Η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εξαγγελίες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έχοντας ανοικτά πολλά μέτωπα. Την προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών, την αποκατάσταση των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, τη νέα προσφυγική κρίση, την επιτάχυνση του Σχεδίου Ανάκαμψης, την οριστικοποίηση του πακέτου παροχών, αλλά και τον - φημολογούμενο - ανασχηματισμό. Οι αποφάσεις, προφανώς, λαμβάνονται από τον Πρωθυπουργό. Έτσι, αναμένεται το «μήνυμα» που θα μεταφέρει μέσα από αυτές τις αποφάσεις.
Η επιλογή των ατόμων και των πολιτικών έχει, ειδικά σε αυτή τη φάση, πολύ μεγάλη σημασία. Το ίδιο ισχύει και για την τήρηση της πολύ κρίσιμης ισορροπίας ανάμεσα σε παροχές, αλλά και σε κρίσιμες τομές που ίσως κάποιους να θίγουν, αλλά διασφαλίζουν την επόμενη μέρα της χώρας. Μένει να φανεί λοιπόν πώς θα ξεδιπλωθεί αυτή η «ισορροπία», και τι μήνυμα θα μεταφερθεί. Γιατί, ας μη ξεχνάμε, η χώρα τους επόμενους μήνες θα αρχίσει να εισέρχεται στην τελική ευθεία προς την επόμενη προεκλογική περίοδο.
Ένα παράδειγμα που δείχνει τη μεγάλη δυσκολία είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές και η δέσμευση της Κυβέρνησης για πολλαπλάσιους πόρους αφιερωμένους στην κλιματική αλλαγή. Προκειμένου και να καλυφθούν οι ζημιές, αλλά και να θωρακιστεί η Ελλάδα από τις επόμενες καταστροφές.
Το τελευταίο διάστημα φέρεται λοιπόν πως αυξάνονται οι πιέσεις πολλών παραγόντων, κυρίως από τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις τους. Χρήματα προφανώς θα πρέπει να δοθούν, για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Αλλά πρέπει να διατεθούν και αποδοτικά και με το σωστό τρόπο. Γιατί ανάγκες υπάρχουν και αλλού, όπως για τη μείωση φόρων και εισφορών ή για την κάλυψη της χώρας από την πανδημία. Και παράλληλα πρέπει η χώρα να βγει «ομαλά» τον επόμενο χρόνο από την «Ενισχυμένη Εποπτεία». Πρέπει λοιπόν οι επιλογές των πολιτικών και των προσώπων να μπορέσουν να εξασφαλίσουν πως η Ελλάδα θα μπορέσει τους επόμενους μήνες να βγει οριστικά και με ασφάλεια και από αυτήν την κρίση.