Στις Βρυξέλλες το μήνυμα για τα μέτρα στήριξης που μεταφέρεται από την πρώτη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών είναι πως λόγω των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις κυβερνήσεις ώστε να κάνουν τις παρεμβάσεις τους πιο στοχευμένες αλλά και για να αρχίσουν να τις αποσύρουν. Μιλάμε για «μήνυμα» και όχι για αποφάσεις, με το νέο ραντεβού για το θέμα να έχει ορισθεί για τον Μάρτιο.
Στην Αθήνα ο μηχανισμός που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την επιδότηση της τιμής του ρεύματος είναι έτσι δομημένος πού από μόνος του, λόγω της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, μειώνει το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Από το κονδύλι των 600 εκατομμύρια ευρώ που έχει προβλεφθεί φέτος για την συνδρομή του κράτους στον εν λόγω μηχανισμό επιδότησης ρεύματος, υπολογίζεται πως με τις σημερινές τιμές φυσικού αερίου απαιτείται το μισό ποσό, δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ, που μπορούν να διοχετευθούν σε άλλα μέτρα στήριξης. Το «μπορούν» είναι όμως προς το παρόν… θεωρητικό, γιατί η έλλειψη ορατότητας – διεθνώς - για το πώς θα κινηθούν οι τιμές ενέργειας ανάλογα με την πορεία του πολέμου καθώς και άλλους παράγοντες όπως ο χειμώνας που είναι «μπροστά», εμποδίζουν την ορατότητα.
Η εικόνα αυτή που μπορεί να δώσει επιπλέον δυνατότητες παρέμβασης, θα αρχίσει να γίνεται πιο ορατή τις επόμενες εβδομάδες και σταδιακά. Με επιπλέον ορόσημα το τελικό κλείσιμο του ΑΕΠ για το 2022, αλλά και το τελικό κλείσιμο του προϋπολογισμού σε δημοσιονομική βάση που ακόμη έχει αγνώστους «Χ» οι οποίοι μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα: από μία πιθανή υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό κλείσιμο του 2022 της τάξης του 0,1% 0,2% του ΑΕΠ, έως ένα επιπλέον «δώρο» καταγραφής των κερδών ομολόγων στο «ταμείο» του 2023.
Όλα αυτά οδηγούν χρονικά στην περίπτωση της Ελλάδος στην Άνοιξη και στην τελική ευθεία των εκλογών. Με μεγάλο βεβαίως άγνωστο «Χ» το τι θα γίνει έως τότε και στην ΕΕ και στο αν και οι Βρυξέλλες μετακυλήσουν και αυτές χρονικά τις αποφάσεις για «επιβεβλημένη» απόσυρση των μέτρων στήριξης ή για πλαφόν στις επιδοτήσεις. Δηλαδή για το αν και «έξω» περιμένουν να δουν κατά πόσο η ύφεση στην κρίση ενέργειας είναι πρόσκαιρη ή αν είναι μόνο μία ανάπαυλα που θα πρέπει να οδηγήσει σε άλλου τύπου προετοιμασία για το 2ο εξάμηνο του 2023.