Είναι απολύτως δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία αντιστέκεται με όλες τις δυνάμεις της στις νέες πολλαπλές κρίσεις. Δείχνει ισχυρά και καθαρά στοιχεία ανθεκτικότητας και ανάκαμψης από το πλήγμα της πανδημίας.
Η ανθεκτικότητα αποδεικνύεται από τα στοιχεία για την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών - και όχι μόνο - και τον Ιούνιο, αλλά και από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο. Ακόμα και τα κρατικά έσοδα (που προφανώς αυξάνονται και λόγω της ακρίβειας) πάνε καλά αφού υπάρχει μεγάλο ποσοστό εισπραξιμότητας και στις νέες φορολογικές υποχρεώσεις: Στον ΕΝΦΙΑ, στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση να σχεδιάζει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης και ελαφρύνσεων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η διεθνής συγκυρία όχι μόνο δεν είναι καλή, αλλά και νέα σύννεφα συνεχώς προστίθενται. Γεωπολιτικά και όχι μόνο.
Γίνεται επίσης σαφές μέσα από τους τελευταίους δείκτες για την ελληνική οικονομία πως η επίδραση από την παγκόσμια αναταραχή έχει αρχίσει να ασκεί τόσο έντονες πιέσεις που αντισταθμίζουν σε κάποια πεδία την ανοδική τάση. Για παράδειγμα, ο όγκος λιανικών πωλήσεων χτυπάει καμπανάκια σημειώνοντας πτώση κατά 4,2%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν στο μήνα Μάιο. Και τούτο μάλιστα έναντι αύξηση τζίρου κατά 5,1% τον ίδιο μήνα. Ο λόγος για ένα χάσμα το οποίο το είχαμε ξεχάσει τα προηγούμενα χρόνια και συνδέεται προφανώς με την ακρίβεια.
Στον τουρισμό, τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος να δείχνουν προφανώς πολύ μεγάλη επαναφορά προς τα επίπεδα του 2019, αλλά με μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 18,2% σε σχέση με πέρυσι. Προφανώς γιατί οι τουρίστες έχουν αρχίσει να «μαζεύονται».
Γενικά, η ακρίβεια - που θα κρατήσει για πολύ καιρό - έχει αρχίσει και προκαλεί πιέσεις. Φαίνονται και στον πιο «φρέσκο» δείκτη οικονομικού κλίματος. Στην Ελλάδα σημείωσε νέα υποχώρηση τον Ιούλιο στις 101,1 μονάδες. Αλλά δεν υπάρχουν πιέσεις μόνο στο οικονομικό κλίμα της Ελλάδος, σε ολόκληρη την Ευρώπη η κρίση αρχίζει να φαίνεται και μάλιστα έξω η πτώση είναι ισχυρότερη στον εν λόγω δείκτη: Διαμορφώθηκε ανά την ΕΕ τον Ιούλιο σε 97,6 μονάδες...
Με άλλα λόγια, πάμε καλά ως χώρα στο «εσωτερικό», αλλά, καθώς οι παγκόσμιες κρίσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχουν όρια αντοχής. Το πώς θα πορευτεί η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα δεν εξαρτάται μόνο από το κατά πόσο η ίδια η κυβέρνηση θα καταφέρει να διατηρήσει/συντηρήσει το κλίμα στην οικονομία, αλλά και από το πώς θα αντιδράσει η οικονομία και κοινωνία σε διεθνές επίπεδο και από το κατά πόσο θα υπάρξουν ανά την Ευρώπη συλλογικές κινήσεις θωράκισης από την πολλαπλή καταιγίδα.