Μετά την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού το μήνυμα έγινε ακόμη πιο σαφές. Έχει έρθει η ώρα της ευθύνης του επιχειρηματικού κόσμου. Η μισθολογική σύγκλιση, η συγκράτηση των ανατιμήσεων, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμα και η εθελοντική συμμετοχή στο κόστος της κλιματικής κρίσης θα απαιτεί όλο και πιο έντονη συνεισφορά από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα.
Το βάρος, όπως ειπώθηκε, μεταφέρεται από τη μείωση φόρων στη δικαιότερη κατανομή τους. Και καθώς η δημοσιονομική σταθερότητα «αποτελεί το θεμέλιο της προόδου» της χώρας και υπό το βάρος των αυξημένων αναγκών που προκάλεσαν οι καταστροφές, καθίσταται ακόμη πιο ταχεία αυτή η «μεταφορά» της ευθύνης.
Ενδεικτική είναι η απόφαση να ξεπαγώσουν νωρίτερα οι τριετίες, αν και η κίνηση έγινε σχετικά «ισορροπημένα», αφού δεν θα υπάρξουν αναδρομικές αξιώσεις από πλευράς εργαζομένων για το διάστημα μεταξύ 14/2/2012 έως 31/12/2023, ενώ οι αυξήσεις θα συμψηφισθούν με αυτές που έχουν γίνει το διάστημα 2012 -2023 ως οικειοθελής παροχή. Είναι πολλά ακόμη τα μέτρα που έχουν τον ίδιο προσανατολισμό: Από την νέα αύξηση του κατώτατου και την αλλαγή της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, έως την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων έναντι καταστροφών και το αυξημένο τέλος διαμονής.
Είναι δεδομένο λοιπόν πως γίνονται βήματα για μία πιο ισότιμη κατανομή των βαρών, αλλά και των κερδών από την ανάπτυξη. Και ορθώς βεβαίως γίνονται όλα αυτά τα βήματα. Είναι άλλωστε αλήθεια ότι υπάρχουν και θύλακες υψηλής φοροδιαφυγής και πολλά κρούσματα αισχροκέρδειας. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για μισθολογική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά τώρα που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται από το ολοένα και πιο υψηλό κόστος ζωής, με το κράτος να αδυνατεί να παράσχει άλλη οριζόντια επιδοματική στήριξη (π.χ. επιδότηση στο ρεύμα ή στο καλάθι του νοικοκυριού).
Από την άλλη πλευρά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν οι επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν ούτε κερδοσκοπούν και που έχουν επιβιώσει μέσα από πολυετείς και διαφορετικού είδους κρίσεις, προσφέροντας θέσεις εργασίας και πρέπει να στηριχθούν επίσης. Και επιπλέον να έχουμε κατά νου πως οι «μεγάλοι» αντέχουν πιο πολύ από την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ειδικά τώρα, μετά τις πολυπόθητες και τόσο σημαντικές αναβαθμίσεις. Γι' αυτό και τα νέα βάρη θα πρέπει να διαχυθούν με προσοχή, αλλά και να ισορροπούν με το αντιστάθμισμα που θα προκύψει από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων. Με στόχο να υπάρξουν επιχειρηματικές διέξοδοι, πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό και ένα πολύ πιο απλό και διάφανο περιβάλλον λειτουργίας.
Η ισορροπία είναι λεπτή και απαιτεί ταχείες και ορθές κινήσεις προς πολλές κατευθύνσεις. Και τούτο συνιστά μία ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση στην παρούσα - ιδιαίτερα δύσκολη - συγκυρία που όλη η προσοχή της κρατικής μηχανής είναι στραμμένη στο πως θα κλείσουν οι πληγές στη Θεσσαλία.