Οι «ρήτρες» για να πάμε καλά (στην οικονομία) και μετά το 2026

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο ήταν για πολλούς αναμενόμενη. Ναι, η ελληνική αναπτυξιακή δυναμική παραμένει από τις πιο ισχυρές στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτός ο βραδύτερος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ είναι ένα ακόμη «δείγμα» των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν στην Ευρώπη και «βαραίνουν» μοιραία και την Ελλάδα.

Η Ελλάδα τα πάει καλά, πολύ καλά, αλλά πρέπει να θωρακισθεί για πιο δύσκολες εποχές. Οι παρενέργειες που προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η δημοσιονομική (και όχι μόνο) κρίση στη Γερμανία, είναι μία απόδειξη των μετώπων που δημιουργούνται, αλλά υπάρχουν και άλλα. Στο πιο καλό σενάριο ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα σταθερότητας (στο 2%) παρά μετά το 2025. Το ίδιο ισχύει και για τα επιτόκια της ΕΚΤ. Να προσθέσουμε πως η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει (είναι απλώς σε ύφεση), αλλά και πως πλέον και ο πληθωρισμός ο ίδιος έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, έχει αρχίσει να ριζώνει.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι λοιπόν να υπάρξει συνεχής ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, για πολλά χρόνια. Και τούτο για να έχει η χώρα ανθεκτικότητα, αλλά και για να υπάρξει πραγματική ευημερία και εισοδηματική σύγκλιση με την ΕΕ, με διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Για να γίνει αυτό υπάρχουν όμως προϋποθέσεις. Προς το παρόν, αυτός ο πολύ πιο ισχυρός (σχετικά με άλλα κράτη της ΕΕ) ρυθμός ανάπτυξης που βιώνει η Ελλάδα θρέφεται και από τα κοινοτικά κονδύλια. Θρέφεται μάλιστα όχι τόσο από το ΕΣΠΑ (γιατί πάντα το είχαμε, άρα δεν προσφέρει κάτι επιπλέον), αλλά από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσιμα η Ελλάδα και πρέπει να αξιοποιηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες συνδέονται, πολύ πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Υπό τα σημερινά δεδομένα, το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει μετά το 2026 και έτσι είναι πολύ σημαντικό τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν πλήρως και ορθώς, ούτως ώστε στη συνέχεια να υπάρχει εγχώρια αναπτυξιακή δυναμική. Χωρίς καθυστερήσεις και αρρυθμίες. Γιατί, ακόμη και αν «περάσει» η θέση κρατών, όπως η Γαλλία που έχουν ήδη ζητήσει ατύπως μία παράταση (αν δηλαδή ξεπεραστεί η άρνηση της Γερμανίας για παρατάσεις), το όφελος θα είναι απλά να τελειώσουν έργα που ξεκίνησαν τώρα και όχι να υπάρξει μία νέα γενιά έργων και μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια τώρα, είναι η ώρα των κινήσεων που θα δώσουν μία αναπτυξιακή δυναμική.

Αυτή είναι η μία «ρήτρα» για να πάμε καλά και μετά το 2026: Αποτελεσματικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις να στηρίξουν μία ενδογενή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δεύτερη «ρήτρα» συνδέεται με το χρέος. Ετσι, συνδέεται μοιραία και με το ΑΕΠ που είναι ο παρονομαστής στον σχετικό δείκτη. Η ισχυρή ανάπτυξη είναι σημαντική για μία σχετικά «ανώδυνη» σε όρους λιτότητας απομείωση του χρέους. Γιατί το ελληνικό χρέος μειώνεται μεν με πολύ ταχύ ρυθμό, τον ταχύτερο στην ΕΕ, αλλά παραμένει πολύ υψηλό και οι δυσκολίες είναι μπροστά. Οι δυσκολίες αυτής της προσπάθειας θα ενταθούν και αυτές προς το τέλος της δεκαετίας και αμέσως μετά.

Να μην ξεχνάμε πως τώρα το ονομαστικό ΑΕΠ το «θρέφει» και ο πληθωρισμός. Επίσης, από το 2032 θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε τα δάνεια που λάβαμε τα χρόνια των μνημονίων. Ακόμη, το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού σε συνδυασμό με την επαναφορά σε επενδυτική βαθμίδα αλλάζει το μείγμα έκθεσής μας στις αγορές και άρα είναι πολύ πιθανό να πρέπει να πληρώνουμε πιο ακριβά τα νέα δάνεια τα οποία θα λαμβάνουμε, εκτός και αν βελτιώσουμε πάρα πολύ την πιστοληπτική μας ικανότητα, κάτι που επίσης σημαίνει πάρα πολύ προσεκτική και σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Αν λοιπόν υποχρεωθούμε σε σφιχτή δημοσιονομική πολιτική χωρίς ανάπτυξη, τότε δημιουργείται μία «παγίδα» και για την οικονομία, για τα εισοδήματα, για την κατανάλωση, αλλά και για το χρέος στο τέλος της «διαδρομής». Είναι μία παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν προκειμένου να δρομολογηθούν οι όποιες κινήσεις απαιτούνται για να θωρακίσουν πλήρως τις αναπτυξιακές προϋποθέσεις και προοπτικές της χώρας. Και βέβαια ελπίζουμε (γιατί θα μεσολαβήσουν εκλογές), η επόμενη κυβέρνηση/κυβερνήσεις να στηρίξουν τη συνέχεια του κράτους και των μεταρρυθμίσεων χωρίς πισωγυρίσματα που θα μας κάνουν να χάσουμε χρόνο, αλλά και ο σχεδιασμός που απομένει να γίνει, να εμπεριέχει μακρόπνοες πολιτικές.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Νότιο Σουδάν: Σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Τζούμπα

23:45

Διπλωματικές πηγές: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας

23:30

Βραζιλία: Τη δίωξη του Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος ζητά η Ομοσπονδιακή Αστυνομία

23:20

Κέρδη στη Wall Street - Πάνω από τις 450 μονάδες ο Dow

22:57

Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD - Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς

22:48

Άνοδος 2% για το πετρέλαιο λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία

22:18

Χρυσός: Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση

22:09

ExxonMobil: Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην Κύπρο τον Ιανουάριο

21:55

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Νέα Τυρολόη Σερρών

21:37

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα παραιτηθεί την ημέρα ορκωμοσίας του Τραμπ

21:28

Ιταλία: Θα ήμασταν «υποχρεωμένοι» να συλλάβουμε τον Νετανιάχου αν επισκεφθεί τη χώρα

21:23

Η Ρωσία ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πριν από το πλήγμα με τον «πειραματικό» πύραυλο στο Ντνίπρο

21:20

Συνάντηση Γεωργιάδη με τον Υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας

21:11

Σισύφειο το έργο του ΔΠΔ για τη σύλληψη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου

21:10

Μητσοτάκης: Περαιτέρω ελάφρυνση από το 2026 – Τι είπε για παρεμβάσεις στο ΦΠΑ

20:52

Συνάντηση Κικίλια με την Πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο

20:45

ΣΕΛΠΕ: Παρουσίαση από τη νέα διοίκηση του στρατηγικού σχεδιασμού 2024-2027

20:29

Λίβανος: Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Μπααλμπέκ

20:09

ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς

20:03

Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης

20:00

Νορβηγία: Χρηματοδότηση 14,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου για την Κοινωνία των Πολιτών

19:48

Δημοσκόπηση Pulse: Πώς κρίνουν οι πολίτες την κυβερνητική πολιτική για τη φοροδιαφυγή

19:46

Έρχονται τέσσερα νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025

19:44

Η Ιωάννα Κοντομανωλοπούλου Γενική Διευθύντρια στον Ελληνικό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων

19:44

Λιθουανία: Ο σοσιαλδημοκράτης Γκιντάουτας Παλούτσκας διορίστηκε πρωθυπουργός

19:30

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

19:23

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - «Κατρακύλησε» 15,5% η JD Sports

19:12

Συνελήφθη 49χρονος για την αποθήκη με τα όπλα και τα εκρηκτικά στο Παγκράτι

19:07

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Gazprombank

19:04

Η πρόεδρος του Ομίλου ΕΤΕπ Nadia Calviño ενισχύει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider