Οι «ρήτρες» για να πάμε καλά (στην οικονομία) και μετά το 2026

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Ναι, η ελληνική αναπτυξιακή δυναμική παραμένει από τις πιο ισχυρές στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτός ο βραδύτερος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ είναι ένα ακόμη «δείγμα» των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν στην Ευρώπη και «βαραίνουν» μοιραία και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα τα πάει καλά, πολύ καλά, αλλά πρέπει να θωρακισθεί για πιο δύσκολες εποχές. Οι παρενέργειες που προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η δημοσιονομική (και όχι μόνο) κρίση στη Γερμανία, είναι μία απόδειξη των μετώπων που δημιουργούνται, αλλά υπάρχουν και άλλα. Στο πιο καλό σενάριο ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα σταθερότητας (στο 2%) παρά μετά το 2025. Το ίδιο ισχύει και για τα επιτόκια της ΕΚΤ. Να προσθέσουμε πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει (είναι απλώς σε ύφεση), αλλά και πως πλέον και ο πληθωρισμός ο ίδιος έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, έχει αρχίσει να ριζώνει.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι λοιπόν να υπάρξει συνεχής ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, για πολλά χρόνια. Και τούτο για να έχει η χώρα ανθεκτικότητα, αλλά και για να υπάρξει πραγματική ευημερία και εισοδηματική σύγκλιση με την ΕΕ, με διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για να γίνει αυτό υπάρχουν όμως προϋποθέσεις. Προς το παρόν, αυτός ο πολύ πιο ισχυρός (σχετικά με άλλα κράτη της ΕΕ) ρυθμός ανάπτυξης που βιώνει η Ελλάδα θρέφεται και από τα κοινοτικά κονδύλια. Θρέφεται μάλιστα όχι τόσο από το ΕΣΠΑ (γιατί πάντα το είχαμε, άρα δεν προσφέρει κάτι επιπλέον), αλλά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσιμα η Ελλάδα και πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνδέονται, πολύ πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Υπό τα σημερινά δεδομένα, το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει μετά το 2026 και έτσι είναι πολύ σημαντικό τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν πλήρως και ορθώς, ούτως ώστε στη συνέχεια να υπάρχει εγχώρια αναπτυξιακή δυναμική. Χωρίς καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Γιατί, ακόμη και αν «περάσει» η θέση κρατών, όπως η Γαλλία που έχουν ήδη ζητήσει ατύπως μία παράταση (αν δηλαδή ξεπεραστεί η άρνηση της Γερμανίας για παρατάσεις), το όφελος θα είναι απλά να τελειώσουν έργα που ξεκίνησαν τώρα και όχι να υπάρξει μία νέα γενιά έργων και μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια τώρα, είναι η ώρα των κινήσεων που θα δώσουν μία αναπτυξιακή δυναμική.

Αυτή είναι η μία «ρήτρα» για να πάμε καλά και μετά το 2026: Αποτελεσματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις να στηρίξουν μία ενδογενή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δεύτερη «ρήτρα» συνδέεται με το χρέος. Ετσι, συνδέεται μοιραία και με το ΑΕΠ που είναι ο παρονομαστής στον σχετικό δείκτη. Η ισχυρή ανάπτυξη είναι σημαντική για μία σχετικά «ανώδυνη» σε όρους λιτότητας απομείωση του χρέους. Γιατί το ελληνικό χρέος μειώνεται μεν με πολύ ταχύ ρυθμό, τον ταχύτερο στην ΕΕ, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και οι δυσκολίες είναι μπροστά. Οι δυσκολίες αυτής της προσπάθειας θα ενταθούν και αυτές προς το τέλος της δεκαετίας και αμέσως μετά.

Να μην ξεχνάμε πως τώρα το ονομαστικό ΑΕΠ το «θρέφει» και ο πληθωρισμός. Επίσης, από το 2032 θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα δάνεια που λάβαμε τα χρόνια των μνημονίων. Ακόμη, το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με την επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα αλλάζει το μείγμα έκθεσής μας στις αγορές και άρα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να πληρώνουμε πιο ακριβά τα νέα δάνεια τα οποία θα λαμβάνουμε, εκτός και αν βελτιώσουμε πάρα πολύ την πιστοληπτική μας ικανότητα, κάτι που επίσης σημαίνει πάρα πολύ προσεκτική και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Αν λοιπόν υποχρεωθούμε σε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική χωρίς ανάπτυξη, τότε δημιουργείται μία «παγίδα» και για την οικονομία, για τα εισοδήματα, για την κατανάλωση, αλλά και για το χρέος στο τέλος της «διαδρομής». Είναι μία παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν προκειμένου να δρομολογηθούν οι όποιες κινήσεις απαιτούνται για να θωρακίσουν πλήρως τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις και προοπτικές της χώρας. Και βέβαια ελπίζουμε (γιατί θα μεσολαβήσουν εκλογές), η επόμενη κυβέρνηση/κυβερνήσεις να στηρίξουν τη συνέχεια του κράτους και των μεταρρυθμίσεων χωρίς πισωγυρίσματα που θα μας κάνουν να χάσουμε χρόνο, αλλά και ο σχεδιασμός που απομένει να γίνει, να εμπεριέχει μακρόπνοες πολιτικές.

Όλες οι ειδήσεις

08:44

Έξυπνα ρούχα καταγράφουν τις κινήσεις του σώματος

08:29

Αιολική Ενέργεια στην Ελλάδα: Επενδύσεις άνω των 110 εκατ. το α' εξάμηνο

08:18

Κλείνει την Παρασκευή 5 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού

08:18

Πού πηγαίνει η Κυπριακή Οικονομία;

08:15

Αλέκος Φασιανός: Ο «Πικάσο της Ελλάδας» - Γιατί αποτελεί «εθνικό θησαυρό»

08:03

Μητσοτάκης: Μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν στην Αθήνα συνολικά 900 καινούρια λεωφορεία

07:53

Σκλαβενίτης: Διευρύνει την παρουσία του στη Ρόδο μέσω της «Φλεβάρης»

07:50

Akuo Energy: Πρώτη καμπάνια crowdfunding για έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

07:43

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις επενδύσεις ESG – Πού οδεύει ο κλάδος το 2030

07:39

15 δορυφόρους αποκτά η Ελλάδα έως το 2026

07:38

AS Company: Στην τελική ευθεία το deal στα βρεφικά – Έρχονται νέες εξαγορές

07:32

«Σβήνουν» φόροι και πρόστιμα για 3 στους 10 φορολογούμενους με φορολογικές διαφορές

07:24

Σε σημείο καμπής η ελληνική οικονομία – Τα ανοιχτά μέτωπα και τι δείχνει το οικονομικό κλίμα

07:18

Το ηπειρώτικο φλέγμα Τασούλα και ο διακριτικός Χατζηβασιλείου - Σε πορτοκαλί συναγερμό για εκλογή Ούρσουλα ο Κυριάκος

07:15

Νοσοκομεία: Ξεκινά η κεντρική προμήθεια όλων των φαρμάκων μέσω της ΕΚΑΠΥ

07:08

Κι όμως η αγορά κοκκίνισε - ΑΕΚτζής επενδυτής - Τα διαστημικά πλάνα της Ελλάδας

23:53

ΗΠΑ: Σύμμαχος του Τραμπ οδηγήθηκε στη φυλακή - Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος»

23:45

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

23:38

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο

23:27

Τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση της ποινής Τραμπ στη δίκη για τις πληρωμές στη Στόρμι Ντάνιελς

23:21

Εκρηκτική η κατάσταση κατά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία - Έκτακτη παρέμβαση Ερντογάν

23:14

Στα «πράσινα» η Wall Street με ρεκόρ για τον S&P 500 - Ράλι 9% για την Tesla

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:38

Κρήτη: Δύο σεισμοί 4,5 Ρίχτερ με διαφορά μίας ώρας ταρακούνησαν το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider