένα tweet του Ζάο στις 6 Νοεμβρίου 2022 ανέφερε ότι η Binance σκόπευε να πουλήσει τα κουπόνια FTT, αξίας περίπου 529 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή, προκαλώντας την εκτόξευση των αναλήψεων από το ανταλλακτήριο.
Η Binance αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «οι αξιώσεις είναι αβάσιμες και θα υπερασπιστούμε σθεναρά τους εαυτούς μας».
Η δίκη σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, μετά τη μετεωρική κατάρρευση της FTX που συγκλόνισε τη βιομηχανία.
Κάποτε μια αυτοκρατορία 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η FTX διαλύθηκε σε πτώχευση, όταν δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με έναν χείμαρρο αναλήψεων πελατών, προκαλώντας βουτιά στις αγορές crypto.