Χθες στο συνέδριο του ΙΟΒΕ οι εκπρόσωποι της Κομισιόν επανέλαβαν τα εύσημα για την καλή προετοιμασία του του Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ. Αλλά και επισήμαναν πόσο δύσκολο και πόσο κρίσιμο είναι να εφαρμοστεί εγκαίρως. Δηλαδή να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πρωτίστως των επενδύσεων.
Γιατί το Σχέδιο Ανάκαμψης δεν μοιάζει με το ΕΣΠΑ ή με τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Στην περίπτωση του παράταση δεν προβλέπεται: ότι δαπάνη δεν γίνει μέχρι το 2026, απλά πάει στράφι.
Δεν δίδεται τυχαία από τους «έξω» αυτή η έμφαση στην εφαρμογή. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν γνωρίζουν ότι - διαχρονικά και διακομματικά - υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση έργων στην Ελλάδα. Καθυστερεί η ωρίμανσή τους, καθυστερούν οι διαγωνισμοί και όταν τα έργα αρχίσουν να τρέχουν πολλές φορές χρειάζονται διαδοχικές παρατάσεις έως ότου ολοκληρωθούν.
Καθώς λοιπόν η Ελλάδα επιχειρεί να βγει από την Πανδημία - και από την πολυετή δημοσιονομική κρίση που προηγήθηκε - έχει απόλυτη ανάγκη τα χρήματα αυτά (που είναι επιπλέον των πόρων του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ), ούτως ώστε να τονωθεί η οικονομία και κοινωνία. Είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εχει απόλυτη ανάγκη και από ένα success storyστην προσπάθεια της να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα και στην «κανονικότητα».
Τα λέμε όλα αυτά γιατί χθες, στο ίδιο συνέδριο, η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε τη θέση της ότι όταν έρθει στην εξουσία θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Σχεδίου. Ενός σχεδίου το οποίο να θυμίσουμε βάση της αρχικής απόφασης του 2020 πολύ δύσκολα αλλάζει και για όποια προσαρμογή απαιτείται απόφαση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών.
Προφανώς ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και πρέπει να τη λέει. Ωστόσο, είναι επίσης προφανές πως από το καλοκαίρι, αυτό το μεγάλο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο με τη «βούλα» των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ. Αυτών που προ ετών ενέκριναν δάνεια για την Ελλάδα. Η έγκριση αυτή λοιπόν ήρθε έναν χρόνο μετά την συμφωνία σε επίπεδο ηγετών και έξι μήνες μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για το περιεχόμενό του.
Και πλέον η κρατική μηχανή και ο επιχειρηματικός κόσμος αναλαμβάνει το πολύ μεγάλο στοίχημα διπλασιασμού της αξίας των επενδύσεων θα πρέπει να υλοποιούνται κάθε χρόνο (σε 10 δισ. ευρώ αντί για 5 δισ. ευρώ που παράγουμε έως σήμερα ετησίως). Για να μην χαθούν κονδύλια, για να στηριχθεί το ΑΕΠ και οι θέσεις εργασίας.
Ας γίνονται λοιπόν οι κριτικές στην ώρα τους και με επιχειρήματα. Για να μπορούν να διορθωθούν εγκαίρως τα «κακώς κείμενα», αν υπάρχουν, ειδικά σε τόσο σημαντικά εγχειρήματα. Γιατί υπάρχει ο σωστός και ο λάθος χρόνος. Ειδικά για ένα Σχέδιο που προβλέπει πως οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με τα κοινοτικά κονδύλια και «απαγορεύεται» να αναστραφούν χωρίς προηγούμενη συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ. Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται και ότι οι κορώνες για τάχα αλλαγές με μονοκονδυλιά έπαψαν να πείθουν…