Σε έναν πόλεμο συνήθως υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Αυτό συμβαίνει από πολιτική ή στρατιωτική άποψη. Όταν όμως εξετάζονται οι επιπτώσεις στην οικονομία, εκεί γίνεται πιο εμφανές ότι οι απώλειες συνήθως επιβαρύνουν και τις δύο πλευρές.
Αυτό συμβαίνει και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας ο οποίος ξεκίνησε πριν από 16 μήνες και πλέον μετρά απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων. Και μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, να καυχιέται ότι η Κίνα έχει χάσει πολλά περισσότερα σε όρους δολαρίων αλλά οι συσχετισμοί δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε για την αμερικανική βιομηχανία.
Σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα έχουν μειωθεί κατά 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα μειώθηκαν μόλις κατά 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ, κάτι που μεταφράζεται σε συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες για την αμερικανική οικονομία.
Όσον αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2017, πριν από την έναρξη του εμπορικού πολέμου, οι εξαγωγές ορυκτών και μεταλλευμάτων προς την Κίνα σημείωσαν πτώση κατά 65% το 2019. Για τα δασικά προϊόντα οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 39% και για τα βοοειδή κατά 35% .
Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, η πτώση των εξαγωγών μεταφορικού εξοπλισμού κατά 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια πιθανότατα συνδέεται με προβλήματα στην Boeing με το 737 Max.
Από την άλλη, υπάρχει και μια αισιόδοξη οπτική: Μερικές από τις βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο θα μπορούσαν να δουν μια απότομη ανάκαμψη αν χαλαρώσουν οι δασμοί και αναθερμανθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών. Ορισμένες βιομηχανίες των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν ήδη βρει νέες αγορές.
Από την άλλη, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος οι Κινέζοι πελάτες να έχουν ήδη βρει νέους προμηθευτές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν γίνει μακροχρόνιες ζημίες στους εξαγωγείς των ΗΠΑ.
Πηγή: CNBC