Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, κάνει λόγο για ένα τεράστιο δυναμικό υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, εκτιμά ότι «άδικα μπήκαμε στα μνημόνια, καθώς η χώρα είχε τη δυνατότητα μέσω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων να παραμείνει οικονομικά (και εθνικά όπως αναφέρει) ανεξάρτητη.
Ενώ υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε πολύ διαφορετικούς παράγοντες από εκείνους που έχει επικρατήσει να επικαλούνται οι κυβερνήσεις και ένα ποσοστό της επιστημονικής κοινότητας.
Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες σημειώνει ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την πραγματική της εθνική ανεξαρτησία όταν αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και αποκομίσει τα έσοδα που θα ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 100 ετών», ενώ δίνει και μια δική του εκτίμηση για το ποιοί και γιατί σαμποτάρουν τις έρευνες στην Ελλάδα.
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Dr. Αντώνης Φώσκολος στο insider.gr:
1)Έχετε υποστηρίξει (αναφερόμενος στα τελευταία 50 χρόνια), ότι η κλιματική αλλαγή δεν σχετίζεται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια επάνω σε αυτό;
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές επαναλαμβάνονται κάθε 100.000 χρόνια και οφείλονται στην αλλαγή της γήινης τροχιάς από κυκλική σε ελλειπτική.
Οι κλιματικές αλλαγές που γίνονται κάθε 40.000 χρόνια οφείλονται στην Αξονική Απόκλιση του άξονα περιστροφής της γης από 22,5 μοίρες σε 24,5 μοίρες. Κάθε 40.000 χρόνια ο άξονας περιστροφής επανέρχεται στην αρχική του θέση που είναι οι 22, 5 μοίρες.
Οι κλιματικές αλλαγές που γίνονται κάθε 20.000 χρόνια οφείλονται στην γυροσκοπική αλλαγή του άξονα περιστροφής της γης. Κάθε 20.000 χρόνια ο άξονας περιστροφής της γης επανέρχεται στην αρχική του θέση. Οι πολύ μικρότερες κλιματικές αλλαγές της τάξης των 11 ετών ή 22 ετών ή 44 ετών ή 88 ετών, που άρχισαν να μελετώνται από τον Γερμανό αστροφυσικό Samuel Schwabe το 1843, οφείλονται στις εκρήξεις της μαγνητόσφαιρας του ηλίου, όπως διαπιστώνεται από τις ηλιακές κηλίδες (number of sun spots), και ονομάζονται κύκλοι των Wolf-Gleissberg. Βάσει των μελετών της ηλιακής μαγνητόσφαιρας, που έχουν κάνει οι ηλιο-γεωφυσικοί στηριζόμενοι στους δορυφόρους SOHO και το πρόγραμμα GONG, που επεξεργάζονται στο Wilcox Observatory του Stanford University, όλες οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται στην γη από το το 1600 μ. Χ. μέχρι σήμερα εξηγούνται από τις ηλιακές εξάρσεις. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού CO2. Ορισμένοι, για κερδοσκοπικούς η και γεωπολιτικούς λόγους, συνδέουν την ανθρώπινη δραστηριότητα με την κλιματική αλλαγή χωρίς να υπάρχει επιστημονική βάση. Κλιματικές αλλαγές είχαμε όταν δεν υπήρχαν άνθρωποι στην γη, είχαν συμβεί περίπου 100 φορές, αλλά και όταν υπήρχαν άνθρωποι στη γη χωρίς να κάνουν χρήση υδρογονανθράκων. Από το 12.000 π.Χ. μέχρι το 1800 μ. Χ. είχαμε τουλάχιστον τρεις μεγάλες κλιματικές αλλαγές.
2) Καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής σας καριέρας δουλεύετε για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλούτο τον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί. Σε τι επίπεδα αξιολογείτε αυτή τη στιγμή τον πλούτο αυτό; Με ποιόν τρόπο θεωρείτε ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας;
Οι εκτιμήσεις μου με οδηγούν στο να πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται αλλού: Δεν γίνεται όμως να έχουμε, δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης τεράστια ως αμύθητα αποθέματα υδριτών, τα οποία φθάνουν τα 50 τρις κυβικά μέτρα (στερεοποιημένου φυσικού αερίου), όπως επίσης πάνω από 60 ιλυοηφαίστεια που «ξερνούν» επί αιώνες φυσικό αέριο, χωρίς να έχουμε αποθήκες με φυσικό αέριο που να τροφοδοτούν αυτά τα αποθέματα. Εκτιμώ ότι τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κυμαίνονται ό γύρω στα 28 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και γύρω στα 60 με 70 δις βαρέλια αργό πετρέλαιο.
Ενημερωτικά σας πληροφορώ ότι στον Κώνο του Νείλου, η οποία είναι υποπεριοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 5,2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και με βάση τις μελέτες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, πρέπει να υπάρχουν άλλα 4 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Στην λεκάνη της Λεβαντίνης, η οποία είναι επίσης υποπεριοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, βρέθηκαν 1, 2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και εκτιμάται πάλι από την Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ότι θα πρέπει να υπάρχουν άλλα 3 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ η Γεωλογική Υπηρεσία του Ισραήλ θεωρεί ότι υπάρχουν επιπλέον 6 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Επομένως δεν είναι υπερβολική η εκτίμησή μου ότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν περίπου 28 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό βεβαίως θα το δούμε από τις έρευνες που θα αρχίσουν σύντομα, δηλαδή όταν οι αντίστοιχες συμβάσεις κατατεθούν στην βουλή προς κύρωση
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την πραγματική της εθνική ανεξαρτησία όταν αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο και αποκομίσει τα έσοδα που θα ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 100 ετών.
3) Η Ελλάδα εξαρτάται ενεργειακά από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να περιοριστεί αυτή η εξάρτηση; Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Ναι, η Ελλάδα εξαρτάται από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, τις οποίες ο ελληνικός λαός «μοσχοπληρώνει». Σχεδόν όλα τα έσοδα από τον τουρισμό μας πάνε για τις εισαγωγές υδρογονανθράκων. Εισάγουμε ρωσικό φυσικό αέριο προς 12 δολάρια ανά Gj (γιγατζάουλ) όταν η εκμετάλλευση του δικού μας φυσικού αερίου προς 8 δολάρια ανά Gj όχι μόνο θα ήταν επωφελής για την ελληνική κυβέρνηση αλλά θα προσέφερε δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Βάσει της σύμβασης που έχουμε με τη Ρωσία έως το 2025, αναμένεται ότι θα πληρώσουμε στη Ρωσία περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν άνετα να εξοικονομηθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με το αργό πετρέλαιο. Κάθε χρόνο εισάγουμε περίπου 130 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Αν εκτιμήσουμε την τιμή του στα 55 δολάρια ανά βαρέλι ,τότε, κάθε χρόνο, η Ελλάδα εξάγει συνάλλαγμα της τάξης των 7,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από την εκμετάλλευση των δικών κοιτασμάτων στο Ιόνιο θα κερδίζαμε τουλάχιστον το μισό ποσό. Από το 1997 που γνωρίζαμε την ύπαρξη κοιτασμάτων αργού πετρελαίου, μέχρι σήμερα δώσαμε στους ξένους πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια . Καταλαβαίνετε το έγκλημα που έγινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Αυτό το έγκλημα μπορεί να σταματήσει όταν εκμεταλλευτούμε τον δικό μας πλούτο. Άδικα μπήκαμε στα μνημόνια.
4) Ποιό θεωρείτε ότι είναι το κατώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου προκειμένου να καθίστανται εφικτές οι επενδύσεις/έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα;
Κατ’ αρχήν μην μπλέκουμε τις τιμές του αργού πετρελαίου με τις τιμές του φυσικού αερίου. Η τιμή του αργού πετρελαίου πρέπει να είναι η σημερινή τιμή των 55 δολάρια ανά βαρέλι διότι το 30% της παγκόσμιας παραγωγής αργού πετρελαίου είναι μη συμβατικό και η παραγωγή του στοιχίζει πάρα πολύ.
Για το φυσικό αέριο, η τιμή των 4 δολαρίων ανά 1000 κυβικά πόδια, δηλαδή περίπου 25 δολάρια για το ισοδύναμο βαρέλι αργού πετρελαίου, και τιμή πώλησης των 8 δολαρίων ανά 1000 κυβικά πόδια αφήνει περισσότερα περιθώρια κέρδους. Βεβαίως η τιμή των 12 δολαρίων ανά 1000 κυβικά πόδια που μας χρεώνουν για το φυσικό αέριο οι Ρώσοι είναι ληστρική.
5)Παράγοντες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς κάνουν λόγο για "σαμποτάζ" των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και το αποδίδουν σε οργανωμένα συμφέροντα. Θα θέλαμε ένα σχόλιο επάνω σε αυτό.
Από αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως καταλαβαίνετε ποιοι σαμποτάρουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Πρώτοι είναι οι εισαγωγείς υδρογονανθρακων, δεύτερον οι Ρώσοι-Τούρκοι και πολύ πιθανόν οι Γερμανοί και οι Ιρανοί, διότι η παραγωγή του ελληνικού φυσικού αερίου θα διοχετευτεί στην Ευρώπη. Σήμερα η Ρωσία κατέχει ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς. Επίσης, οι κατασκευαστές των υποδομών ΑΠΕ διότι το φυσικό αέριο παράγει πολύ φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και είναι άκρως ανταγωνιστικό. Αυτό το σύμπλεγμα χρησιμοποιεί και τους οικολόγους πράσινους για την καταστολή της έρευνας.Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο.
6) Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για τη σχέση του ποσοστού διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα με εκείνο που εκλύεται από τους ωκεανούς...
Η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα στην κλιματική αλλαγή και την λεγόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι σχεδόν μηδενική διότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό σύστημα και το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας πολύ ασήμαντος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση.
Αλλά ας έρθουμε στο παράδοξο της υπόθεσης. Από το 1950 που η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα ήταν 350 ppm ανέβηκε, μετά από 70 χρόνια, στα 400 ppm. Αυτή η αύξηση των 50 ppm, 0.005%, αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξης του 12,5%. Δηλαδή το 87,5% του ατμοσφαιρικού CO2 είναι το φυσιολογικό όριο και μόνο το 12, 5% φαίνεται να οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι όμως έτσι;
Οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ανέρχονται σε 36 δισ. τόνους εκ των οποίων τα 19 δισ. τόνοι προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες.
Αυτές οι αναλογίες βασίζονται στα μοριακά βάρη του διοξειδίου του άνθρακα που έχουν πιστοποιηθεί από δορυφόρους που έχουν συσκευές λέιζερ. Το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες έχει Μ.Β. 45 gr/mol ενώ αυτό πού προέρχεται από τις άλλες πηγές (πυρκαγιές, εκλύσεις από χερσαία και υποθαλάσσια ηφαίστεια, εκλύσεις από τους ωκεανούς, εκλύσεις από την παραγωγή τσιμέντων κοκ.) έχει Μ.Β 44 gr/mol. Άρα 17 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα προέρχονται από τις λοιπές πηγές. Με απλά λόγια από το το 12, 5% που φαίνεται να οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα μόνο το 6.5% προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το υπόλοιπο 93,5 % δεν έχει καμία σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Και πάλι όμως υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Διότι αυτό που έχει σημασία είναι το ποια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα μένει στην ατμόσφαιρα. Και στην ατμόσφαιρα παραμένουν μόνο 12 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Άρα στη γη επιστρέφουν υπό την μορφή της όξινης βροχής 24 δισ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Ποιό όμως διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα; Το βαρύ (Μ.Β. 45 gr/mol), που προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες η το ελαφρύ (Μ.Β. 44 gr/mol);
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το ελαφρύ διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από άλλες πηγές είναι αυτό που παραμένει στην ατμόσφαιρα και είναι αυτό που δεν μπορούμε να δεσμεύσουμε. Άρα γιατί πάμε να δεσμεύσουμε στη γη κάτι που επιστρέφει μόνο του στην γη υπό μορφή όξινης βροχής και που αποσαθρώνει τα πετρώματα και δημιουργεί εδάφη. Το μέγεθος της απάτης είναι ασύλληπτο...
Πρέπει να αναλογιστούμε όμως και κάτι πολύ σημαντικό. Ποιός μας λέει ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι κατάρα ενώ στην πραγματικότητα είναι ευλογία Θεού; Ξεχνάμε την φωτοσύνθεση; Χωρίς διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει ζωή στον πλανήτη. Μετατρέψαμε το μόριο του διοξειδίου του άνθρακα από ευλογία σε κατάρα για να ικανοποιήσουμε ορισμένους επιτήδειους και να επιβάλλουμε τους πράσινους φόρους.
Και κλείνω αναφέροντας ότι στις ΗΠΑ, 9500 επιστήμονες έγραψαν 2 τόμους που αναφέρονται στην Κλιματική Αλλαγή. Ο πρώτος τόμος, ο οποίος ονομάζεται Climate Changed Reconsidered (Heartland Institute) εξηγεί μέσα σε 350 σελίδες την απάτη που συσχετίζει το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα με την Κλιματική Αλλαγή. Ο δεύτερος τόμος (άλλες 350 σελίδες) δείχνει τη βιολογική αξία του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον και την γεωργία. Ηγέτης της ομάδας των 9.500 επιστημόνων είναι ο Frederick Seitz, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Αυτοί οι δύο τόμοι είναι ικανοί να διασκεδάσουν τις φοβίες γύρω από την Κλιματική Αλλαγή.
Ο Dr. Αντώνης Φώσκολος έχει κάνει 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ.