Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο ήταν αναμφισβήτητα εντυπωσιακή. Δείχνει πως ενώ είχε αρχίσει ο πόλεμος, οι αντοχές της οικονομίας παρέμεναν ισχυρές.
Η ανάκαμψη συνεχίστηκε λοιπόν μετά τον... πάτο (με ό, τι αυτό σημαίνει για την ουσία του πράγματος...) με πιο εντυπωσιακή την άνοδο του τουρισμού, αλλά και της κατανάλωσης των νοικοκυριών που ήταν πάνω από 11%. Πρέπει να σημειωθούν όμως και κάποια επιμέρους στοιχεία που χτυπούν ίσως -ανάλογα με το αν θα έχουν συνέχεια- τα πρώτα καμπανάκια για τις πιέσεις που έχει αρχίσει να δέχεται (όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο) και η ελληνική οικονομία από τη νέα κρίση.
Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 7% συνοδεύθηκε από άνοδο κατά 15% του ονομαστικού ΑΕΠ (δηλαδή του δείκτη από τον οποίο δεν έχει αφαιρεθεί ο πληθωρισμός). Άρα, οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν αρχίσει να φαίνονται πολύ έντονα το πρώτο τρίμηνο όχι μόνο στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που μετρά τον πληθωρισμό στο «καλάθι της νοικοκυράς», αλλά και στον δείκτη που συνδέεται με την πορεία των τιμών στο σύνολο της οικονομίας. Μάλιστα, ανάλογα μεγάλη ήταν η ψαλίδα μεταξύ πραγματικού και ονομαστικού ΑΕΠ και το τελευταίο τρίμηνο του 2021, κάτι που υπονοεί ότι οι πιέσεις είχαν ξεκινήσει από πριν...
Πέρα από τις τιμές ένα άλλο καμπανάκι είναι τα στοιχεία για τις εξωτερικές συναλλαγές. Ο τουρισμός αποδεικνύεται δύναμη, αλλά στο πεδίο του εμπορίου οι τριγμοί εντείνονται με μεγάλη άνοδο των εξαγωγών, κάτι που αποδεικνύεται και από την παράλληλη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο τετράμηνο. Ένα ακόμα στοιχείο είναι η πορεία των επενδύσεων, με διψήφια μεν άνοδο, αλλά πολύ βραδύτερη εν συγκρίσει με τις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου του 2022.
Οι στατιστικές λοιπόν δείχνουν ότι πάμε καλά, πως η ανάκαμψη συνεχίζεται, πως η χώρα βγαίνει από την πανδημία ανθεκτική, με τα νοικοκυριά να δαπανούν στηριζόμενα και στη βοήθεια των 43 δισ. που δέχθηκαν. Τα στοιχεία δίνουν επίσης το πράσινο φως και για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, αν το επιτρέπουν - βεβαίως - και οι συνθήκες ροής εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Από την άλλη πλευρά είναι πλέον σίγουρο πως τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου για το ΑΕΠ θα τα περιμένει με ανυπομονησία και η αγορά και το οικονομικό επιτελείο. Για να γίνει κατανοητό αν οι παραπάνω πρώτες ενδείξεις έχουν κάποια βάση ή απλά είναι ένα «παιχνίδι» των αριθμών, μία προσωρινή μέτρηση η οποία μπορεί και να αλλάξει. Γιατί, να μην ξεχνάμε, τα στοιχεία για το ΑΕΠ αναθεωρούνται, ξανά και ξανά, πολλές φορές.
Το σίγουρο είναι ένα ότι οι ανακοινώσεις περνούν το μήνυμα της ανάγκης θωράκισης της οικονομίας από την ακρίβεια. Αλλά κάνουν σαφή και την πολύ μεγάλη ανάγκη επιτάχυνσης των δαπανών για επενδύσεις για να στηριχθεί, όσο γίνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης.
Γιατί από εδώ και πέρα η πορεία του ΑΕΠ δεν θα συγκρίνεται με ύφεση, σαν κι αυτή που προκάλεσε η πανδημία έως και τον Μάρτιο του 2021, αλλά με την ισχυρή ανάκαμψη που γνώρισε η χώρα στη συνέχεια. Και έτσι κάθε επιπλέον άνοδος θα θέλει πολύ πιο μεγάλη προσπάθεια.