Πληθώρα ευσήμων δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν με την κυβέρνηση με αφορμή το συνέδριο των Δελφών. Ευσήμων για το δρόμο που έχει διανύσει σε διάφορα πεδία, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις, η μείωση των κόκκινων δανείων, η αποπληρωμή του ΔΝΤ και η δημοσιονομική προσαρμογή.
Αυτά όμως τα ηχηρά «μπράβο» συνδυάστηκαν με την κοινή διαπίστωση για τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις του Πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και με την παρότρυνση να μην αλλάξει ρότα η ασκούμενη οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα. Μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή ήταν η σύσταση προς τη χώρα, με διακύβευμα σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ την επενδυτική βαθμίδα και με επόμενο ορόσημο σύμφωνα με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι τις αποφάσεις που τοποθέτησε χρονικά στον Ιούνιο για το τι θα γίνει με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία...
Οι ισορροπίες λοιπόν που καλείται να τηρήσει η κυβέρνηση όλες τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ λεπτές. Προφανώς και η μόνη διέξοδος είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων γιατί μόνο έτσι μπορεί να τονωθεί η ανάπτυξη και να διατηρηθεί η ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία με τα οποία όχι μόνο θα συγκρατηθεί το έλλειμμα αλλά και θα τροφοδοτηθούν μέτρα στήριξης. Οι μεταρρυθμίσεις άλλωστε συνδέονται και με την επιτάχυνση του Σχεδίου Ανάκαμψης, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας και να αυξηθούν οι επενδύσεις.
Μόνο που αυτές οι λεπτές ισορροπίες απαιτούν και ένα αντιστάθμισμα από εργαλεία για να στηριχθεί επαρκώς η αγορά. Γιατί για να κάνει επενδύσεις ο ιδιωτικός τομέας και για να δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να νιώθει και πως θα έχει ασφάλεια και κάλυψη τις δύσκολες στιγμές.
Με βάση λοιπόν στις συστάσεις προς την Αθήνα, η εν λόγω δυνατότητα μπορεί να έρθει μόνο από κοινές Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κάτι που ζήτησε εκ νέου η κυβέρνηση.
Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν θα φανεί αν θα υπάρχουν τα αντισταθμίσματα για να τηρηθούν οι ισορροπίες στην μάχη για τη στήριξη της αγοράς και της κοινωνίας έναντι της ακρίβειας. Για να περιοριστούν οι απώλειες στα εισοδήματα αλλά και για να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα εμποδίσουν μία επιδείνωση και του οικονομικού κλίματος και των πληθωριστικών προσδοκιών, κάνοντας πιο δύσκολο το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής.