Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον καθορισμό των ανώτατων ευρωπαϊκών αξιωμάτων. Μετά το χθεσινό «ναυάγιο» και κατ’ επέκταση τη διακοπή της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται εκ νέου σήμερα, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της ΕΕ, η έναρξη της Συνόδου μετατίθεται για τις 2 ώρα Ελλάδος (αντί για τις 12 που είχε προγραμματιστεί), καθώς ο Ντόναλντ Τουσκ δίνει έμφαση στις κατ' ιδίαν διαβουλεύσεις.
Οι «28» καλούνται να βρουν κοινό τόπο για τα τέσσερα κορυφαία πόστα της ΕΕ: Την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου την Κυριακή, ένα συμβιβαστικό πακέτο υποστηριζόμενο από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ολλανδία και την Ισπανία εμφανιζόταν ότι συγκεντρώνει τη συναίνεση: Ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς στην Κομισιόν, ο Γερμανός συντηρητικός Μάνφρεντ Βέμπερ στο Κοινοβούλιο, ένα δίδυμο από τους Φιλελεύθερους για το Συμβούλιο και την ευρωπαϊκή διπλωματία.
Παράλληλα, η Γαλλία θα μπορούσε να ζητήσει τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να υποστηρίξει μία γυναίκα για λόγους ισοτιμίας.
Τελικά, όμως, όπως αποδείχθηκε, αυτές οι φιλικές διευθετήσεις με πυρήνα το γαλλο-γερμανικό δίδυμο δεν αρκούσαν για να ξεπεραστούν οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις.
Μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρνείται τον συμβιβασμό Μακρόν-Μέρκελ, που στερεί την προεδρία της Κομισιόν από τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ. Άλλες χώρες απέρριψαν έναν συμβιβασμό που επιτεύχθηκε χωρίς αυτές.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, τη συμφωνία εμπόδισαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οι εξής χώρες: Ιρλανδία, Λετονία, Κροατία, αλλά και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η ομάδα του Βίζεγκραντ, που θεώρησαν ότι δεν εκπροσωπούνται.
«Αυτό δίνει μία πολύ κακή εικόνα της Ευρώπης, μία εικόνα έλλειψης σοβαρότητας, αναξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «ώρες ατέρμονων συζητήσεων» που μετατρέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «ένα 28μελές κλαμπ που συνέρχεται χωρίς ποτέ να αποφασίζει».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να ζητήσει μεταρρύθμιση στη λήψη αποφάσεων, ώστε η ΕΕ να μην είναι πλέον «όμηρος μικρών ομάδων».
Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ προσπάθησε να υποβαθμίσει την αποτυχία των συνομιλιών λέγοντας ότι αξίζει τον κόπο να χαθεί λίγος χρόνος για να αποφευχθούν εντάσεις πέντε ετών εξαιτίας κακών επιλογών.
Η κατάσταση δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη του 2014, όταν χρειάστηκαν τρεις Σύνοδοι Κορυφής για να δοθεί η προεδρία της Κομισιόν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Κοινοβουλίου στον Μάρτιν Σουλτς. Μία τέταρτη σύνοδος κορυφής τότε χρειάστηκε για την πλήρωση των θέσεων του προέδρου του Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Μακρόν και Μέρκελ δήλωσαν ότι ελπίζουν σε μία ταχεία απόφαση σήμερα το μεσημέρι και, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, είναι πιθανόν ότι έχει βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.