Ένα διψήφιο ποσοστό για το ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές θα είναι το πιο ηχηρό μήνυμα κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κυρία Εύα Καϊλή. Μιλώντας στο insider.gr η κυρία Καϊλή εκτιμά πως σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε αυξημένη συμμετοχή, γεγονός πολύ θετικό, ενώ θεωρεί ότι τα νέα παιδιά θα είναι πιο ώριμα και θα ψηφίσουν με γνώμονα το μέλλον. Αποκαλύπτει ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα ψηφιακής στοχοποίησης και bullying ενώ θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες ήδη αλλάζουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα αυτής της κάλπης, πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας; Γιατί θα ψηφίσουμε αυτή τη φορά;
Αυτή τη φορά είναι όντως διαφορετικό το διακύβευμα, καθώς έχουμε μεγάλη εξάπλωση των fake news ή των πολύ στοχευμένων διαφημίσεων που πολλές φορές προκαλούν φόβο και θυμό στον κόσμο. Έτσι λοιπόν, το πρώτο αντισυστημικό κίνημα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη φορά τώρα εξελίσσεται σε ένα πιο έξυπνο κίνημα το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και να χειραγωγήσει το θυμό του κόσμου.
Άρα το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί πραγματικά να είναι κρίσιμο καθώς, αν αυξηθούν οι συντηρητικές δυνάμεις, μπορεί εμείς το Καλοκαίρι που ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε τα ίδια κονδύλια για την Ελλάδα για τα έργα υποδομών που χρειαζόμαστε, να μην μπορούμε να περάσουμε νομοθεσία που θα μας στηρίζει στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό και άλλα συγκεκριμένα μέτρα που θα ωφελήσουν τη χώρα μας. Άρα έχει σημασία να ψηφίσουμε θετικά, χρήσιμους ανθρώπους που να θέλουν να έχουμε ισχυρές εθνικές ταυτότητες, δηλαδή ισχυρή Ελλάδα αλλά σε μια ισχυρή Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό είναι το διακύβευμα πια.
Και ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί τις φετινές εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες;
Το ότι ψηφίζουμε μετά από τέσσερα χρόνια για Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές νομίζω ότι αρχικά σημαίνει αυξημένη συμμετοχή. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν και θα αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάει η χώρα. Από την άλλη, επειδή δυστυχώς έχουμε εμπλακεί σε μια συζήτηση που θεωρώ ότι δεν έχει ηθικό πλαίσιο, είναι συνθηματική και προσπαθεί να ωθήσει τον κόσμο να ψηφίσει με το θυμικό και όχι με την προοπτική πώς μπορούμε να πάμε μπροστά την επόμενη ημέρα, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο ώριμοι. Και πιστεύω ότι τα νέα παιδιά θα είναι πιο ώριμα –σε αντίθεση με κάποιους μεγαλύτερους που θα τα ισοπεδώσουν όλα στο καφενείο- και θα ψηφίσουν θετικά για το μέλλον. Και θα ψηφίσουν θετικά για το μέλλον, δηλαδή ανθρώπους που είναι χρήσιμοι σε κάθε παράταξη. Εύχομαι λοιπόν η συμμετοχή να οδηγήσει σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Πώς ορίζετε σε απόλυτα νούμερα αυτό το θετικό αποτέλεσμα;
Επειδή κατέβηκα και το 2014, θεωρώ ότι το κλίμα είναι καλύτερο. Πιστεύω ότι ένα διψήφιο ποσοστό θα δείξει ότι επανακάμπτουμε και αυτό θα ήταν καλό για τη χώρα. Θα ήταν το πιο ηχηρό μήνυμα κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρώ ότι έχει έναν ολοκληρωτισμό στην αντίληψή του ως προς διαφορετικές πολιτικές. Ως προς την ελευθερία του Τύπου για παράδειγμα.
Υπάρχουν ήδη τα επαγγέλματα του μέλλοντος που πολλοί δεν γνωρίζουν ακόμα
Αν δεν μπορεί να ελέγξει κάτι, το στοχοποιεί. Για μένα λοιπόν με το να επανέλθει η δική μας προοδευτική και με πιο έντονο προοδευτικό χαρακτήρα παράταξη στο προσκήνιο ξανά, μπορεί να μην παρακολουθήσουμε ξανά τον τραγικό διάλογο που είδαμε τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, το οποίο δεν μας τιμά ως Έλληνες και να μπορέσουμε να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά, με πολιτικές, με ιδέες και με προτάσεις για το μέλλον.
Γιατί επιλέγετε να διεκδικήσετε την είσοδο στην Ευρωβουλή, σε σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή;
Το 80% της νομοθεσίας που έρχεται στην Ελλάδα είναι από τις Βρυξέλλες. Εδώ προσαρμόζεται στο δικό μας δίκαιο. Έχει όμως τεράστια σημασία το σωστό μείγμα και τη σωστή ισορροπία στο πόσο προοδευτικό ή συντηρητικό ή αντισυστημικό πρέπει να είναι κάτι, στο πόσο θέλουμε να είναι ισχυρή η Ελλάδα, τα σύνορά μας και τα συμφέροντά μας και πόσο θέλουμε να δώσουμε εξουσία στην Ευρώπη
Αυτό το μείγμα των δύο ισορροπιών θα δώσει το στίγμα για την επόμενη ημέρα. Για εμάς σημαντικά βήματα θα ήταν να έχουμε ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη και να έχουμε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση καθώς νομίζω ότι ο συντηρητισμός είναι πολύ επικίνδυνος και μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση αυτών που θεωρούμε δεδομένα στην Ευρώπη, όπως η ελευθερία των μετακινήσεων και η ενιαία αγορά.
Θεωρώ ότι όταν το 80% αποφασίζεται εκεί, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα κάνουν απλώς επικοινωνία ή θα έχουν καταγγελτικό λόγο ή διαλυτικό ρόλο. Σημαντικό είναι η κριτική να είναι δημιουργική, να μεταφράζεται σε τροπολογίες, σε νομοθεσία και σε προτάσεις.
Νέα γυναίκα, όμορφη, βραβευμένη ευρωβουλευτής που ασχολείται με την τεχνολογία. Έχετε πέσει θέμα στοχοποίησης, έχετε πέσει θύμα bullying, είτε παραδοσιακό είτε ψηφιακό;
Έχω ακούσει πολλά. Έχω μπλοκάρει και εγώ λογαριασμούς. Μερικές φορές, όταν είμαστε πολύ στα social media χάνουμε την αίσθηση του τι συμβαίνει εκεί έξω. Υπήρξαν φορές που έβλεπα να χαλάει η διάθεσή μου με αυτά που διάβαζα. Όταν άρχιζα να εντοπίζω τα όριά του, ότι είναι 200 άνθρωποι που έχουν αυτή την αποστολή επαγγελματικά, να στοχοποιούν πολιτικούς οι οποίοι έχουν πιο έντονες ή καθαρές απόψεις, όταν εντοπίζεις τα όριά του σταματάς να πιστεύεις ότι έχει μεγάλη επιρροή ή ότι εκφράζει τον κόσμο. Άρα έχει σημασία να μπορείς να καταλάβεις τα καινούργια δίκτυα
Έχουμε 130 δισεκατομμύρια ευρώ κρυφές χρεώσεις στις συναλλαγές
Υπάρχουν fake news, υπάρχει bullying, υπάρχει παραπληροφόρηση, υπάρχουν περιπτώσεις που προσποιούνται ότι είμαι εγώ και στέλνουν μηνύματα από ψεύτικους λογαριασμούς. Είναι πολλά τα προβλήματα που έχει το Διαδίκτυο. Στα Fake news, επειδή ένας έντονος τίτλος, ακόμη και αν έχει ψέμα ή αν ερμηνεύει κάτι με ένα συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ πιο γρήγορα από την αλήθεια. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να πει «πρόδωσαν την Ελλάδα, γιατί σε αυτή την ψηφοφορία η δική τους παράταξη δεν ήταν εκεί, δεν συμφωνούσε». Και να μην είσαι εσύ, να είναι κάποιος άλλος, να έχει μια άλλη κατεύθυνση, να μην είναι ακριβώς όπως το λένε, αλλά να βγαίνει αυτός ο τίτλος, ο οποίος να είναι σκληρός και στοχοποιεί τους πολιτικούς και διχάζει τους Έλληνες όταν χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο.
Ένα άλλο κομμάτι είναι να υπάρχουν πολλοί λογαριασμοί που αντιγράφουν τις φωτογραφίες μου, επικοινωνούν με κόσμο, στέλνουν μηνύματα, δίνουν ένα τηλέφωνο ή ζητούν να συναντηθούν. Προσπαθώ να τα κατεβάζω, δημιουργούνται όμως και καινούργια. Έχει βελτιωθεί πολύ το σχετικό φίλτρο, ώστε όταν κάνεις report ένα λογαριασμό να κατεβαίνει. Εγώ παρακαλώ τον κόσμο όταν βλέπει τέτοια προφίλ να τα καταγγέλλει και να τα μπλοκάρει. Έχουμε όλοι μας στα χέρια μας αυτή τη δύναμη. Πατάς μπλοκ και δεν ξαναενοχλεί κανείς, δεν ξαναβλέπεις αυτό το λογαριασμό.
Ασχολείστε πολύ με το κομμάτι της τεχνολογίας. Θεωρείτε ότι η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μια δίοδο για την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να έρθουν νέες θέσεις εργασίας και να ανασχεθεί το brain drain;
Αγαπητέ συνάδελφε, επειδή βλέπουμε ότι με τα Social Media ακόμα και η δημοσιογραφία άλλαξε πολύ - μπορεί κανείς από εδώ να φτιάξει μια εκπομπή που να απευθύνεται σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική ή την Αυστραλία- καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές τα παραδοσιακά επαγγέλματα αν δεν μετασχηματιστούν, αν δεν προσαρμοστούν, δύσκολα μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο. Όταν έχουμε όλες αυτές τις νέες μορφές στην ψηφιακή εποχή, αλλάζουν όλα τα επαγγέλματα. Αλλάζει πώς ένας μηχανικός σχεδιάζει. Όταν σπούδαζα αρχιτεκτονική και έπρεπε να σχεδιάσουμε σε ένα φύλλο χαρτί ένα σπίτι, για να το διορθώσεις έπρεπε να το ξανασχεδιάσεις, να μετρήσεις, να φτιάσεις, κατόψεις, όψεις τρισδιάστατα μοντέλα, μακέτες. Και ξαφνικά σήμερα δίνεις μερικές εντολές πολύ πιο απλές, σου βγαίνει τρισδιάστατο ένα κτήριο. Με πολύ λίγες κινήσεις, πολύ συχνά και με την κίνηση του χεριού μπορείς να σχεδιάσεις οτιδήποτε πάνω στον υπολογιστή. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν βοηθήσει να γλιτώνεις πολύ χρόνο σχεδιαστικά, να σου φτιάχνουν τα στατικά πολύ πιο εύκολα, με πολύ πιο αυτοματοποιημένο τρόπο. Άρα καταλαβαίνουμε ότι αλλάζει και το επάγγελμα του μηχανικού. Ο δικηγόρος έπρεπε να παίρνει την υπογραφή από τον πελάτη, να φτιάχνει τα συμβόλαια κάθε φορά. Τώρα, όταν αυτοματοποιούνται τα έξυπνα συμβόλαια, μπορεί να είναι λιγότερο απαραίτητος ένας τέτοιος άνθρωπος. Φυσικά, αν εξελιχθεί και είναι ψηφιακές δεξιότητες, είναι απαραίτητος και πιο χρήσιμος φτιάχνοντας τα ηλεκτρονικά πλέον συμβόλαια. Άρα αλλάζουν τα επαγγέλματα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Ένα από τα θέματα που έχετε δουλέψει πολύ τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες είναι η προώθηση και της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσα από την τεχνολογία. Θεωρείτε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ώστε να καλυφθεί το χάσμα που υπάρχει στο κομμάτι των αμοιβών αλλά και στο κομμάτι της αναγνώρισης της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας.
Υπάρχουν ήδη τα επαγγέλματα του μέλλοντος που πολλοί δεν γνωρίζουν ακόμα. Τα παιδιά που έχουν λογαριασμό στο Instagram, στο Youtube ακόμα και στο Twitter με πολλούς followers, γιατί έχουν έξυπνες ατάκες, γιατί ανεβάζουν ωραίες φωτογραφίες, γιατί είναι δημοφιλείς σε ένα συγκεκριμένο κύκλο και χώρο μπορούν πια να ανεβάσουν ένα προϊόν, να ανεβάσουν ένα ημερολόγιο, να βγάλουν μια χαριτωμένη φωτογραφία και όποιος πατήσει πάνω στη φωτογραφία και πάει να αγοράσει το ημερολόγιο αυτό να στέλνει και ένα ποσοστό επί της τιμής στον άνθρωπο που το διαφήμισε.
Ενώ παράγεται πλούτος στην Ευρώπη, τα χρήματα φεύγουν και πηγαίνουν σε χώρες που είναι φορολογικοί παράδεισοι
Αυτό μπορεί να σου βγάζει ένα μισθό πάρα πολύ μεγάλο. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν από αυτό. Φορολογείται, υπάρχουν όμως και ζητήματα νομοθετικά και φορολογικά που πρέπει να εξετάσουμε, αλλά αυτά είναι νέα επαγγέλματα. Μπορεί κάποιος να έχει ταλέντο, να ανεβάσει ένα βίντεο και να γίνει γνωστός από το βίντεο αυτό. Μπορεί μια γυναίκα να κατασκευάζει βραχιόλια, ρούχα με έξυπνο τρόπο, να τα πουλήσει από το σπίτι της και αυτό να μειώσει τα κόστη και τους μεσάζοντες. Και να δημιουργήσει μια εντελώς νέα αγορά, μια νέα επιχειρηματικότητα, και για τους νέους ανθρώπους και για τις νέες γυναίκες, για όσες έχουν μια παραδοσιακή τέχνη στα χέρια τους και θέλουν να ανοιχθούν σε μια νέα αγορά.
Παράλληλα ασχολείστε ενδελεχώς με το θέμα των ψηφιακών συναλλαγών και της οικονομίας. Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα σε αυτό τον τομέα με τις νέες τεχνολογίες;
Έχουμε 130 δισεκατομμύρια ευρώ κρυφές χρεώσεις στις συναλλαγές. Με τις νέες τεχνολογίες τα κόστη αυτά έχουν πέσει μπορεί και 70% κάτω. Άρα μπορούμε να γλιτώσουμε χρήματα, τα οποία μπορούν να δοθούν σε έρευνα, σε ανάπτυξη, σε ανθρώπους για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να δημιουργήσουν νέες ιδέες και οικονομίες. Διεκδικούμε περίπου 100 δισεκατομμύρια τα επόμενα επτά χρόνια για την έρευνα και την καινοτομία. Και μιλάμε για 130 δισεκατομμύρια το χρόνο σε κρυφές χρεώσεις. Και μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε φορολογικούς παραδείσους. Ενώ παράγεται πλούτος στην Ευρώπη, φεύγουν και πηγαίνουν σε χώρες που είναι φορολογικοί παράδεισοι, κυρίως πια εκτός Ευρώπης. Έχει γίνει μια κουβέντα στην Ευρώπη για ελάχιστο εισόδημα. Ώστε αν χάσει κάποιος πολίτης τη δουλειά του λόγω της αυτοματοποίησης ή το επάγγελμά του δεν καλύπτει το επίπεδο ζωής που θα έπρεπε να έχει, να υπάρχει ένα ελάχιστο εισόδημα για όλους τους πολίτες. Αυτή η συζήτηση έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, νομίζω ότι στην Ευρώπη θα τα καταφέρουμε. Με τέτοιους έξυπνους τρόπους μπορούν τα χρήματα αυτά να επιστρέφουν και να πηγαίνουν στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.