Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί για 12η φορά μέσα σε επτά χρόνια.
Πρόκειται για μια επίσκεψη που θεωρείται κομβικής σημασίας, λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα, καθώς σημειώνεται μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, αλλά κι ενώ συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group, προκειμένου να προετοιμάσει τις εργασίες του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
H έκθεση της Κομισιόν περιείχε πολύ «σκληρή γλώσσα» για την κυβέρνηση, καθώς σε αυτήν διαπιστώθηκε μια σειρά από σημαντικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση, το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που χωρίζουν την Ελλάδα από τη δόση και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 970 εκατ. ευρώ.
«Η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια» τονίζει ο ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ εξηγεί πως το μήνυμα που θα φέρει στον πρωθυπουργό και τις ελληνικές αρχές είναι ότι το εξής: «Οι δεσμεύσεις που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα».
Ο επίτροπος αναφέρει ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες: Να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Σημειώνει, ακόμα, ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών. Επομένως, αν τον Μάρτιο εγκριθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, θα σταλεί το σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ο Μοσκοβισί κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, ενόψει εκλογών και υπενθυμίζει ότι «το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι των άλλων κρατών στην Ευρωζώνη».
«Δύο οι εκκρεμότητες για την Αθήνα» - Οι χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου
Σε δηλώσεις του χθες, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της Κομισιόν, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα» καθώς είναι πλήρως ενταγμένη στην εν λόγω διαδικασία για «πρώτη φορά».
Όπως εξήγησε, οι υπερβολικές ανισορροπίες που παρατηρούνται, είναι αντίστοιχες με αυτές που αντιμετώπισαν άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία και δείχνουν το ύψος των προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος, λέγοντας πως αυτό «δεν πρέπει να μας εκπλήσσει».
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας επισήμανε ότι έχουν εκπληρωθεί οι «περισσότερες δεσμεύσεις» που είχε λάβει η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του προϋπολογισμού για το 2019 που προβλέπει την εκπλήρωση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, την ολοκλήρωση των μεγάλων διαγωνισμών στον τομέα του φυσικού αερίου, της περίθαλψης και του Διεθνούς Αεροδρομίου, των μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα.
Ωστόσο, αναφέρθηκε σε δύο «βασικές εκκρεμότητες», την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Τόνισε, επίσης, πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να τις ολοκληρώσει πριν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Για τα πλεονάσματα
«Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές», ξεκαθάρισε ο Πιερ Μοσκοβισί ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. «Η Ελλάδα όταν εξήλθε από το πρόγραμμα ανέλαβε κάποιες δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος για κάποια χρόνια και δέν τίθεται σε συζήτηση», είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα έκανε σεβαστές τις δεσμεύσεις αυτές και αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να λάβει επίσης «κοινωνικά μέτρα», ένα από τα οποία είναι να μην προχωρήσει η περαιτέρω περικοπή συντάξεων.
Ο ίδιος συνέστησε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των «εύρωστων οικονομικών πολιτικών», προκειμένου να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να της επιτραπούν και τα «κοινωνικά μέτρα» εντός του πλαισίου και σε συνεννόηση με τους εταίρους της.
Κληθείς να σχολιάσει και το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανέφερε ότι «κάποια σημεία» πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω. «Έχει γίνει πρόοδος, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.
Για τη δόση του 1 δισ. ευρώ
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μοσκοβισί σημείωσε πως είναι προς το «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στις 11 Μαρτίου.
«Θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις. Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου», σημείωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι το μήνυμά του προς τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και επισήμανε πως απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για το Eurogroup της 11 Μαρτίου. «Είναι εφικτό και πιστεύω πως είναι προς το κοινό όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης», είπε και αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό. «Έχουμε κοινό συμφέρον. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η δουλειά να γίνει με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα», κατέληξε.
Το πρόγραμμα του Μοσκοβισί
Ο επίτροπος Μοσκοβισί θα συναντήσει στις 09:30 τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ακολούθως ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση και θα απευθυνθεί στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στην ειδική διαρκή Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.