Το ότι είναι κρίσιμες οι ημέρες το γνωρίζουμε, απλά τα στοιχεία που ανακοινώνονται - κάθε μέρα - το επιβεβαιώνουν. Η ελληνική οικονομία πάει καλά. Βιώνει την περίοδο επανόδου όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από την μεγάλη κρίση που προηγήθηκε.
Η ελληνική βιομηχανία τον Οκτώβριο ενισχύθηκε με το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανά την ΕΕ, με άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 17,2% έναντι επίδοσης 3,6% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημαντικό είναι επίσης ότι η άνοδος αυτή βαίνει επιταχυνόμενη: Από επίδοση 10,3% το Σεπτέμβριο, 10,2% τον Αύγουστο και 8,2% τον Ιούλιο. Προφανώς δεν είναι το μόνο στοιχείο που αποδεικνύει την ισχυρή ανάκαμψη. Προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ, για το δείκτη οικονομικής συγκυρίας αλλά και για άλλα δεδομένα.
Γιατί το λέμε όμως αυτό τώρα; Γιατί χθες, παράλληλα με την εν λόγω ανακοίνωση από πλευράς Eurostat, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε και τον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο. Λοιπόν, η ετήσια άνοδος τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων έφτασε στο 33,9%. Προφανώς και πρόκειται για άνοδο τιμών κυρίως σε καύσιμα και συναφή προϊόντα. Όμως, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, επηρεάζουν πλέον σημαντικά κι άλλους κλάδους όπως τα μέταλλα, τα χημικά, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Η βιομηχανία λοιπόν αναπτύσσεται, αλλά η ακρίβεια την μποϊκοτάρει. Και το θέμα είναι ποιος θα κερδίσει αυτή τη μάχη; Και ο Νοέμβριος ήταν επίσης ένας πολύ δύσκολος μήνας λόγω της περαιτέρω αύξησης του ενεργειακού κόστους...
Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ανακοινώσεις νέου πακέτου μέτρων στήριξης. Και για την ακρίβεια και για την πανδημία. Θα πρέπει επίσης όμως να τρέξει γοργά για να θωρακίσει την αγορά από τις ρίζες που έχει αρχίσει και βγάζει η ακρίβεια σε κλάδους και σε περιόδους (και προ ενεργειακής κρίσης), που δεν δικαιολογούνται από τις διεθνείς ή τις έκτακτες συνθήκες. Δηλαδή που υποκρύπτουν άλλες αιτίες, όπως θέματα ανταγωνισμού ή εποπτείας της αγοράς...