Το υψηλότερο κόστος για συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Σε αυτές τις χώρες, το ποσοστό παχυσαρκίας έχει ξεπεράσει το 20% και η έρευνα τονίζει την αναγκαιότητα για δράση και εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως προκύπτει, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές πιέσεις λόγω της παχυσαρκίας, με το κόστος να ανέρχεται στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η παχυσαρκία συνδέεται με σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, την οποία διενήργησαν Έλληνες επιστήμονες, στη χώρα μας, η παχυσαρκία συνυπάρχει στο 50,8% των ατόμων με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.
Στην Ελλάδα το υψηλότερο κόστος
Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο κόστος για πολλές συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως η στηθάγχη (9.410 ευρώ), η χρόνια νεφρική νόσος (11.708 ευρώ) και η καρδιακή ανεπάρκεια (16.258 ευρώ), σε σύγκρισή με τις 3 υπόλοιπες χώρες. Ειδικότερα, το κόστος της καρδιακής ανεπάρκειας είναι 2.5 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλό κόστος στην Ελλάδα φαίνεται να συνδέεται με τις υψηλότερες τιμές μονάδας για ιατρικές υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας (π.χ. νοσηλεία και εξειδικευμένες θεραπείες) και τη χρήση ακριβών θεραπειών, ειδικά για τις σοβαρές ασθένειες όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος.
«Είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό ότι η παχυσαρκία αποτελεί αφ’ εαυτής μια νόσο η οποία βραχύνει τη ζωή του ασθενούς μέσω των πολλαπλών και σοβαρότατων επιπλοκών της και επιδεινώνει την ποιότητά της. Τα άτομα με παχυσαρκία καλό είναι να απευθύνονται και να παραπέμπονται σε επαγγελματίες υγείας που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους» ανέφερε παρουσιάζοντας τα ευρήματα Σε πρόσφατη εκδήλωση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου, ο Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Κόκκινος.
«Ιδιαίτερα στο χώρο της φαρμακευτικής αγωγής το παρόν και το μέλλον είναι λαμπρό και οι θεραπείες αυτές πρέπει να καθιερωθούν και να χρησιμοποιούνται όπου χρειάζεται, πάντα με ιατρική παρακολούθηση. Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο στο ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο συστημάτων υγείας, αφού είναι πλέον βέβαιο ότι μια τέτοια τακτική θα εξοικονομήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους», πρόσθεσε ο Καθηγητής, ο οποίος συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που διενήργησε τη μελέτη.
Αγαπηδάκη: Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διατροφική πολιτική
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέδειξε τη σημασία της αναγνώρισης της παχυσαρκίας ως νόσου που απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση, επισημαίνοντας τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που φτιάχνουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διατροφική πολιτική και δεν παρέχουμε μόνο στους πολίτες δωρεάν συνεδρίες με διατροφολόγο», υπογράμμισε, τονίζοντας στην ίδια κατεύθυνση επικαιροποιούνται οι διατροφικοί οδηγοί από την Εθνική Επιτροπή Διατροφής.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θέτει σε λειτουργία τον Ιανουάριο του ’25 τις Κινητές Ομάδες της πρωτοβάθμιας με γιατρό, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, οι οποίες θα φτάνουν σε κάθε περιοχή της χώρας μας. «Θέλω να φτάσουμε σε κάθε γειτονιά, και με τις προληπτικές εξετάσεις και για την παχυσαρκία, θα πάμε παντού. Θέλω να φτάσει παντού το μήνυμα της Πρόληψης γιατί είναι μήνυμα φροντίδας, αγάπης προς τον εαυτό μας», επισήμανε.
Επιπλέον, η κα Αγαπηδάκη υπογράμμισε τη δέσμευσή της για εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. «Εκπαιδεύουμε τους επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας, είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Πάνω από 10.000 επαγγελματίες Θα έχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση, προσφέροντας έτσι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες».
Στη συζήτηση, την οποία διοργάνωσε Novo Nordisk Hellas, συμμετείχε και ο Δημήτρης Σταρόβας, ο οποίος κατέθεσε τη δική του εμπειρία από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του και το πώς αυτή άλλαξε την οπτική του για την παχυσαρκία και γενικότερα τον τρόπο ζωής. «Όταν η ζωή σου σώζεται από τύχη, συνειδητοποιείς πραγματικά, ότι το να αλλάξεις συνήθειες και τρόπο ζωής, είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο νομίζεις! Η πρόληψη και η φροντίδα του εαυτού μας δεν διαπραγματεύεται… Είναι μονόδρομος!», δήλωσε χαρακτηριστικά.