Κλιμακώνει την ένταση στην Κύπρο η Τουρκία - Στην Αθήνα ο Πομπέο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνει την ένταση στην Κύπρο η Τουρκία - Στην Αθήνα ο Πομπέο
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατευθύνεται στο σημείο Μόρφου 1, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει τη νέα γεώτρηση του μέσα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Παρά τα όσα διαμήνυε πριν και μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθετικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας τα ερευνητικά της σκάφη στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου ήδη διενεργούν έρευνες οι εταιρείες ENI και TOTAL παραμονές της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατευθύνεται στο σημείο Μόρφου 1, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει τη νέα γεώτρηση του μέσα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας», συνεχίζει στην ανακοίνωση του, τονίζοντας ότι αν υπάρχουν αυτές οι πηγές, «θα τις βρούμε οπωσδήποτε».

Παρά το γεγονός ότι ο Ερντογάν ήλπιζε πως θα εκφόβιζε τις ξένες εταιρίες με την συνεχή του παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, με αποτέλεσμα η Τουρκία να πυκνώνει την παρουσία των ερευνητικών πλοίων στην περιοχή. Την παρέμβασή της στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία την βαπτίζει «υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων που έχουν οι Τουρκοκύπριοι», ενώ σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, περιέχονται προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις «άκυρες αδειοδοτήσεις» της «ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου».

Φτάνει στην Αθήνα ο Πομπέο

Τρία βασικά θέματα θα ανοίξουν με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο αύριο στην Αθήνα. Από τα τρία βασικά ραντεβού που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο θα προκύψουν πολύ σημαντικές συμφωνίες.

Η προσοχή στρέφεται αρχικά στην διμερή Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) και τις επενδύσεις στις ελληνικές στρατιωτικές υποδομές. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα υπάρχει μια μόνιμη στρατιωτική αμερικανική παρουσία.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ που είναι στην ουσία η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) που υπεγράφη το 1990 κι έχει μείνει γνωστή ως η συμφωνία για τις βάσεις. Η νέα συμφωνία θα προβλέπει την επέκταση και αναβάθμιση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας, θα σηματοδοτήσει την στενότερη συνεργασία των δυο χωρών στο αμυντικό πεδίο για τα επόμενα χρόνια και θα συνδυαστεί πιθανότατα με αμερικανικές επενδύσεις στο κομμάτι των ελληνικών υποδομών.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εστιάζει σε τέσσερα σημεία ενδιαφέροντος: Στη χρήση της βάση της Σούδας, τη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τη χρήση της βάσης του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας από την αεροπορία στρατού των ΗΠΑ για διευκόλυνση των ελικοπτέρων αλλά και τη χρήση του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω του οποίου οι ΗΠΑ αποκτούν μια ταχύτερη παράκαμψη των στενών για την μετακίνηση των δυνάμεών τους από την Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη.

Η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ με τους Αμερικανούς να βλέπουν πλέον της χώρα μας σαν το βασικότερο πυλώνα ασφαλείας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γεωστρατηγική της θέση, όσο και την αντοχή των δημοκρατικών της θεσμών παρά τη δεκαετία της κρίσης, και βεβαίως της ανθεκτικότητας της οικονομίας της που παρά την διόρθωση στα χρόνια των μνημονίων, εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωζώνης.

Στην ατζέντα των συναντήσεων θα έχουν κεντρική θέση και τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας. Η Ουάσινγκτον στηρίζει την κοινή υπογραφή Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για τον αγωγό EastMed. Προφανώς οι ΗΠΑ εκτός από την αναβάθμιση και τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενδιαφέρονται να «φρενάρουν» ενεργειακά την Ρωσία, η οποία είναι ένας από τους βασικούς παίκτες της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης.

Παράλληλα από τις συναντήσεις δεν θα λείψουν και οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Στην κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας αναμένεται να προστεθεί και ο αμερικανικός παράγοντας. Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να ενθαρρύνει την πιθανότητα μίας τριμερούς, η οποία βρίσκεται στα σκαριά του ΟΗΕ και να στηρίξει την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα μιλήσει πολύ για την ανατολική Μεσόγειο, θα ζητήσει σταθερότητα και θα μιλήσει για συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, αναμένεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Ενημερώνει τα κόμματα ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις από τις 11.00 - 14.00 με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider